Hrana za vijuge
Riba
Većina vrsta ribe sadrži omega 3 masne kiseline. S obzirom na to da je čak 25 odsto mozga sačinjeno od DHA omega 3 masne kiseline, jasno je zašto je ovo najbolja hrana za mozak.
KROMPIR SA LOSOSOM
Potrebno je: 1 kg krompira, 200 g koktel-paradajza, mala veza rukole, avokado, 6 kašika limunovog soka, so, biber, kašičica srednje ljutog senfa, šećer, 6 kašika ulja, 400 g fileta lososa
Priprema: Kuvajte krompir u ljusci oko 20 minuta, ocedite, prelijte hladnom vodom, oljuštite i sačekajte da se ohladi. Prepolovite paradajz i avokado, očistite salatu. Meso iz avokada isecite na komadiće i poprskajte kašikom limunovog soka. Napravite preliv od 5 kašika limunovog soka, soli, bibera, senfa i šećera. Dodajte četiri kašike ulja. Isecite krompir na kolutove i prepecite. Sipajte ih u činiju sa paradajzom i avokadom. Preko toga sipajte preliv. Isecite losos na komade i uz okretanje pržite oko tri minuta na dve kašike ulja. Posolite i pobiberite. Salatu od krompira po potrebi dodatno začinite i to umešajte komadiće ribe i rukolu.
Grožđe
Osim brojnih vitamina koje sadrži, grožđe ima i resveratrol, antioksidans koji je postao poznat zbog tvrdnji da sprečava Alchajmerovu bolest i produžava život.
JESENJI TART
Potrebno je: 400 g mekog brašna, 500 g crnog i belog grožđa, 20 g kvasca, 200 ml mleka, 100 g šećera, kašika smeđeg šećera, 50 g suvog grožđa, čašica ruma, ulje
Priprema: Izdrobite kvasac u mlako mleko i sipajte kašiku šećera. Brašnu dodajte preostali šećer i postepeno sipajte u smesu s nadošlim kvascem. Umesite meko testo i oblikujte ga u loptu. Zasecite ga, namažite uljem i umotajte u foliju, pa ostavite da stoji jedan sat na toplom mestu. Premesite testo, ponovo zasecite, pokrijte i ostavite da stoji pola sata. Dve trećine testa razvijte i njime obložite podmazani okrugli kalup. Pospite oceđenim suvim grožđem koje je odstajalo u rumu i većim delom crnog i belog grožđa. Preko stavite razvijeno preostalo testo i ukrasite ostatkom grožđa. Prelijte s malo ruma i ostavite da stoji pola sata. Poprskajte s vrlo malo ulja i pospite smeđim šećerom. Pecite 40 minuta na 180 stepeni.
Jaja
Jaja su jedan od najboljih izvora nutrijenta holina. Holin je potreban mozgu za stvaranje neurotransmitera acetilholina, koji ima uticaj na memoriju i strukturu mozga.
OMLET SA PARADAJZOM I PRŠUTOM
Potrebno je: 1-2 kašike maslinovog ulja, 20 g crnog luka isečenog na kriške, 20 g sušenog paradajza u maslinovom ulju, 20 g pršute, 2 jajeta, 1/2 kašičice mešavine suvog začina, kašičica iseckanog svežeg bosiljka
Priprema: U većem tiganju na maslinovom ulju kratko propržite luk, dodajte isečeni sušeni paradajz i pršut i pecite na laganoj vatri oko tri minuta. Jaja lagano istucite, dodajte začin i prelijte po luku, paradajzu i pršuti. Pržite još dva-tri minuta. Kajganu pospite iseckanim bosiljkom i poslužite toplu.
Orasi
Orasi su još jedna namirnica bogata omega 3 mastima, a osim toga, oni sadrže još nekoliko nutrijenata važnih za mozak.
POSNE ORASNICE:
Potrebno je: 300 g mlevenih oraha, 250 g posnog margarina, 600 g šećera u prahu, 300 g brašna, prašak za pecivo
Priprema: Sjedinite rukom šećer u prahu i margarin. Zatim dodajte mlevene orahe, brašno i prašak za pecivo. Smesu mesite dok ne počne da se odvaja od posude. Punite dopola kalupe za orasnice ili modlice za kiflice i stavite da se peku 10 minuta na temperaturi od 160 stepeni. Po želji, pre pečenja orasnice se mogu blago posuti seckanim orasima.
Borovnica
Pošto je mozak jedan od organa koji su pod najvećim udarom, antioksidansi igraju važnu ulogu u njegovom očuvanju, a borovnica je voće krcato antioksidantima.
KOLAČ SA BOROVNICAMA
Potrebno je: 1/4 šolje brašna, kašika šećera, 1/4 kašičice praška za pecivo, 1/8 kašičice soli, prstohvat cimeta, 1/2 kašike putera, 2 kašike mleka, 1-2 kašike svežih ili zaleđenih borovnica
Priprema: Pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo, so i cimet u šolji ili keramičkoj činijici koja može da ide u mikrotalasnu. Zatim u šolju dodajte i omekšali puter, pa prstima sve promešajte tako da se dobiju grumuljice. Mešavina treba da izgleda kao vlažan pesak. Dodajte i mleko, pa dobro promešajte dok ne nestanu sve grumuljice. Testo bi trebalo da izgleda kao malo črvšće testo za mafine, a ako vam deluje da je previše gusto, dodajte još malo mleka. Na kraju po testu pospite borovnice i prstima ih malo gurnite nadole. Šolju sa testom stavite u mikrotalasnu na 90 sekundi na jakom podešavanju. Kolač jedite sam, ali možete ga preliti i medom, kikiriki puterom ili slatkom pavlakom.