Ljubomir Romanov
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Šest pripadnika međunarodne kriminalne bande za koje se sumnja da su prali novac stečen od provala poznatih ličnosti u inostranstvu palo je u Srbiji! Na čelu te ekipe je „ugledni privrednik“ koji koristi čak 15 identiteta i za kojim su do juče tragale najveće svetske policije! Reč je o ekipi koja je pokrala naslednicu Formule 1 Tamaru Eklston, bivšeg fudbalera Čelsija i engleske reprezentacije Frenka Lamparda i pokojnog vlasnika engleskog fudbalskog kluba Lester siti Vičaja Šrivadanaprabe!

Ljubomir Romanov ili Danijel Vuković, Ljubomir Radosavljević, Alfred Lindli... samo su neka od imena koje je koristio uhapšeni iz Obrenovca za kojeg se sumnja da je vođa te kriminalne grupe! Pored njega srpska policija je uhapsila još pet osoba, koji su navodno njegovi rođaci: J. R., M. R., E. R., I. R. i M. N., zbog sumnje da su provalama zaradili preko 30 miliona evra, a potom taj novac prali u Srbiji kupujući nekretnine. Grupa se sumnjiči i da je izvršila krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnog dela. Dvoje osumnjičenih se nalazi van teritorije Republike Srbije i trenutno su nedostupni državnim organima.

OBRENOVČANIN GLAVNI MOZAK OPERACIJE Vodio kriminalnu grupu koja je opljačkala Tamaru Eklston i fudbalera Frenka Lamparda!

Foto: Alo.rs

 

Ljubomir je uhapšen po poternici Velike Britanije zbog sumnji da je organizator serije višemilionskih pljački luksuznih kuća poznatih ličnosti u Londonu 2019. godine i sve do danas je bio jedan od najtraženijih begunaca u Evropi. Zbog tih krađa u Londonu su 2021. osuđeni Jugoslav Jovanović, koji je zajedno sa Alesandrom Maltezeom i Alesandrom Donatijem priznao da je decembra 2019. opljačkao kuću ćerke bivšeg direktora Formule 1 Tamare Eklston.

OBRENOVČANIN GLAVNI MOZAK OPERACIJE Vodio kriminalnu grupu koja je opljačkala Tamaru Eklston i fudbalera Frenka Lamparda!

Foto: Printscreen

 

Tada se istragom utvrdilo da je Ljubomir Romanov, tada pod imenom Danijel Vuković, 30. novembra 2019. zajedno sa Jugoslavom Jovanovićem sleteo na londonski aerodrom Stensted iz Stokholma. Njih dvojica su odseli u hotelu u Orpingtonu, u jugoistočnom Londonu.

I u Italiji pokrao poznate fudbalere 

Za osumnjičenim Ljubomirom tragaju i italijanske vlasti zbog sumnje da je u septembru 2009. zajedno sa saučesnicima upao u domove fudbalera Patrika Vijerija i Salija Muntarija. Prema italijanskim sudskim spisima, banda je ukrala sef sa 15.000 evra gotovine, nakitom i 28 luksuznih satova vrednih oko 200.000 evra.

Ljubomir je inače, u novogodišnjoj noći 2010. snimljen na kamerama kako ulazi u milanski stan Marije Luise Gavaceni, udovice dizajnera Nikole Trusardija. Pošto su na silu otvorili prozor, Ljubomir i njegovi saučesnici izneli su sef u kom se nalazio nakit u vrednosti od dva miliona evra. Za učešće u toj provali on je u zatvoru proveo dve godine i četiri meseci.

Između 1. i 13. decembra 2019. oni su, prema procenama, ukrali vredne predmete u više kuća, a veći deo nakita i satova nije pronađen.

Jovanović je 1. decembra u zapadnom Londonu upao u dom bivšeg fudbalera Čelsija i engleskog reprezentativca Lamparda i njegove supruge Kristine dok je bračni par bio u izlasku. Ukradene su dragocenosti u vrednosti od više od 58.000 evra, između ostalih i manžetne „patek filip“ od belog zlata, „kartije“ džepni sat, dva ženska sata od roze zlata i zlatna ogrlica „Mia Lia“.

droga

Foto: Alo/ilustracija

 

Zatim su Jovanović, Donati i Malteze 10. decembra upali u kuću milijardera i vlasnika engleskog fudbalskog kluba Lester Vičaja Šrivadanaprabe. Istražitelji su naveli da su lopovi tokom pljačke otvorili flašu šampanjca vrednu 500 funti (600 evra). Odneli su vredne satove i oko 400.000 evra u kešu.

Porodično se bavili krađama?

Krađe poznatih i imućnih su, kako se sumnja, bili porodični biznis Radosavljevića iz Obrenovca, što je izvorno prezime Ljubomira. Njegov rođak R. K. R. osuđen je u Švajcarskoj za izvršenje više provalnih krađa kojim je sebi pribavio korist od oko 250.000 švajcarskih franaka. Kako se sumnja, Ljubomir i R. K. R. su osumnjičeni da su novac davali ostalim pripadnicima ove grupe koji su potom novac ulagali u kupovinu skupocenih nekretnina na teritoriji Republike Srbije. Ljubomir je naveden kao suvlasnik građevinske firme u centru prestonice Srbije.

 

Poslednja u nizu pljački bila je kuća Tamare Eklston u Kesington Palas Gardensu, najskupljoj ulici na svetu. Nekoliko sati pre dolaska lopova, Tamara Eklston je otputovala na odmor s porodicom.

Lopovi su odabrali 13. decembar, a s njima je bio i Danijel Vuković, osumnjičen da je u kuću upao sa Maltezeom i Donatijem, dok je Jovanović stražario. Kuća je imala obezbeđenje, ali je jedan od čuvara u trenutku provale bio u supermarketu da kupi povrće. Iz kuće Tamare Eklston ukradene su stotine predmeta - nakit, novac i drago kamenje ukupne vrednosti od 25 miliona evra.

Kako smo ranije pisali, narukvice Tamare Eklston prokrijumčarila je ekipa devojaka, od glave do pete obučenih u dizajnersku odeću, koje su letele biznis klasom.

Posle poslednje pljačke, lopovi su otišli u veliki šoping u robnoj kući Herods, a čak su otvorili lojaliti kartice.

Donati, Jovanović i Malteze napustili su Veliku Britaniju do 18. decembra.

Njih trojica su 2020. godine uhapšeni u Italiji i izručeni Velikoj Britaniji gde su osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading