FILMSKA PREVARA PORODICE IZ SRBIJE U BEČU Bogataše iz Nemačke vodili na more, pa im ukrali dva miliona evra!
Foto: Alo/ilustracija/Printscreen

Mozak ove grupe prevaranata bio je 34-godišnji Srbin koji je živeo u predgrađu Beča. U posao je uvukao još jednu porodicu iz Hrvatske koja im je u svemu pomagala. Pretvarali su se da poseduju agenciju za prodaju nekretnina i žrtve tražili među bogatašima koji su rešili da prodaju svoje skupocene vile.

Žrtve su namamljene u inostranstvo, gde su im prevaranti demonstrirali svoje bogatstvo skupom odećom i luksuznim satovima i udvarali im se vrhunskim hotelima, luksuznim restoranima Ii limuzinama. Žrtve tom prilikom nisu morale da plate ni cent!

Šestoro u bekstvu

Kako prenosi Kurier.at, vođa ove bande, 34-godišnji Srbin uhapšen je letos u Rimu i isporučen Austriji, gde je osuđen na četiri godine zatvora nakon sveobuhvatnog priznanja. Veruje se da se još jedan Srbin krije u Nemačkoj i policija traga za njim, a prema podacima austrijske kriminalističke policije, ukupno šestoro njih je u bekstvu.

-Poverenje klijenata su sticali nedeljama. Osumnjičeni su se trudili da unapred znaju što više o svojim žrtvama, a ponekad su nešto saznavali i u ličnim razgovorima sa njima, na primer o njihovoj deci - objasnio je za bečki kurier.at glavni istražitelj Džerald Goldnagl iz kriminalističke policije.

Nakon toga stupali su na scenu. Govorili su im da su našli kupce za njihove nekretnine i tražili proviziju od deset odsto u bitkoinima. Kada su žrtve menjali novac za kriptovalute špijunirali su njihove lozinke i kasnije im praznili račune!

Dečak (12) glumio sekretara firme

Istražitelji su dali i uvid u strukturu ove porodice prevaranata. Kako kažu, “mozak bande” je umro, a posao je “nasledio” njegov 34-godišnji sin koji je prevare osmišljavao uz pomoć dva brata. Ukupno je njih 15 bilo umešano, a među njima je i najmlađi član porodice - 12-godišnji dečak!

-On se pretvarao da je sekretar firme i radio je razne telefonske usluge. Svaki član porodice je imao svoju specijalnost. Na primer, jedan je odgovoran za nabavljanje telefonskih brojeva, drugi za izradu lažnih veb stranica… - kažu u policiji.

Istraga je pokazala da su prevaranti uspeli da nasamare četiri porodice iz Nemačke. Jedna koja je prodavala svoju velelepnu vilu u Španiji ostala je bez 700.000 evra. Ostale žrtve izgubile su po nekoliko stotina hiljada evra, a ukupna šteta iznosi oko dva miliona evra! U policiji, međutim, veruju da to nije konačna brojka.

-Istraga još nije okončana. Među žrtvama su najverovatnije i jedna bečka agencija za nekretnine i jedan biznismen iz Tirola - kažu u policiji.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading