srbin
Foto: Printscreen/tviter i društvene mreže

Prema navodima švedskih medija, zbog svog porekla M.V. je stupio u vezu sa kriminalcima sa Balkana te je uz njihovu pomoć svoju grupu snabdevao oružjem ali i narkoticima.

Upravo su narkotici su povod za trenutni rat bandi u Švedskoj koji je za kratko vreme odneo 11 ljudskih života.

- Obračun klanova je bio oko tržišta i distribucije kokaina na području ove zemlje, a oba klana kao ubice regrutuju maloletnike čak i od 13 godina - pisali su mediji.

Prema njihovim pisanju M.V. se zbog razbuktalog rata koji se vodi na švedskim ulicama i zbog poternice koju je za njim raspisala ta skandinavska zemlja rešio da se skloni u Beograd.

srbin

tviter i društvene mreže

 

 

Kako se sumnja M.V. je  iz srpske prestonice gde je imao zaštitu kriminalaca sa kojim je sarađivao vodio svoju ekipu.

 Drugim rećima V. M. je iz Beograda nastavio kriminalne aktivnosti u Švedskoj tako što je, navodno, daljinski kontrolisao svoje podređene u organizovanoj kriminalnoj grupi- Kako se dalje sumnja  V. M. je,  bio zadužen sa trgovinu oružjem, koje je nabavljao na Balkanu, najviše od organizovanih kriminalnih grupa iz Srbije.

- Oružje za čiju je nabavku i transport bio  on zadužen, pakovano je iz delova, a jedan on najčešćih modela koji je korišćen u kriminalnim obračunima u Švedskoj su upravo automatske puške modela "Zastava" - navodi se  ou izveštaju o M.V..

srbin

tviter i društvene mreže

 

 

Prilikom pretresa stana koji je V. M. koristio u Beogradu, pronađeni su brojni dokazi koji će se koristiti u daljem krivičnom postupku protiv njega.

 

 Deca se sama javljalju kako bi ubijala

 

Policiji nedostaju resursi i stručnjaci koji bi nadzirali problematična mesta i pratili članove bandi i skupljali dokaze.

Švedska je specifična i po tome što mladi ljudi, ponekad ne stariji od 15 godina, spremno za šefove bandi odrađuju likvidacije u kojima sve češće stradaju nevine osobe.

„Imamo slučaje da su deca sama kontaktirala bande kako bi se ponudila da izvedu ubistvo“, rekao je Tornberg.

Čini se da se Madžidova mreža širi i na Norvešku zbog čega su iz te zemlje došli na sastanak sa švedskim kolegama u Stokholm.

Šef policije u Stockholmu Matijas Anderson upozorio je građane da „nema brzog rešenja“ i rekao da „shvata frustraciju javnosti“ jer društvo ne bi smelo ovako da funkcioniše.

„Ne bismo smeli da imamo mlade ljudi od 13 ili 14 godina koji vojnim automatskim puškama pucaju po vratima ili se ubijaju na ulici. Ne sme biti pucanja i bombaških napada“, poručio je Anderson.

M.V. je inaća radio za čoveka koji je označen kao šef ove mafijaške grupe Rava Madžid (37), poznatiji pod nadimkom Kurdska Lisica.

srbin

tviter i društvene mreže

 

 

Madžid je prvi put osuđen zbog kriminala kada je imao 19 godina. Radilo se o krijumčarenju cigareta i provali. Prvo je ušao u sukob s bandom Varbi u predgrađu Stockholma. Ubistva su počela oko 2020. godine. Druga banda s kojom je stupio u rat su Bandidosi.

On je u konfliktu i s kriminalnom mrežom iz Dalena na čijem je čelu Mikael Tenezos koji je poznatiji pod nadimkom Grk. Madžidov nadimak je inače Kurdska Lisica. Sa bandom iz Dalena rat je počeo zbog preuzimanja tržišta drogom u gradu Sundsvalu.

Bande s kojima je Madžid u savezništvu su mreža iz Brona i mreža Zero iz Jordbroa.

srbin

tviter i društvene mreže

 

Konflikt je sada izbio između Madžida i dela njegove bande na čelu s Ismailom Abdom (33) koji je donedavno smatran njegovom desnom rukom. Taj je sukob doveo do spirale smrti koja pokazuje zlu krv goru nego ikad. Početkom septembra ubijena je Abdova majka, žena u šezdesetim godina, a za njeno ubistvo osumnjičena su dvojica tinejdžera koja su u međuvremenu uhapšena.

Šefovi švedske policije i predstavnici tužilaštva poručili su konferencije za medije uznemirenim građanima da „rade danonoćno“ i da se hapšenja i zaplene odnosno sprečavanje napada članova posvađanih bandi događaju stalno, ali da je situacija takva da će biti potrebna koordinacija i angažman celog društva.

 

BONUS VIDEO

@dosije.192 Predrag Balcacanović, predsednik Srpske asocijacije telohranitelja, o slučaju Duš(M)anke, žene koja je ubila muža pa zapalila brata #dosije192 #dusanka #fypシ #zlocin #predragbalcacanovic ♬ original sound - Dosije 192

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading