SRBI U AUSTRIJSKIM VILAMA GAJILI MARIHUANU Uhapšeni u Beču i Gracu, sumnja se da su prodali tonu kanabisa
Alo

Početkom ove godine, policijske informacije su napokon dovela istražitelje na grupu od nekoliko osoba sa Zapadnog Balkana, pišu austrijski mediji.

Četvorica srpskih državljana i jedan Austrijanac su iznajmili pet vila u Gracu i Beču.

Tokom prvog pretresa kuće krajem marta ove godine, 35-godišnji uzgajivač biljaka je uhapšen u vili od 563 kvadratna metra, a zaplenjena je ogromna unutrašnja plantaža kanabisa na četiri sprata, objašnjava šef odeljenja za zločine vezane za droge: "Imali smo devet prostorija za uzgoj, oko 1500 biljaka, zatim smo pronašli 20 kilograma takozvanih ostataka.

Oko 40 do 50 kilograma je možda već izvađeno iz biljaka i stavljeno u promet. U Beču su biljke bile slične veličine, najmanja biljka je imala 1040 biljaka, a najveća je imala 1617 biljaka."

Pretresi kuća u Beču su se dogodili krajem maja.

Tamo je uhapšen navodno glavni pripadnik grupe - Srbin (39), dva srpska uzgajivača biljaka starosti 31 i 46 godina i jednog 36-godišnjaka.

Prema preliminarnim saznanjima, 36-godišnjak se sumnjiči da je posredovao za iznajmljivanje imovine. Tokom pretresa dve stana i dve porodične kuće, pronađeni su droga, lažne slovačke lične karte i lažne potvrde o zaradi, kako su potvrdili istražitelji.

Još jedna plantaža sa jedanaest prostorija za uzgoj i oko 1500 biljaka je otkrivena od strane zvaničnika krajem juna 2023. godine u porodičnoj kući u Beču.

SRBI U AUSTRIJSKIM VILAMA GAJILI MARIHUANU Uhapšeni u Beču i Gracu, sumnja se da su prodali tonu kanabisa

Foto: MUP Srbije

 

U već napuštenoj plantaži pronađene su vreće sa isečenim biljkama kanabisa i oko dva kilograma kanabisa.

Tokom akcije "Wildgans", nadležni organi su uspeli da obezbede ukupno oko 63 kilograma kanabisa, između 5500 i 7000 biljaka kanabisa i 41 prostoriju za uzgoj. To iznosi prodajni obim od oko jedne tone kanabisa godišnje.

Angažovali su sopstvene baštovane da se brinu o plantažama i uzgoju: "Oni rade veoma neprimetno. Sva vidljiva mesta su prekrivena neprozirnom folijom, osumnjičeni su obično izlazili samo kratko u večernjim satima da kupe namirnice i inače su ostajali u ovim objektima za proizvodnju i, prema policijskim informacijama, u kućama su takođe bile instalirane velike sisteme za navodnjavanje", rečeno je u tužilaštvu.

Osumnjičeni u pritvoru

Pet osumnjičenih, četiri muškarca i jedna žena, starosti od 31 do 46 godina, smešteni su u zatvoru Graz-Jakomini, rekao je Arnulf Rumpold iz tužilaštva u Gracu.

Policija trenutno istražuje oko desetak drugih osumnjičenih, a neki se još traže. Stoga se pretpostavlja da će biti izvršena dalja hapšenja.

Portparol policije objasnio je da uzgajanje kanabisa u Gracu nikada ranije nije viđeno u tako velikom obimu.

Istrage su bile posebno izazovne zbog korišćenja šifrovanih aplikacija za razmenu poruka.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading