NOVI IZVEŠTAJ EUROPOLA O BALKANSKIM KLANOVIMA  Oni deluju širom Evropske unije i u Latinskoj Americi
printscreen/Europol

 

Po navodima Europola, kriminalnu mrežu sa Balkana karakteriše snažno prisustvo širom Evropske Unije (EU) i regiona Zapadnog Balkana.

„Oni su takođe uspostavili mrežu u Latinskoj Americi, iskorišćavajući mogućnosti za korupciju u ključnim lukama i u brodarskim kompanijama. Oni na taj način vrše sveobuhvatnu kontrolu nad snabdevanjem kokainom“, piše u izveštaju.

NOVI IZVEŠTAJ EUROPOLA O BALKANSKIM KLANOVIMA  Oni deluju širom Evropske unije i u Latinskoj Americi

Printskrin

 

 

Europol navodi da su neke od ovih grupa specijalizovane i u velikoj meri uključene u razne oblike nasilja, profesionalne otmice i pogubljenja, korupciju, pranje novca, trgovinu oružjem i eksplozivom i falsifikovanje dokumenata.

Oni objašnjavaju da se to nasilje uglavnom koristi kao odmazda za izgubljene ili propale pošiljke droge, ali i za sticanje dominacije nad teritorijom ili lancem snabdevanja.

Prema danas objavljenom izvještaju, nacionalnost članova kriminalne mreže često je prvi trag pripadnicima policije da ispitaju koje su to blisko povezane kriminalne mreže.

„Sve u svemu, teški i organizovani kriminal i dalje je zaista međunarodne prirode. Najopasnije kriminalne mreže koje pogađaju EU sastoje se od 112 različitih nacionalnosti. Građani svih država članice EU su zastupljeni u najopasnijim kriminalnim mrežama, kao i građani najmanje 85 zemalja koje nisu članice EU. Većina najopasnijih kriminalnih mreža imaju mešoviti sastav sa unutrašnjom saradnjom između članova više nacionalnosti ka zajedničkom cilju“, podvučeno je u izvještaju.

Europol ukazuje da najopasnije kriminalne mreže imaju tendenciju da se specijalizuju za jedan ključni kriminalni posao i deluju sa velikim stepenom nezavisnosti.

„Karakteriše ih snažno vođstvo koje je često blizu operacija, ali takođe može da zadrži kontrolu sa daljine. Polovina najopasnijih kriminalnih mreža bave se trgovinom drogom kao svojom osnovnom delatnošću. Ostale oblasti kriminala uključuju prevaru, imovinski kriminal, krijumčarenje migranata i trgovinu ljudima. Ove kriminalne aktivnosti imaju ozbiljan uticaj na EU i njene građane. Ne koriste sve kriminalne mreže nasilje i korupciju da održe svoje poslovanje, ali kada oni to čine, to povećava njihov nivo pretnje“, zaključeno je izveštaju Europola.

 

BONUS VIDEO: 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading