U „Oluji“ je pobijeno više od 2.000 ljudi
profimedia
U „Oluji“ je pobijeno više od 2.000 ljudi

profimedia

U „Oluji“ je pobijeno više od 2.000 ljudi, Foto: profimedia

Naime, nedavno je, prema presudi Županijskog suda u Šibeniku, koja je izrečena u januaru ove godine, a na osnovu preporuke Vrhovnog suda Hrvatske, odlučeno da će Hrvatska morati da isplati oko 130.000 evra supruzi i deci Save Milivojevića, ubijenog 5. avgusta 1995. godine u Kovačićima kod Knina.

Kako prenose „Novosti” iz Zagreba, u obrazloženju presude je navedeno da objektivni rok zastarelosti može teći tek od trenutka kada je Zavod za sudsku medicinu iz Zagreba, posredstvom DNK metode, utvrdio Milivojevićev identitet.

Iako razni zločini ne zastarevaju, to hrvatski sudovi ignorišu kada su Srbi žrtve, ali i različito tretiraju pojam zastarelosti (od trenutka identifikacije do ubistva, ili od 2003, kada je donesen novi set zakona). Interesantno, uskoro bi trebalo da bude isplaćena i odšteta porodici Janka Ćakića, koji je ubijen 20. avgusta 1995. godine u Zvečevu kod Kistanja, za šta će država morati da isplati 108.000 evra odštete, s kamatama.

Samo pet pozitivnih presuda

Od 2011. Evropski sud za ljudska prava doneo je samo pet pozitivnih presuda za porodice srpskih žrtava. U najvećem broju slučajeva tužbe su odbijane.

 Tužba je bila bazirana na postojećoj osuđujućoj presudi protiv pripadnika hrvatskih oružanih snaga, kada je Jankov ubica osuđen na samo šest godina zatvora, a odslužio je tri, nakon čega ga je pomilovao tadašnji predsednik Franjo Tuđman. Međutim, Ćakićevo telo je identifikovano tek 2015, kada je i sahranjeno u porodičnoj grobnici.

S druge strane, prema rečima Miodraga Linte, predsednika Udruženja Srba iz regiona, čak i kada županijski sudovi presude u korist porodica žrtava, Vrhovni po pravilu tu presudu obara.

- Tako je uvek bilo do sada, ali videćemo kako će stvari teći dalje. Presude županijskih sudova su ohrabrujuće, ali hrvatsko sudstvo je i dalje etnički motivisano, tako da nisam optimista - navodi Linta.

Komentari (2)

Sramota

12.05.2017 22:30

zar jedan život tako malo vredi?

ja

13.05.2017 04:57

@Sramota - Pa kad je Srpski, drugi inace vrijede vise.