Masakr u Dvoru delić iz filma
Printscreen youtube
Masakr u Dvoru delić iz filma

Printscreen youtube

Foto: Printscreen youtube

Danski dokumentarni film "15 minuta – masakr u Dvoru", koji se bavi zločinom počinjenim za vreme "Oluje", trebalo je večeras da bude emitovan na Javnom servisu, međutim, zbog pritisaka iz Hrvatske, emitovanje je odloženo.

Naime, producenti iz Danske zamolili su da film ne bude emitovan "zbog bezbednosti tima iz Hrvatske koji je učestvovao u snimanju filma!"

"Zbog trenutne situacije u Hrvatskoj, nije zgodno emitovati film, jer bi to moglo da dovede do eskalacije situacije dok mi pokušavamo da je rešimo. Bilo bi veoma opasno za deo hrvatske ekipe. Optužbe na račun filma su neopravdane, ali, dok ne dođe do hrvatske publike, najbolje je sačekati", navodi se u saopštenju.

Hrvati smatraju da je film tendeciozan i površan, kao i da je uperen protiv njih. Smeta im i pojavljivanje generala Mileta Novakovića, konsultovanje Save Štrpca, kao i to što ga je jednom desetinom finansirao Hrvatski audio-vizuelni centar.

Film oko koga se podigla velika prašina prikazan prikazan je na festivalima i televizijama širom sveta, a sledeće nedelje biće prikazan i na festivalu u Hagu pod nazivom "Filmovi koji znače".

Zbog bombardovanja, iz Petrinje u Dvor na Uni, prvog dana "Oluje", 4. avgusta 1995, evakuisani su štićenici penzionerskog doma i pacijenti sa psihijatrijskog odeljenja. Oni su prebačeni u školu koju je okruživao Unprofor, jer se smatralo da je to mesto najbezbednije.

Film se prevashodno bavi odgovornošću danskog bataljona, koji je mogao da spreči zločin u kojem je nastradalo osmoro Srba i jedna Hrvatica. To što nisu reagovali opravdavaju tvrdnjom da nisu za to imali mandat. U filmu se pominje i da je tog dana, 8. avgusta, u tom mestu, osim srpske, bila još jedna vojska, ne i ko je ubio civile.

"Ne zna se ko su bili, niti film kaže ko su bili, film samo prikazuje snimke da su tog dana bili pripadnici hrvatske vojske u blizini. Mogli su da urade Srbi ili Hrvati jer su i jedni i drugi bili tu. Zašto bi Srbi ubili Srbe?", kaže Savo Štrbac iz Dokumentaciono- informacionog centra "Veritas".

Hrvati negiraju da su tada bili u Dvoru. Zločin pripisuju Srbima. Međutim, na snimcima danskih vojnika i u službenoj belešci njihovog komandanta piše da su hrvatski vojnici u vreme masakra bili na samo 50 metara od mesta zločina.

 

Komentari (9)

bosa

15.03.2016 21:48

I ONDA KAŽU RTS VLASNIŠTVO GRAĐANA SRBIJE. MORE KOGA VI ZAJ.....TE.ŠTITI SE INTERES ZLOČINACA.

ana

15.03.2016 22:05

@bosa - čuj oni urgirali. Sda samo da nam još oni komanduju pa da pozovemo policiju i vojsku da naprave PUČ:

ana

15.03.2016 22:02

neka im onda oni plaćaju taksu i tako je to njihova tv. Konačno da se vidi ko je ko šta je šta i šta smo mi ovde nego hrvatski dzakovi za boks. MOREEEEEEEEEE

ana

15.03.2016 22:08

jednoismerna kurvatska saponijska demokracija

Stojko

15.03.2016 22:22

Ja stvarno ne znam kad cemo prestati da se petljamo sa Hrvatima. Odjednom nam je sad bitno i sta oni misle. Pa dajte nam nekog iz HDZ za premijera pa da bar znamo gde smo.

vitez

16.03.2016 08:29

@Stojko - Slažem se, treba ignorisati i gledati svoja posla. Ali nisu ni naši političari ništa bolji, kada su izbori podižu atmosveru sa Hrvatima.

Dejan

16.03.2016 00:14

Ovaj film Sam davno gleam. To da se Ovaj film odloži ,kao, nije nikakvo čudo . To ima samo kod nas. Godinama ne prikazuju. , recipe.,Norveški film o Srebrenici pa o Markalama pa o Kosovu I td. Sve su strane produkcije. Pitanje je samo ko to kod nas sabotira ceo ovaj narod. ???

Драгомир

16.03.2016 09:48

Мрдне ли се погрешно прстом тамо у Хрватској овде све новине дигну грају?Потражите хрватске познате новине на интернету и видећете да ретко када пишу о Србији.Ако и пишу то је нешто једва да се пронађе.А коментари њихових читалаца су оличење простаклука на рачун Србије?Ако из Србије ви пошаљете коментар нема шансе да вам прихвате.Слободно читајте хрватске новине на интернету јер су писана специјална издања преведена са хрватског језика на српски!

OPAAAA

16.03.2016 11:13

@Драгомир - TO ZNACI DA HRVATI VLADAJU SRBIJOM PA SLUSAJU STA USTASE PREKO PUTA KAZU?INETERSANTNO SAZNANJE