Umetnik sa šibicama
printscreen
Umetnik sa šibicama

printscreen

Umetnik sa šibicama, Foto: printscreen

Tomislav Horva iz Hrvatske, svoj umetnički talenat je odlučio da pokaže pomoću šibica. Već gotovo deset godina sa velikom preciznošću  izrađuje skulpture od sitnih drvenih komada, a pravi ih od svoje 17. godine.

"Prvo sam počeo da radim sa imaginarnim građevinama, a kasnije mi je izazov bio da napravim skulpturu od šibica u prirodnoj veličini. Dodatni motiv mi je bio što u svetu umetnosti još nije izrađena skulptura od šibica - započinje svoju priču Tomislav za Alo!

On nam kaže da je svoju prvu skulpturu potrošio više od 100.000 šibica.

"Moja prva skulptura "Kum" izrađena je od 117.000 šibica i radio sam je godinu i po. Zatim sam napravio svoju najveću skulpturu pod nazivom "Pijanista" od 210.000 šibica i za to mi je bilo potrebno dve i po godine - ističe Tomislav i dodaje da trenutno radi na jednoj tematskoj skulpturi pod nazivom "Očajnik".

"Na tom projektu radim oko godinu dana i do sad sam potrošio oko 43.000 šibica", kaže naš sagovornik.

Tomislav je po struci građevinski tehničar, ali u budućnosti sebe vidi kao pravog umetnika, koji stvara skulpture jer u tome vidi svoju egzisteniju.

Tomislav nam kaže da nije potrebno da imate "čelične živce" da biste napravili jednu ovakvu skulpturu.

"Zapravo ne treba tu nešto jako puno strpljenja, pre bih rekao da treba jako puno rada i upornosti, jer jedva čekam da završim započetu skulpturu. Od materijala osim samih sibica i lepka mi je potreban i papir, karton, šperploča, pa do akrilnog kita za drvo za oblikovanje lica", kaže nam Tomislav.

Mladi umetnik je otkrio da ga prijatelji i porodica podržavaju i da su mu oni najveća podrška, ali su mu dodatni motiv i posetioci koji dolaze na njegove izložbe. 

"Najveća podrška mi je moja verenica Klaudija", zadovoljno kaže ovaj momak koji svoje skulpture ne želi da prodaje, već ih isključivo izlaže.

Pročitajte još:

Komentari (1)

mile piroman

04.09.2017 15:52

svaka čast burazeru,ali probaj sa upaljačima brže ide....veruj mi