Učenica pokušala da se obesi u školi
Predrag Dedijer
Učenica pokušala da se obesi u školi

Predrag Dedijer

Učenica pokušala da se obesi u školi, Foto: Predrag Dedijer

Devojčica je prekjuče uzela kanap, vezala ga o plastični vodokotlić, a zatim sebi oko vrata, nakon čega je počela da doziva pomoć. Uplašene drugarice pozvale su učiteljicu, koja ju je oslobodila kanapa i pozvala lekare, socijalnog radnika, policiju i devojčicine roditelje.

Ovog puta, nesrećna devojčica je pred svima rekla da je ruku na sebe digla zbog nesrećne ljubavi, a potom je u pratnji roditelja je prevezena u bolnicu. Prema rečima našeg sagovornika, upoznatog sa problemima devojčice, ne isključuje se mogućnost da je ona ovim činom samo želela da privuče pažnju, ali i da ima ozbiljne probleme.

- Devojčica potiče iz normalne porodice, roditelji na sve načine pokušavaju da joj pomognu. Osim nje imaju i dvoje mlađe dece. Nedavno je promenila školu, a u novoj je stekla dobre drugare. Međutim, opet je digla ruku na sebe. Osoblje škole upoznato je s njenim stanjem i trudi se da joj pomogne - kaže naš sagovornik.

Učenica pokušala da se obesi u školi

Predrag Dedijer

Ovde je devojčica pokušala da se ubije, Foto: Predrag Dedijer

On navodi da su učenicu po dolasku u novu školu ostala deca prihvatila i da nije imala problema. Međutim, devojčica je drugarima pokazivala ogrebotine na rukama govoreći da su to ožiljci od pokušaja seče vena. Oni su o tome obavestili osoblje škole, koje je odmah reagovalo i obaveštavalo nadležnu ustanovu. Još se pamti slučaj da je oktobra prošle godine pokušavala da se ubije vešanjem. Tada je u bolnici provela oko mesec dana - priča naš sagovornik.

Samoubistva maloletnika

2. decembar - M. G. (15) obesila se u selu Zlot kod Bora posle misterioznog telefonskog poziva.

25. oktobar - Dragutin R. (17) skočio sa Brankovog mosta posle smrti druga.

4. april - Marija B. (13) iz Negotina, dok su ukućani spavali, pobegla iz porodične kuće. Dan kasnije njen leš pronađen u podnožju silosa kod Tehničke škole u Negotinu, a veruje se da se ubila skočivši s visine.

14. mart - Betina B. (13) iz Sente obesila se u pomoćnoj prostoriji porodične kuće. Nije utvrđen motiv koji je naterao nesrećnu devojčicu da sebi oduzme život, a meštani nagađaju da je to uradila zbog dečka.

 

On dodaje da je po izlasku iz bolnice učenica drugovima pričala je bila u Vranju u hraniteljskoj porodici i da su oni loši prema njoj.

- Njena kazivanja čuli su roditelji druge dece, pa su zvali školu kako bi joj pomogli, misleći da o njoj stvarno vode brigu hranitelji, a ne roditelji. U priču su se uključili i Centar za socijalni rad, psiholozi i rodbina, ali ne nalaze način da joj pomognu. Roditelji su čak pristali da imaju i pratioca, koji bi posmatrao celu porodicu kako bi otkrili uzrok njene tuge - rekao je izvor „Alo!”.

Dr Jovan Marić, profesor psihijatrije, kaže za „Alo!” da se takvo ponašanje zove apel fenomen.

- Devojčica svojim relativno čestim pokušajima samoubistva žestoko apeluje na okolinu, porodicu pre svega, vršnjake, pa i nastavnike, da joj pomognu, da je saslušaju, da priđu njenim ličnim problemima. Njeno stanje svakako zahteva uključenje psihologa i psihijatra, ali svaki taj apel fenomen i pokušaj samoubistva trebalo bi krajnje ozbiljno shvatiti zato što u realizovanim samoubistvima, 50 odsto čine osobe koje su pre toga neuspešno pokušale da se ubiju. U analizama samoubistava kod adolescenata pokazalo se da ih je bilo i u samom početku puberteta. Ako je toj devojčici počeo pubertet, onda to stanje nosi velike mentalne i psihološke pretumbacije - objašnjava taj stručnjak.
Prema njegovim rečima, devojčici bi trebalo da se priđe krajnje ozbiljno.

- Ako već nisu, odmah bi trebalo da se aktiviraju psiholog i psihijatar, porodica, nastavnici i obavezno vršnjaci. Oni su od izuzetne važnosti u tom uzrastu. Dete imnogo pati ako je odbačeno od grupe vršnjaka. Lider u razredu šalje poruke, koje su možda važnije nego poruke nastavnika ili porodice - objasnio je prof. dr Marić.

Komentari (9)

kobasica srbije

01.03.2017 07:23

Ja mislim da dobre batine rešile bi problem ove maloletnice al baš dobre one roditeljske.

Pertinaks

01.03.2017 07:56

Dokle cucavci po skolama i deca su ljudi.

Trasirana staza

01.03.2017 08:32

Izvitoperena potreba da svoje probleme resava pokusajima samounistenja,uz potrebu da da sve to javno uz ucesce publike demonstrira i hvalise dosadasnjim pokusajima,meni govori da je to dete tesko poremeceno!Neka je Bog u pomoci njoj,njenim roditeljima ali i okolini!

Ivana

01.03.2017 09:35

O, jadno dete. Nadam se da će joj svi zajedno pomoći. Zar je i sa 12 počelo da se diže ruka na sebe zbog neuzvraćene ljubavi. Draga moja,ljubavi će biti još koliki hoćeš. Ja sam tad mislila da me voli ako mi ukrade šnalicu.

nena

01.03.2017 10:57

Sta se ovo desava sa decom i omladinom? Sa 12 godina sam igrala klikere i zmurke ispred kuce... Manje telefona, televizora i prustupa internetu je neophodno.

ceculi

01.03.2017 12:28

Juče ste napisali devet godina a sad 12. Molim Vas da dajete tačne informacije. Što se tiče ovog deteta strašno je da bilo ko uradi ovako nešto nije bitno koliko godina da ima. Barem devojaka i momaka ima na sve strane.

dragana

01.03.2017 13:45

@ceculi - Bravo,juče 9 danas 12 godina.Toliko je verovatno istinit i razlog pokušaja samoubistva.Ok senzacija je senzacija ali prvo proverite nešto pa onda pišite o tome,ovako kao babe na pijaci rekla-kazala.

Maja

01.03.2017 13:20

More koja bre ljubav sa 12 godina??? Ocito je rec o teskom psihickom poremecaju licnosti koje treba ozbiljno shvatiti i leciti.

Buzdovan

01.03.2017 17:10

Poznat mi je jedan slican slucaj iz 2004. Slican uzrast i problem. Devojcica (12) je tada u tom uzrastu imala decka (21) koji je bio stariji od nje 9 godina Ona je sa njim imalasexualni odnos i bila je psihocki zlostavljena od strane tog pedofila.Ljubomorisao je da ga vara i pretio joj je raskidom,na sta je ona odlucila da sebi presudi omcom na gelenderu sa sedmog sprata zgrade.Sprecena je na vreme, ali nije htela da oda decka tog dana.Njena majka je procitala SMS poruke i mala je sve priznala.