VELIKA AKCIJA SRPSKE POLICIJE Na balkanskoj ruti uhapšena 382 kriminalca, nađeni im topovi, mine i rakete (FOTO/VIDEO)
Foto: Evropol

Akciju je predvodio Fronteks - Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu, uz pomoć Evropola, Interpola i policije iz 28 zemalja. Cilj je borba protiv trgovine drogom i oružjem, krijumčarenja migranata i trgovine ljudima.

Skoro 16.000 oficira bilo je uključeno u operaciju, koja je održana između 26. i 29. oktobra, uglavnom na Balkanu i u jugoistočnoj Evropi.

Operacija je planirana na osnovu pristupa vođenog obaveštajnim podacima i uključivala je pojačane provere spoljnih granica Evrope.

“Aktivnosti su dovele do 382 hapšenja osumnjičenih, od kojih je većina umešana u trgovinu drogom, kao i omogućavanje ilegalne imigracije, prevaru sa dokumentima i trgovinu vatrenim oružjem”, navodi Fronteks.

Policajci na terenu otkrili su brojna krivična dela koja se odnose na omogućavanje ilegalne imigracije i srodna kršenja zakona kao što je prevara dokumenata.

“Hapšenja i prikupljeni dokazi omogućili su organima za sprovođenje zakona da pokrenu 130 novih istraga. Zapenjeno je 106 komada vatrenog oružja, kao i 304 kg heroina i 1,3 kilograma kokaina. Zaplenjeno je i šest vazdušnih topova, jedna protivpešadijska mina, dve protivtenkovske rakete i 12.250 komada municije" stiče Fronteks.

Balkanska ruta je ozloglašena po upotrebi u brojnim oblastima kriminala, uključujući krijumčarenje migranata i trgovinu vatrenim oružjem i drogom u EU.

“Multinacionalne kriminalne grupe nabavljaju oružje uglavnom iz zemalja Zapadnog Balkana. Vatreno oružje se zatim krijumčari u EU – uglavnom u Belgiju, Francusku, Nemačku, Španiju i Holandiju. S druge strane, balkanska ruta je ključna ulazna tačka za trgovce heroinom, dok trgovci kanabisom i kokainom takođe koriste ovu prelaznu tačku”, navodi Fronteks.

Učesnici akcije su države članice EU - Austrija, Bugarska, Hrvatska, Danska, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Irska, Luksemburg, Holandija, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija i Švedska.

Učesnice su i zemlje koje nisu članice EU - Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Moldavija, Crna Gora, Severna Makedonija, Srbija, Švajcarska, Ukrajina i Velika Britanija.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading