Zagreb, Hrvatska
Profimedia.rs
Zagreb, Hrvatska

Profimedia.rs

Zagreb, Hrvatska, Foto: Profimedia.rs

Hrvatska se u kritikuje zbog slučajeva antisemitizma, za neadekvatno procesuiranje napada na LGBT zajednicu, diskriminaciju po rodu i polnoj orijentaciji, diskriminaciju prema osobama s invaliditetom, kršenja prava radnika i korupcije, prenosi Hina.

Kad je reč o medijskim slobodama, Stejt department spominje fizički napad na novinara Antu Tomića kao i pritisak Vlade na Agenciju za elektroničke medije.

U izveštaju se podseća da je tadašnji potpredsednik Sabora Ivan Tepeš neposredno nakon što je imenovan na tu dužnost predvodio marš izmedju pet i sedam hiljada ljudi protiv odluke Veća za elektronske medije da na tri dana prekine emitovanje televizije Z1 zbog govora mržnje protiv Srba.

Kako se podseća, protest je rezultirao ostavkom predsednice Veća za elektronske medije Mirjane Rakić, i to nakon što je tadašnja Vlada predložila njeno razrešenje i raspuštanje Veća, a zvaničnik OEBS-a za medije tada je izvestio da "nijedan visoki političar iz vladajuće koalicije nije osudio jasan pokušaj - temeljen na sirovoj etnopolitici - uznemiravanja i zastrašivanja nezavisnog regulatornog tela za medije", podseća se u izveštaju.

Jedna od zamerki je i to što je saborska većina odbila izveštaj ombudsmanke, prvi put zbog njegov sadržaja, a ne iz formalnih razloga.

"O stanju ljudskih prava u 2017. rano je govoriti, ali ono što znamo da se dogadjalo i da se dogadja je činjenica da sve o čemu sam izveštavala, svi dogadjaji iz 2016. o kojima piše i Stejt department, nažalost, kao da imaju neku kulminaciju u poslednje dve ili tri nedelje, kroz celi niz dogadjaja koji pokazuju ne više samo netrpeljivost i netoleranciju nego otvoreno verbalno i fizičko nasilje, uznemiravanje, pretnje", kaže ombudsmanka Lora Vidović.

Podseća na napade na azilanta i navijače, suzavac u gej klubu, nalepnice s obešenim ljudima u Vukovaru i postrojavanje “crnokošuljaša” u centru Zagreba uz povike “za dom spremni”, prenosi "Blic".

"To su sve ozbiljne situacije, koje više nije dovoljno samo osuditi, nije dovoljno reći to se ne sme dogadjati. Oni koji imaju vlast u ovoj državi moraju konkretnim akcijama pokazati kakav imaju odnos prema ovakvim dogadjajima jer to više nisu incidenti, previše ih je", ipozorila je Vidović ističući da policija i pravosudje moraju osigurati da ti dogadjaji rezultiraju pravovremenim i pravosnažnim sudskim odlukama.

Komentari (2)

keja

06.03.2017 08:26

A što će biti sa Srbijom kada uđe u EU...

baradja

10.03.2017 13:26

Konačno,"Dosta su bila paščad puštena,a kamenje svezano"