Mahmud Abas
Tanjug ap
Mahmud Abas

Tanjug ap

Mahmud Abas, Foto: AP

Tarik Abas je postao član upravnog odbora Arapsko palestinske investicione kompanije (APIC) 2011. godine, a dve godine kasnije, u junu 2013, imao je akcije vrednosti 982.000 dolara u toj kompaniji.

Izraelski list Harec detaljno opisuje tu kompaniju, registrovanu na britanskim Devičanskim ostrvima 1994. godine.

Abasova pozicija u APIC-u navodi na pitanje o potencijalnom sukobu interesa, komentarišu strani mediji.

Po međunarodnim propisima, firme poput panamske agencije Mosak Fonseka, između ostalog moraju da provere da li su klijenti članovi porodice državnih zvaničnika. One moraju pomno da posmatraju takve osobe kako bi se izbeglo pranje novca, utaja poreza i korupcija.

Analiza dokumenata procurelih iz firme Mosak Fonseka pokazuje da je da li je Tarik jedna od takvih osoba i da je netačno zaključeno da on nije sin Mahmuda Abasa.

Časopis Forinj polisi je u junu 2012. godine objavio priču o imovini braće Abas, Tarikovoj i njegovog starijeg brata Jasera i povezao njihov finansijski uspeh s političkom pozicijom njihovog oca.

Advokat kompanije APIC Kerem Šehade izjavio je za izraelski list Harec da je APIC javno registrovana kompanija u Palestini, čije su akcije na berzi. Ona je pod nadzorom revizorsko-konsultantske firme Dilojt, transparentna je i detalji poslovanja se objavljuju u godišnjem izveštaju na njenom vebsajtu.

Operacije APIC-a nadgleda Ministarstvo za trgovinu i Uprava za palestinsko kapitalno tržište.

Drugi izvor je rekao Harecu da je Tarik Abas bio zaposlen u APIC-u i primao platu pre nego što je njegov otac postao predsednik i, koliko je poznato, on nije umešan u investicioni fond ili Palestinsku upravu.

Kancelaraija Mahmuda Abasa nije odgovorila na molbu izraelskog lista da komentariše ove izveštaje.

Komentari (1)

Eki

08.04.2016 14:53

S´obzirom da iza svega stoje jevreji ( Soros, Rotsildovi, Rokfeleri )- nije ni cudno da pokazuju palestince kao lopove, dok jevreja nema na listi.