STRUČNJAK O UBISTVU ĐOKIĆA Tragovi ne mogu tek tako nestati, jedna stvar je bitna kod svake DNK analize
Printscreen/ RTS

On se osvrnuo na ubistvo koje je potreslo Srbiju, te objasnio u kojim sve slučajevima DNK analiza može da dovede do počinioca.

- DNK analize daju asocijaciju između osoba i predmeta, tako da ono što se čita iz medija, odnosno iz novina, je da su tamo neke kese, tamo neke pare možda asocirane sa tragično nastradalom porodicom. Ako vi asocirate sa jedne strane osobe i sa druge strane predmete koji su udaljeni, na neki način dajete potvrdu određenim hipotezama, određenim optužnim predlozima, potvrđujete neka razmišljanja o onome šta se desilo - objašnjava Keckarević za "RTS".

STRUČNJAK O UBISTVU ĐOKIĆA Tragovi ne mogu tek tako nestati, jedna stvar je bitna kod svake DNK analize

Printscreen/ RTS

 

Keckarević navodi da je uloga forenzičkog sudskog veštaka u procesu otkrivanja zločina da kažu čiji je DNK materijal pronađen na nekom predmetu, odnosno na mestu zločina.

- Mi smo tu da damo odgovor na pitanja čiji je neki trag, koje ćelije su tu ostavljene - krv, sperma, pljuvačka ili kontaktni tragovi i da neki način predočimo sudu odnosno istražnim organima i javnosti kako je taj trag nastao - objašnjava on i dodaje da je svaki trag za sebe, kao i da se može pronaći bilo gde, čak i na travi ili grani.

- Trag može da se pronađe i posle gorenja materijala i posle potapanja u vodu. Pitanje je samo koliko duboko idete i koliko vi tu sad možete para da potrošite da biste u sitna crevca analizirali neki materijal. Ali u principu, vi tražite i ono nezamislivo i u suštini to i nalazite - objašnjava gost Beogradske hronike.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading