VEHABIJA SPREMAO POKOLJ U BEOGRADU!? Policija uhapsila osumnjičenog
Foto: Alo/Facebook printscreen

On je uhapšen zbog sumnje da je planirao teroristički akt, s obzirom na to da je na Fejsbuku prekjuče objavio snimke kako koristi vatreno oružje u jednoj beogradskoj streljani, uz jezive poruke da je „nekada potrebno uzeti pravdu u svoje ruke“, te kako je „zaista snaga u gađanju“, objavivši u prilogu i video-snimak kako koristi vatreno oružje u jednoj streljani na području Beograda.

Alibašić je nakon preseljenja u Beograd živeo na dve lokacije, a poslednja je bila na Zvezdari. Pripadnici policije pretresli su juče detaljno sve prostorije u kojima je boravio.

JEZIVA NAJAVA

Poruke koje je Alibašić postavio na Fejsbuku bile bi uznemirujuće i preteće same po sebi, ali su posebnu težinu dobile zato što su postavljene nakon dva masovna ubistva tokom proteklih dana, u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u mladenovačkim selima, kada je ubijeno gotovo 20 dece i odraslih, dok je veliki broj ranjen.

Kako za naš list kaže izvor iz istrage, postoji više nego osnovana sumnja da je Alibašić pripremao pokolj, s obzirom na to da je uvežbavao pucanje iz pištolja, ali i automatskog oružja.

- Videćemo da li će i šta vehabija reći na saslušanju, kao i kakvi su sve materijali i dokazi pronađeni u njegovom boravištu. Češljamo i kontakte koje je imao na mrežama, telefon će biti dat na veštačenje - objašnjava naš sagovornik.

S druge strane, kaže, veza Alibašića sa vehabijskim pokretom je nedvosmisleno utvrđena. Tačnije, da je on aktivni član vehabijske zajednice, čije je stavove otvoreno propagirao.

VEHABIJA SPREMAO POKOLJ U BEOGRADU!? Policija uhapsila osumnjičenog

Foto: Printscreen

 

 

- Istraga ide i u tom pravcu, utvrdićemo na koji je način komunicirao sa vehabijskim centrima u Srbiji, uglavnom u Raškoj oblasti, ali eventualno i inostranstvu. Takođe, posebno će biti provereno s kim je u Beogradu održavao kontakte i koliko često. Jer, ukoliko je planirao nešto ozbiljnije ovde, svakako je morao da računa i na nečiju pomoć, odnosno makar jednog ako ne i više saučesnika - priča naš izvor.

SAMO U PROLAZU

Prema informacijama koje su se pojavile, uhapšeni vehabija već je bio privođen u Novom Pazaru i vrlo je verovatno da se zbog toga i preselio u Beograd. On je u Pazaru, takođe preko Fejsbuka, pozivao na ubistvo inspektora iz tamošnje policije.

Policija je juče razgovarala i sa vehabijinim komšijama, međutim, niko nije mogao da pruži nikakve korisne informacije. Kako su rekli, reč je o zatvorenom čoveku, koji im se, istina, uredno javljao u prolazu, ali nikada ni sa kim nije ostvario bilo kakav bliži kontakt niti je neko ulazio u njegov stan. Ni on nije posećivao komšije niti je sedeo u obližnjim ugostiteljskim objektima.

Dobili 70 godina zatvora

Ovo nije prvo hapšenje vehabija u Srbiji ili nekoj od okolnih zemalja. Najpoznatiji je slučaj iz 2007. godine, kada je nedaleko od Novog Pazara otkriven kamp za obuku terorista koji su bili pripadnici vehabističkog pokreta. Nekoliko godina kasnije, ove vehabije dobile su ukupno 70 godina zatvora.

 

Pokret nastao krajem 18. veka

Vehabizam (ili vahabizam) nastao je u krajem 18. veka, nakon podela u okviru jedinstvene islamske grupacije u Saudijskoj Arabiji. Sledbenici ovog pokreta poznati su po specifičnom oblačenju i dugim bradama, a za sebe smatraju da su verni izvornom islamu. Stavovi su im izrazito konzervativni i ne prihvataju maltene nikakve tekovine modernog doba i inovirana tumačenja islama.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading