Riba
shutterstock
Riba

shutterstock

Riba, Foto: shutterstock

Riba

Većina vrsta ribe sadrži omega 3 masne kiseline. S obzirom na to da je čak 25 odsto mozga sačinjeno od DHA omega 3 masne kiseline, jasno je zašto je ovo najbolja hrana za mozak.

KROMPIR SA LOSOSOM

Potrebno je: 1 kg krompira, 200 g koktel-paradajza, mala veza rukole, avokado, 6 kašika limunovog soka, so, biber, kašičica srednje ljutog senfa, šećer, 6 kašika ulja, 400 g fileta lososa

Priprema: Kuvajte krompir u ljusci oko 20 minuta, ocedite, prelijte hladnom vodom, oljuštite i sačekajte da se ohladi. Prepolovite paradajz i avokado, očistite salatu. Meso iz avokada isecite na komadiće i poprskajte kašikom limunovog soka. Napravite preliv od 5 kašika limunovog soka, soli, bibera, senfa i šećera. Dodajte četiri kašike ulja. Isecite krompir na kolutove i prepecite. Sipajte ih u činiju sa paradajzom i avokadom. Preko toga sipajte preliv. Isecite losos na komade i uz okretanje pržite oko tri minuta na dve kašike ulja. Posolite i pobiberite. Salatu od krompira po potrebi dodatno začinite i to umešajte komadiće ribe i rukolu.

Grožđe

shutterstock

Grožđe, Foto: shutterstock

Grožđe

Osim brojnih vitamina koje sadrži, grožđe ima i resveratrol, antioksidans koji je postao poznat zbog tvrdnji da sprečava Alchajmerovu bolest i produžava život.

JESENJI TART

Potrebno je: 400 g mekog brašna, 500 g crnog i belog grožđa, 20 g kvasca, 200 ml mleka, 100 g šećera, kašika smeđeg šećera, 50 g suvog grožđa, čašica ruma, ulje

Priprema: Izdrobite kvasac u mlako mleko i sipajte kašiku šećera. Brašnu dodajte preostali šećer i postepeno sipajte u smesu s nadošlim kvascem. Umesite meko testo i oblikujte ga u loptu. Zasecite ga, namažite uljem i umotajte u foliju, pa ostavite da stoji jedan sat na toplom mestu. Premesite testo, ponovo zasecite, pokrijte i ostavite da stoji pola sata. Dve trećine testa razvijte i njime obložite podmazani okrugli kalup. Pospite oceđenim suvim grožđem koje je odstajalo u rumu i većim delom crnog i belog grožđa. Preko stavite razvijeno preostalo testo i ukrasite ostatkom grožđa. Prelijte s malo ruma i ostavite da stoji pola sata. Poprskajte s vrlo malo ulja i pospite smeđim šećerom. Pecite 40 minuta na 180 stepeni.

Jaja

shutterstock

Jaja, Foto: shutterstock

Jaja

Jaja su jedan od najboljih izvora nutrijenta holina. Holin je potreban mozgu za stvaranje neurotransmitera acetilholina, koji ima uticaj na memoriju i strukturu mozga.

OMLET SA PARADAJZOM I PRŠUTOM

Potrebno je: 1-2 kašike maslinovog ulja, 20 g crnog luka isečenog na kriške, 20 g sušenog paradajza u maslinovom ulju, 20 g pršute, 2 jajeta, 1/2 kašičice mešavine suvog začina, kašičica iseckanog svežeg bosiljka

Priprema: U većem tiganju na maslinovom ulju kratko propržite luk, dodajte isečeni sušeni paradajz i pršut i pecite na laganoj vatri oko tri minuta. Jaja lagano istucite, dodajte začin i prelijte po luku, paradajzu i pršuti. Pržite još dva-tri minuta. Kajganu pospite iseckanim bosiljkom i poslužite toplu.

Orasi

shutterstock

Orasi, Foto: shutterstock

Orasi

Orasi su još jedna namirnica bogata omega 3 mastima, a osim toga, oni sadrže još nekoliko nutrijenata važnih za mozak.

POSNE ORASNICE:

Potrebno je: 300 g mlevenih oraha, 250 g posnog margarina, 600 g šećera u prahu, 300 g brašna, prašak za pecivo

Priprema: Sjedinite rukom šećer u prahu i margarin. Zatim dodajte mlevene orahe, brašno i prašak za pecivo. Smesu mesite dok ne počne da se odvaja od posude. Punite dopola kalupe za orasnice ili modlice za kiflice i stavite da se peku 10 minuta na temperaturi od 160 stepeni. Po želji, pre pečenja orasnice se mogu blago posuti seckanim orasima.

Borovnica

shutterstock

Borovnica, Foto: shutterstock

Borovnica

Pošto je mozak jedan od organa koji su pod najvećim udarom, antioksidansi igraju važnu ulogu u njegovom očuvanju, a borovnica je voće krcato antioksidantima.

KOLAČ SA BOROVNICAMA

Potrebno je: 1/4 šolje brašna, kašika šećera, 1/4 kašičice praška za pecivo, 1/8 kašičice soli, prstohvat cimeta, 1/2 kašike putera, 2 kašike mleka, 1-2 kašike svežih ili zaleđenih borovnica

Priprema: Pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo, so i cimet u šolji ili keramičkoj činijici koja može da ide u mikrotalasnu. Zatim u šolju dodajte i omekšali puter, pa prstima sve promešajte tako da se dobiju grumuljice. Mešavina treba da izgleda kao vlažan pesak. Dodajte i mleko, pa dobro promešajte dok ne nestanu sve grumuljice. Testo bi trebalo da izgleda kao malo črvšće testo za mafine, a ako vam deluje da je previše gusto, dodajte još malo mleka. Na kraju po testu pospite borovnice i prstima ih malo gurnite nadole. Šolju sa testom stavite u mikrotalasnu na 90 sekundi na jakom podešavanju. Kolač jedite sam, ali možete ga preliti i medom, kikiriki puterom ili slatkom pavlakom.