F-16
Profimedia.rs
F - 16

Profimedia.rs

F - 16, Foto: Profimedia.rs

Savet za odbranu i nacionalnu bezbednost prihvtilo je u utorak mišljenje stručnog tima Ministarstva odbrane da je najpovoljnija ponuda za višenamenski borbeni avion ponuda Izraela i dalo je preporuku vladi da donese odluku o nabavci višenamenskog borbenog aviona.

"Mislim da je to ogroman iskorak za hrvatsku vojsku. Proces je bio dug godinu dana i vodili smo ga vrlo sistematski. Odluka je odlaganja 15 godina zbog nedostatka jedinstvene vizije za razvoj te sposobnosti hrvatske vojske i zbog smanjenog budžeta", objasnio je Krstičević.

Zahtev za dostavu ponuda, podsetio je, poslat je u pet država - SAD, Švedska, Izrael, Grčka, Južna Koreja - i one su predstavljene vrlo transparentno pred stručnim timom.

"Hrvatska vojska radi ogroman tehnološki iskorak. Jasno da je to trošak, ali s Izraelom ćemo napraviti strateško partnerstvo, pa je to i investicija. Tu je prilika za ulaganje", naglasio je Krstičević, prenele su agencije.

Odgovarajući na kritike da je reč o starim, polovnim avionima, Krstičević je rekao da su kritike uvek opravdane.

"Četiri ključna parametra za izbor bila su - strateško partnerstvo, sposobnost aviona, financijski deo i investicije. Kad gledamo finansijsku stranu, ponuda države Izreal je tri milijarde kuna (400 miliona evra). Ponuda švedskog Grippena bila je 8,5 milijardi kuna (1,14 milijardi evra). To su još dva Pelješka mosta. Možemo li mi u ovom trenutku to napraviti", upitao je.

Smatra da je F-16 Barak "vrhunski avion", ali i ocenjuje važnim da Hrvatska "dobija mentora i logistiku Izraela".