Aerodrom
Profimedia.rs
Aerodrom

Profimedia.rs

Aerodrom, Foto: Profimedia.rs

Kako je za Večernji.hr rekla Dorotea Juričić iz advokatskog društva Dragičević i partneri, koja u hrvatskoj zastupa te aviokompanije, u ponedeljak im je stiglo obaveštenje od Carinske uprave da su otpali razlozi za zadržavanje aviona i da ne moraju da plate nikakvu kaznu.

Ali carinski postupak je još uvek u toku. S obzirom na to da su avioni bili zadržani kao osiguranje u slučaju da postoji carinski dug, advokati "AirPink-a" "Infinity Aviation-a" nadaju se da će postupak biti obustavljen jer nije tražen nikakav dugi oblik osiguranj. Jurčić navodida još uvek čekaju službeno rešenje carinske uprave hoće li te dve aviokompanije teretiti za neki prekršaj.

Cesna "Infinity Aviationa", koja je u vlasništvu srpskog poduzetnika Miće Jovanovića, vlasnika "Megatrenda", zaplenjena je na zagrebačkom aerodromu 4. novembra, nakon što je iz Madrida u Zagreb prevezla hrvatskog fudbalera Real Madrida Mateu Kovačića i njegovu suprugu Izabel.

Avion "AirPinka" koji je letio na relaciji London - Zagreb, u vlasništvu srpskog medijskog mogula Željka Mitrovića, zaplenjen je nedelju dana ranije. 

U oba slučaja, prema rečima advokata, Carinska uprava pogrešno je primenila zakon republike Hrvatske i EU te su letovi aviokompanija protumačeni kao kabotaža (Kada strano transportno preduzeće obavlja transportne usluge unutar jedne države za novac (zemlja EU), onda se ta radnja naziva kabotažom).

Pogrešno tumačenje tih letova, kako je objasnila Jurčić, osnova je carinskog prekršaja za koji se terete aviokompanije prema kojem nisu imali odobrenje za privremeni uvoz aviona.

Na pitanje da li će srpske aviokompanije tražiti odštetu od Hrvatske zbog zadržavanja aviona, zbog čega je došlo do dnevne štete od nekoliko desetina hiljada evra, Jurčić je rekla da to zavisi od ishoda postupka i odluke stranaka.

Komentari (2)

crna trojka

17.11.2017 15:55

Bolje bi bilo da su ih oborili zajedno sa gazdama.

severne tribine

17.11.2017 15:56

Al su im hrvojevici debelo naplatili. Naravno reci ce obe strane da nisu.