Prvi u grupi: Reprezentativci Hrvatske
Profimedia
Prvi u grupi: Reprezentativci Hrvatske

Profimedia

Prvi u grupi: Reprezentativci Hrvatske, Foto: Profimedia

Na Pirinejskom poluostrvu muk i nevera, a kod naših komšija velika radost. Hrvatska je trijumfovala nad aktuelnim prvakom Starog kontinenta i zauzela prvo mesto u grupi. Strelci su bili Alvaro Morata za Španiju u sedmom, odnosno Nikola Kalinić u 45. i Ivan Perišić u 87. minutu za Hrvatsku.

Španija je došla u vođstvo u ranoj fazi meča preko sjajne akcije "tika-taka" gde je učestvovao ceo vezni red, a egzekutor gola, za koji zaslugu ima najviše Sesk Fabregas, bio je Alvaro Morata.

Kako je vreme odmicalo, Španci su spustili loptu i skoro da nisu stvarali ozbiljnije prilike, dok je na drugoj strani Hrvatska mogla da dođe do izjenačenja najpre preko Kalinića, kojem je De Hea ukrotio udarac u 12. minutu, a dva minuta kasnije Rakitić je imao novu priliku i to nesvakidašnju. Vezista Barselone uputio je lob udarac, a lopta je najpre pogodila prečku, zatim stativu, ali nije htela u gol.

Španci su u finišu prvog poluvremena konačno stvorili stopostotnu šansu, ali Alvaro Morata nije dobro prihvatio loptu, koja mu je pobegla sa ivice šesnaesterca i otkotrljala se u naručje golmana Subašića.

U drugom poluvremenu borba je bila ujednačena, a prvo uzbuđenje viđeno je u 63. minutu kada je u šesnaestercu Španije oboren Marko Pjaca. Ipak, arbitar Kujpers odmahnuo je rukom smatrajući da je Ramos propisno zaustavio vezistu "vatrenih".

Ono što nije svirano Hrvatima, jeste sedam minuta kasnije reprezentaciji Španije. Vrsaljko je posle jednog centaršuta u kaznenom prostoru zakačio Davida Silvu, po mišljenju sudija dovoljno da bi se pokazalo na belu tačku.

Ramos je namestio loptu, šutirao po sred gola, ali je Subašić, koji se već bacio u stranu, uspeo refleksno da odreaguje i ukroti udarac.

Tragičar: Serhio Ramos

Profimedia

Tragičar: Serhio Ramos, Foto: Profimedia

Doduše, može se reći da je ponašanje hrvatskog golmana bilo nekorektno jer je peilikom šuta napustio gol liniju i izašao bar pola metra. Na njegovu sreću i radost hrvatskih navijača, Kujpers to nije sankcionisao ponavljanjem jedanaesterca.

Uzbuđenja nije bilo sve do 87. minuta kada je Ivan Perišić matirao Davida De Heu i postavio konačan rezultat.

Hrvatska je ovim trijumfom zauzela prvo mesto u grupi sa sedam bodova, dok "crvena furija" ima bod manje.

Češka će, neočekivano, morati da se vrati kući već posle grupne faze.

GRUPA D:

Hrvatska 7

Španija 6

Turska 3

Češka 1

Komentari (3)

Leki £

21.06.2016 23:28

Svaka Vam Cast Komsije , Zasluzena Pobeda !

Ana

22.06.2016 11:09

Bravo Hrvatska

sumadinka

22.06.2016 16:11

To što sam zensko ne znači da treba samo da kuvam ručak, čuvam decu i druge kućne budalaštine, otkad znam za sebe obozavam sport a fudbal i košarku najviše. Gledala sam sve utkamice EP naravno i sinoć Hrvate. Španci su bili nizi za jednu klasu od naših komšija barem ono što su sinoć prikazali. Hrvati igraju brzi, lepši fudbal, ne dave loptu kao Česi, Rusi i ako ovako nastave doguraće daleko.