Hrvatska vojska
Profimedia
Hrvatska vojska

Profimedia

Hrvatska vojska, Foto: Profimedia

Hrvatska štampa već neko vreme spekuliše o povratku obaveznog služenja vojnog roka, ali zasad nema zvanične potvrde o tome.

Iako splitski dnevnik navodi da konačna odluka još nije doneta, u tekstu se navode pojedinosti. Prema pisanju lista, glavna novosti bi bila da se vojni rok služi tri sedmice ili najviše mesec dana i to u letnjem razdoblju kako bi se postigle uštede pre svega zbog grejanja i skuplje zimske opreme i odeće.

Vojni rok bi bio obavezan za sve mladiće posle završene srednje škole, a devojke bi išle ako to žele.

List podseća da je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović jedan od najvećih zagovornika povratka obaveznog odlaska u vojsku.

Služenje vojnog roka u Hrvatskoj je ukinuto 2008. godine, najviše iz finansijskih razloga i od tada postoji samo dobrovoljno služenje koje traje 14 nedelja na poligonima Slunj i Gašinci.

"Slobodna Dalmacija" piše da su se od ukidanja obaveznog vojnog roka "stvari drastično promenile" i da je "na neophodnost ponovnog odlaska u vojsku upućivala sve komplikovanija sigurnosna situacija u Evropi i hrvatskom susedstvu", među njima migrantska kriza i terorističke pretnje.

"Osim toga, u svetu se, ali i u našem susedstvu sve ozbiljnije počelo zveckati oružjem, pa i mahati borbenim zastavama. Iz Srbije čak stižu i otvorene pretnje, premijer Vučić šalje izaslanike koji bez pardona, usred Zagreba, prete ratom", navodi list i ocenjuje da se se "nagore" promenilo stanje i u BiH.

Pozivajući se na poslednje ankete u Hrvatskoj, "Slobodna Dalmacija" piše da je za vraćanje obaveznog vojnog roka od 52 do 54 odsto građana.

Komentari (4)

djole

30.01.2017 12:43

nacinom na koji vodi Srbiju zasluzuje i veci broj glasaca...

Kvazimodo Sorabius

30.01.2017 13:03

I Kitarovicku da obucete u uniformu vam nece pomoci. Znate da je jedna trecina i nesto vise teritorije SRPSKA IMOVINA!

lijevi58

30.01.2017 14:30

@Kvazimodo Sorabius - Evo mi se u...smo bojeci se vas. )91 se nece nikad ponoviti sto se tice Hrvatske.

Mira

30.01.2017 13:49

Mi samo mlatimo praznu slamu. Hrvati uzese koliko im drago,Siptari isto tako, a nasi od 1980 i neke potpisuju. Cutanje je zlato.