AKO SE ODLUČITE ZA KUPOVINU ORUŽJA, OVO SU DETALJNA PRAVILA KOJA MORATE DA ZNATE Na ovaj način se pravilno čuva u sefu
Foto: Alo/Foto: MUP Srbije

Iz prodavnica opreme naglašavaju da su prodate skoro sve zalihe, kao i svi povoljniji i jeftiniji modeli sefova za pištolje i revolvere. Sve prodavnice su u sličnoj situaciji s obzirom da je potražnja baš velika. Iz prodavnica oružja još dodaju da je u samo nekoliko sati prodato sve što su imali na lageru.

Sefovi koje su imali uvoznici, rasprodati su za dva dana, jer niko nije očekivao da će odjedanput biti potreban toliki broj ormana. Nema ih više ni u magacinima, a najviše se traže manji sefovi za pištolje, ali i male brave za zaključavanje oružja.

Sef je roba kao i svaka druga i pri kupovini nije potrebna posebna dozvola, lični podaci ili dokaz o posedovanju oružja.

Na koji način oružje mora da se čuva u sefu?

Zakon jasno propisuje na koji način oružje mora da se čuva u sefu.

- Mora da ima odvojene fioke i odvojen deo za puške.

- Sve mora da bude pod ključem, a municija bi morala u skladu sa zakonom da se drži odvojeno u tim fiokama ili pregradama.

- Jako je bitno kod sefa ušrafljivanje u zid, u pod ili orman.

Počinje suđenje sinu monstrumu za jezivo ubistvo majke na Voždovcu - Alo.rs

Sef za oružje

Kvalitetniji sefovi imaju poseban deo za municiju i okvir, i koštaju nekoliko hiljada evra. Najjeftiniji su oko 300 evra.

Povećana i prodaja ormana za oružje

Prošle godine povećana je prodaja ormana za oružje zbog izmene Zakona o oružju i municiji, kažu upućeni. Zbog dva traumatična događaja početkom meseca i zbog najave strožih mera, potražnja je sada veća za dvadesetak odsto.

- Taj orman mora da bude od drveta ili od metala.

- Ako nije od navedenih materijala, važno je da orman bude napravljen tako da ne može lako da se dođe do oružja.

- Propis nalaže da sef mora biti fiksiran za zid, da na primer neki provalnik ne može da odnese ceo orman sa oružjem.

Zakon o oružju i municiji definiše prenos oružja u posebnim koferima, a oružje u sefu mora da se čuva na adresi koja je prijavljena u ličnoj karti. Imaju i sertifikat. Niko osim vlasnika ne sme da zna gde se nalaze ključevi.

Kako sefova trenutno nema na tržištu, a potražnja je velika - sve je više onih koji se odlučuju za novi biznis... A to je izrada sefova, piše Informer.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading