APELACIONI SUD DONEO ODLUKU Romiću i Radonjiću, koji su optuženi za učešće u ubistvu Ćuruvije ukinut kućni pritvor
Foto: EPA/Sasa_Stankovic

Po nalaženju Apelacionog suda, s obzirom na to da su procesne mere za obezbeđenje prisustva Romića i Radonjića i nesmetano vođenje ovog krivičnog postupka primenjivane duže od devet godina, ne postoje okolnosti koje bi ukazivale da je mera zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora neophodna, objavljeno je na sajtu ovog suda.

Navedeno je da i pored značajnog interesovanja, više ne postoji uznemirenje javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje ovog krivičnog postupka, kao razlog zbog kojeg je predmetna procesna mera do sada egzistirala.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je nedavno jednoglasno je utvrdio da su neopravdano dugim boravkom u pritvoru Radonjiću i Romiću, povređena prava garantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima - pravo na slobodu i bezbednost i pravo da sud brzo odluči o zakonitosti pritvora Evrospki sud je zbog toga odlučio da Srbija treba da Radonjiću i Romiću, isplati po 1.000 evra na ime nematerijalne štete, saopšteno je iz tog suda sa sedištem u Strazburu.

Radonjić i Romić žalili su se Evropskom sudu jer su skoro tri i po godine proveli u pritvoru, kao i zbog dužine postupka pred Ustavnim sudom za preispitivanje njihovog pritvora. 

Inače, krivični proces koji je protiv njih pokrenut  2014.  još je u toku.  Trenutno je u Apelacionom sudu u Beogradu, koji treba da donese pravosnažnu presudu da li su optuženi krivi ili ne.

Pored Radonjića i Romića, za učešće u Ćuruvijinom ubistvu optuženi su i tadašnji šef DB-a Radomira Markovića i  Miroslav Kurak, koji je u bekstvu.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading