luka bojovic
Foto: EPA/EPA/JUAN CARLOS CARDENAS

Protiv Bojovića se u našoj zemlji ne vodi istražni postupak što znači da će, ako i kada se vrati, u Srbiji biti slobodan čovek. Međutim, on u Španiji nije izdržao kompletnu kaznu, već polovinu, pa je i jedna od nedoumica kako su se stekli uslovi da bude deportovan.

Bojović je 9. februara 2012. uhapšen u Valensiji i osuđen je na kaznu zatvora od 18 godina zbog organizovanog kriminala. Osuđen je zbog falsifikovanja isprava na tri godine, za zločinačko udruživanje na pet, a za posedovanje oružja na 10, pa mu je ukupna sankcija 18 godina. U kaznu mu je uračunato i vreme provedeno u pritvoru.

Pravo na uslovni otpust stiče se posle dve trećine odslužene kazne, što bi u Bojovićevom slučaju značilo da iz zatvora može izaći tek 2024. Međutim, nije neuobičajeno da države daju strancima uslovni otpust posle odležane polovine kazne i deportuju ih u zemlje iz kojih su došli.

Vojin Biljić, specijalista evropskog prava, kaže za „Politiku” da je ranije bilo takvih slučajeva sa našim državljanima.

„On je osuđen u Španiji, odslužio je polovinu i moguće je da dobije uslovni otpust, očigledno im je u interesu da ga što pre deportuju. Srbija svog državljanina mora da primi ali eventualno pitanje koje se može postaviti je da li i Luka Bojović želi da se vrati u Srbiju”, navodi Biljić.

Naš sagovornik naglašava da u ovom slučaju ne zna dovoljno činjenica da bi precizno komentarisao, ali kao interesantno vidi pitanje azila Bojovića.

„Ako mu je u Srbiji ugrožen život, što nije nemoguće, on teorijski može da spreči da ga proteraju. I Španija i Srbija su potpisale Evropsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda. U članu dva i tri konvencije su pravo na život i pravo na zabranu mučenja, apsolutna prava koja ne dozvoljavaju odstupanja”, napominje Biljić.

U normalnim okolnostima, deportacija se u ovakvim slučajevima obavlja, ali sa Lukom Bojovićem je kompleksnija situacija. Takođe, može da traži da bude deportovan u neku treću zemlju.

„Mislim da on teorijski može da argumentuje ukoliko mu je u Srbiji ugrožen život i da čak pobije deo koji se tiče deportacije. Nijedna država, uključujući i Španiju, ne može da dovede nekoga u situaciju da mu se ugrozi pravo na život.

Ono što je sigurno, kad bi tražio azil imao bi argumentaciju za to, ali, da li bi i dobio, to je druga priča. Ovo nije politički problem, ali je pitanje ugroženosti života. Uvek su interesantni takvi slučajevi gde se može napraviti izuzetak”, zaključuje Biljić.

Ovih dana, Luka Bojović ponovo je jedna od glavnih tema u domaćim medijima. Ono što većina njih naglašava je da će povratak Bojovića u Srbiju uzdrmati srpsko podzemlje i da se može očekivati stvaranje pogodnog tla za osvete, jer su ubijeni njegov brat, kum, advokat...

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading