trkacica
Shutterstock
 Uviđaj, niko nije video da je Jelena bila na nasipu

Vesna Lalic

Uviđaj, niko nije video da je Jelena bila na nasipu, Foto: Vesna Lalic

- Obavljeni su preliminarni dogovori i sve ukazuje da će vrsni poznavalac laserske tehnologije, čiji nalazi i mišljenja nisu nijednom oboreni na sudu, biti u slučaju „Borča“, koji su mediji nazvali ubistvom decenije. Maštruko primenom specijalnog softvera može da reši enigmu ko je misteriozna crnka koju su sigurnosne kamere sa jedne prodavnice snimile dok je trčala na nasipu u Borči - navodi naš izvor blizak istrazi.

Kako je „Alo!” prvi objavio, na snimku koji je zabeležila sigurnosna kamera jedne prodavnice u Borči lice misteriozne crnke se ne vidi jasno, zbog čega se na zna da li je na nasipu trčala pevačica ili njena dvojnica.

Maštruko je jedini u ovom regionu koji može da obavi antropometrijsko veštačenje i da utvrdi visinu misteriozne crnke sa snimka.

- Veštačenje koje na osnovu video-snimka utvrđuje visinu neke osobe, gotovo sa stoodstotnom sigurnošću, košta oko 5.000 evra. Maštruko primenom specijalne laserske tehnologije može da odredi visinu osobe sa snimka, sa maksimalnim odstupanjem do jednog centimetra. To bi u slučaju ubistva u Borči definitivno rešilo enigmu da li je Jelena zaista trčala 2. aprila 2016. i da li je njen suprug Zoran govori istinu - objašnjava naš sagovornik.

Forenzičar Vojim Maštruko

privatni album

Forenzičar Vojim Maštruko, Foto: Privatni album

Maštruko je sudski veštak za balistiku, mehanoskopiju i forenzičku 3D rekonstrukciju, koji je izradio više o 150 veštačenja tog tipa. 

Rešavao ubistvo Pukanića i požar na Kornatima

Maštruko kao jednu od najzahtevnijih trodimenzionalnih rekonstrukcija izdvaja požar na Kornatima, kada je nastradalo 12 vatrogasaca.

Laserskim 3D skenerom snimio je mesto na kojem je vatra zahvatila vatrogasce.

U slučaju ubistva vlasnika „Nacionala“ Ive Pukanića veštačio je snimak čoveka sa kacigom na motociklu na kojem je bila prikačena bomba.

- Problem u ovakvim slučajevima je što kamere video-nadzora imaju lošu rezoluciju. Za uočavanje detalja na snimku potrebno je uvećavati pojedine detalje. Zbog loše rezolucije slike dolazi do raspadanja digitalnog snimka na sastavne elemente, takozvane piksele, što otežava kvalitetan rad na uočavanju detalja kao što je određivanje nečije visine. Dodatni problem je u tome što objektiv kamere video-nadzora iskrivljuje sliku i to treba uzeti u obzir kod određivanja nečije visine, da bi se izbegle krupne greške. Postoji više metoda ispravljanja tih grešaka, a najkvalitetnija je forenzička 3D rekonstrukcija uz korišćenje laserskog 3D skenera - navodi naš izvor.

Zoran Marjanović je uhapšen 15. septembra uveče zbog sumnje da je ubio suprugu. Neposredno posle ubistva policija je zaplenila i njegove farmerke, a detaljnom analizom je utvrđeno da se uzorci blata sa njegovih farmerki i sa Jeleninog tela poklapaju.

Komentari (4)

Kvazimodo Sorabius

22.09.2017 22:18

Sto ne posalju 5.000€ odmah, postom ili kurirom, ovom 3D modelaru i laserosnimatelju? Jeftinije drzavi, bez hotela, bez goscenja - rezultat istrage ce biti isti. Sustina je da "koska" oko "crnke" je bezvredna: pas nije nasao trag, pretraga prvog dana nije videla patiku, duks, mobilni. Svedok video svadju, drugi kaze da je nikad nije video na nasipu...

MIX

23.09.2017 09:31

@Kvazimodo Sorabius - Nisu riješili ni ubistvo momka koji je ubijen u svom stanu prije nekoliko godina,obitelj slična ovoj,veliki vjernici,momak vrhunski student,visok zgodan,omiljen u društvu,brat suprotnost, nizak stalno u teretani,svađao se sa bratom zbog uzimanja steroida, poput Zorana kao dijete pričao da su ga otela neka strana bića,odbio poligraf zbog vjere,a u vrijeme ubistva rolao na +40,roditelji baš tada išli u kupovinu na drugi kraj Zagreba,zbog visine su odbacili optužbe,mada svi misle da je mali kriv.

Stockholm

23.09.2017 00:11

Pa kakvo sada istrazivanje,zar nije istrazeno?Citajuci novine ja sam stekla utisak da se sve zna,kada ono izgleda da se zna manje nego 2.aprila prosle godine.

LUX

23.09.2017 18:56

Hitno izmerite Zoricu Mitrovic.