Ivica Dačić
Profimedia.rs
Ivica Dačić

Profimedia.rs

Ivica Dačić, Foto: Profimedia.rs

On je kazao da Srbija "od samog početka" nije želela da je Hrvatska uslovljava bilo čime i da to nije pitanje odnosa Hrvatske prema Srbiji, već pitanje odnosa Hrvatske prema svim zemljama članica EU koje to ne podržavaju.

"Ukoliko može da se otvori sada u junu, ukoliko nem onda u julu ili nekom drugom mesecu", dodao je Dačić.

Ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović ocenila je da je Srbija na "sasvim dobrom putu" i da današnji sastanak u Briselu ništa bitnije neće ugroziti dinamiku njenih evrointegracija.

Licemeran potez rukovodstva Srebrenice

"To je licemeran potez, jer su godinama zvali državnike Srbije da dođu u Srebrenicu. Skupština Srbije je jedini parlament u regionu koji je doneo akt koji osuđuje genocid u Srebrenici, i ovo sada je jedan korak unazad. Bošnjaci treba da se odluče šta hoće", rekao je Dačić.

"Da li ćemo biti spremni do kraja holandskog predsedavanja, 30. juna, ili ćemo ući u jul kada Slovačka preuzme predsedavanje, mi smo uradili sve što je do nas, sve drugo je na EK i zemljama članicama", rekla je Joksimovićeva.

Zemlje članice Evropske unije ni danas nisu postigle dogovor o otvaranju poglavlja 23 u pregovorima o članstvu sa Srbijom, zato što prevashodno Hrvatska iz "suštinskih razloga" i Velika Britanija "tehnički" zbog situacije s Bregzitom nisu dale saglasnost da se to učini 30. juna.

To su agenciji Beta rekli zvaničnici u Savetu ministara EU u Briselu po završetku sastanka Radne grupe za susedstvo, proširenje i Zapadni Balkan (COELA), koji su podvukli da je zasad jedino pouzdano da će 30. juna biti održana Medjuvladina konferencija EU-Turska na kojoj će biti otvorena nova poglavlja u pregovorima s Ankarom.

Slučaj Libija - stvar nove vlade

"Sada govorim o nečemu što bi verovatno trebalo da uradi sledeća vlada, ne bih da prejudiciram odluku sledeće vlade", rekao je Dačić novinarima, na pitanje šta je sa slučajem pogibije dva službenika u našoj ambasadi u Tripoliju.

Upitan za imenovanja novih ambasadora, Dačić je ponovio da je i to pitanje za novu vladu, podsećajući na diplomatsku praksu da se ne saopštavaju imena ambasadora pre nego što dobiju agremane.

 

"Odredjene, mada neizvesne mogućnosti još postoje da se i sa Srbijom otvore nova poglavlja", objasnili su upućeni funkcioneri u Savetu ministara EU, rekavši da Hrvatska medjutim nije odustala od svog protivljenja regionalnoj nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i pri zahtevu za veća prava hrvatske manjine u Srbiji.

Ipak, kako je rečeno, donekle je u raspravi postignut napredak, tako da bi možda nešto više moglo da se postigne do 30. juna kad se ponovo sastaju COELA i Komitet stalnih predstavnika ambasadora zemalja EU koji mogu doneti odluku o tome.

Zvaničnici u Briselu su naveli da je medjuvladina konferencija s Ankarom utanačena mnogo ranije i deo je sveukupnog sporazuma EU-Turska o rešavanju migrantske krize.

Ako izostane nužna jednoglasnost o otvaranju poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Srbijom, to bi ona bilo pomereno za juli ili septembar ove godine.

Komentari (7)

Munja

27.06.2016 15:28

NAJBITNIJE JE DA KOFERCE 25 GOD NEMA NIKAKVE BRIGE I DA CE GA AV PONOVO SMESTITI U VLADU DA MU KRADE

NINA

27.06.2016 15:37

MILJACKA IMA NAJVISE PROBLEMA

BRUKA

27.06.2016 15:57

PRE MESEC DANA SE PISALO DA JE POGLAVLJE 23 OTVORENO I HRVATSKA POBEDJENA!

Dokle

27.06.2016 16:01

@BRUKA - Znači i ove godine će biti slavlje u RH za 301 alku i 21 oluju.U Kninu i Tomson sa Čavoglavama pred 100 000 ponosnih ljudi a posle u Sinju isto tako još jedna pobednička tradicija i gadjanje u sridu i slavlje I ponos a u Srbiji će biti kukanje i kmečanje i tako svake godine do kraja života a?A još bolje je pitanje hoće li i ove godine da se slavi 2Dan žalosti u Srbiji i da se traži da SVI spuste zastave da vidimo novu bruku i sramotu ko prošle 1godišnjice posle 20GODINA a?

Baš

27.06.2016 16:03

Hrvatska od 95g ima neverovatan problem da ih naprosto izludjuje srpsko kukanje i kmečanje i glumljenje žrtve i rehabilitacije i prekrojavanje istorije i paljenje zastava....

Kmeeeeeeeeeeeee

27.06.2016 16:04

Šmrc šmrc kmeeeeeeeeeeeeeeee kmeeeeeeeeeeeeeee evropoooooooooooo otvorite poglevlje šmrc šmrc kmeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Eto

27.06.2016 16:05

Ovako su se i hrvati mučili sa slovencima i to čak 4g dok se nisu dogovorili da dogovora nema i otišli na arbitražu...