prva otmica zemunskog klana
Foto: Alo/Foto: Alo.rs

Na optuženičkoj klupi su Milan Radukić, policajac u penziji, Saša Đajić, bivši pripadnik Žandarmerije, kao i nekadašnji članovi zemunskog klana Goran Ristić i Nikola Bajić, koji se terete da su 22. avgusta 1997. oteli Novaka Stevanića i iz sefa porodičnog stana uzeli četiri i po kilograma zlata, dijamante, oružje i oko 100.000 nemačkih maraka. Svi osim Bajića su u Višem sudu u Beogradu negirali navode optužnice.

Penzionisani policajac Radukić, koji je prvi prozvan da izađe pred govornicu i iznese odbranu rekao je da nije kriv, a posle pitanja sudije Dušana Agatonovića da li je Dušan Spasojević imao dozvolu za oružje odmah je osuo paljbu po pokojnom vođi zemunskog klana.

prva otmica zemunskog klana

Optuženi Milan Radukić sa advokatom ispred Plate pravde, Foto: Alo.rs

 

- Imao je dozvolu za pištolj CZ 99, a kasnije i dozvolu MUP-a Crne Gore za „beretu“. Ja sam mu oduzeo CZ 99 prilikom najveće zaplene heroina tada, od 1,25 kilograma. Tada mi je Milorad Vlahović, koji je bio načelnik gradske Uprave kriminalističke policije, rekao da mu ne vraćam pištolj dok ne pristane da sarađuje. Pet meseci kasnije je zvanično postao naš saradnik i bio je sve do 1999. kada je prešao u Državnu bezbednost. Iz tog perioda potiče priča da ga prate vozila sa rotacijom jer je imao pratnju Ulemeka i Jedinice za zaštitu ličnosti - izjavio je Radukić.

prva otmica zemunskog klana

Novak Stevanić, Foto: privatna arhiva

 

Drugooptuženi Nikola Bajić je kratko rekao da ima neku krivicu i da je na sudu da odredi kolika je.

- Imao bih mnogo toga da pričam u vezi s Radukićevom izjavom, ali to nije vezano za ovaj slučaj. Dušan je bio njegov cinkaroš. Viđali su se i išli na piće, ali je Radukić više povukao na drugu stranu - bio je direktan Bajić.

Goran Ristić je izjavio „da navodno nema pojma o čemu se radi“. Kada ga je sudija pitao da li je tačna Bajićeva tvrdnja da je bio s njim u automobilu kada je otet Novak, on je rekao: „Svi znaju da nije tačno, na sudu je da odluči o tome.“ Na zahtev sudije da pogleda Bajića u lice i da se suoči s njim, Ristić je izbegao susret oči u oči. Samo je odmahnuo rukom i zbunjeno rekao: „Šta da kažem?“ Međutim, Bajić nije izbegavao pogled, već je naglasio da je nastradao zbog drugih.

- Nisam cinkaroš niti sam bio. Dobio sam 35 godina zatvora zbog drugih, dok sam u samici već 13 godina. Znao sam da će i dalje da mi uvaljuju i zato sam odlučio da je bolje da uvalim nekom.To je ulični žargon i nikad ne bih rekao nešto što nije tačno. Ko god me takne, ja ću da ispričam sve što znam. Ristića sam hteo čak na neki način da izvučem i kažem da nije bio u vozilu, ali sam se plašio da on ne propeva - otvoreno je rekao Bajić, dok je Saša Đajić kratko naveo da nije kriv.

- Kad je Bajić čuo da sam kum s pokojnim Zoranom Vukojevićem Vukom (svedok saradnik, koji je živ spaljen), Bajić je pitao Dušana da li sam ja četvrti u ovom slučaju. Dušan mu je rekao: „Ma, jeste, nemoj više nikad da me pitaš“, ali samo da bi ga otkačio - izjavio je Đajić, nastojeći da dokaže da nije kriv. 

Sud je odlučio da ponovo sasluša Ljubišu Buhu Čumeta, prvog svedoka saradnika u Srbiji, u procesu za ubistvo premijera Srbije i Dejana Milenkovića Bagzija, svedoka saradnika u postupcima protiv „zemunaca“ na sledećem pretresu koji je zakazan za 6. decembar.

prva otmica zemunskog klana

Zoran Stevanić, otac otetog Novaka  Foto: Alo.rs

 

 

Otac otetog Novaka: Sramota je da čekam na pravdu čak 26 godina!

 

Zoran Stevanić, otac otetog Novaka, izjavio je da slučaj zbog protoka vremena treba što pre da se okonča.

- Sramota je da slučaj posle 26 godina ode u zastarelost zato što nas Ljubiša Buha Čume zeza. U našem stanu iz koga je odnet sef nađeni su DNK tragovi Dušana Spasojevića, ali su godinama bili sklonjeni. Nastradao je čak i istražni sudija Nebojša Simeunović koji je vodio istragu - rekao je Stevanić.         

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading