Papagaj
Youtube printscreen
Papagaj

Youtube printscreen

Majku im božju, ništa nisu naučili: Titov papagaj Koki , Foto: Youtube printscreen

„Ekonomist” navodi da je Hrvatska ovog meseca krenula u novu izbornu kampanju, a mera hrvatske „zamrznute“ politike je to što neka od ključnih pitanja potiču „iz vremena papagaja Kokija, mezimca Josipa Broza Tita”.

„Kada bi papagaj Koki sa Briona imao rečnik bogatiji od ‘Tito, Tito‘ i nekoliko psovki, mogao bi da posvedoči da je hrvatska politika zamrznuta od 80-tih, ako ne i još od 40-tih godina prošlog veka”, piše britanski list.

List podseća i na slučaj ubistva Stjepana Đurekovića, koji je satarom ubijen u Nemačkoj 1983. . Đureković je kao emigrant bio aktivan u hrvatskim nacionalističkim krugovima. Nemački sud je 3. avgusta osudio Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, dvojicu bivših jugoslovenskih agenata tajne službe, na doživotni zatvor zbog organizovanja njegovog ubistva.

„Vodeće partije u savremenoj Hrvatskoj, Socijaldemokrati i HDZ-ovci, ostrašćeno se raspravljaju o značenju ovog događaja”, navodi „Ekonomist“.

Josip Broz Tito

Profimedia

Josip Broz Tito, Foto: Profimedia

Zoran Milanović, lider Socijaldemokrata koji je bio premijer od 2011. do ove godine, borio se da spreči izručenje osuđenih. Zbog njegovog stava, pristalice HDZ-a tvrde da Socijaldemokrate štite ljude koji su „ubili hrvatskog nacionalistu”. Socijaldemokrate pak tvrde da su ubice imale bliske veze sa Franjom Tuđmanom, osnivačem HDZ-a.

Drugi slučaj tiče se nedavnog podizanja spomenika hrvatskom nacionalisti Miru Barešiću, koji je ubio nekadašnjeg jugoslovenskog ambasadora, a svečanosti su prisustvovali neki ministri iz redova HDZ-a.

„Sav taj folklor odvraća od mnogo značajnijih pitanja”, ukazuje „Ekonomist” i ističe da je Hrvatska u haosu već mesecima.

„Ekonomist” ilustruje opsednutost prošlošću i kroz Milanovićev pokušaj da pridobije HDZ-ove glasače, ponosno otkrivajući da mu je deda bio ustaša i navodi da je Milanovićev SDP tokom višegodišnje vlasti ostavio katastrofalan ekonomski rezultat.

Komentari (2)

momazver

28.08.2016 07:23

Vrlo mi je interesantno da je u Hrvatskoj muk. Ne čitaju Ekonomist. Biće su preko noći zaboravili engleski jezik.

meda

28.08.2016 09:45

I, sta ce sad da urade povodom toga? Nista, smejurija ko i sve do sad! Kao malo ih izgrde i nikom nista.