Šta se zgodi s nama za 28 dana?
shutterstock
Šta se zgodi s nama za 28 dana?

shutterstock

Šta se zgodi s nama za 28 dana?, Foto: shutterstock

Lanene semenke

Retko koja namirnica obiluje vrednim sastojcima a da je toliko zanemarena u našoj ishrani poput semenki. Sveže samlevene lanene semenke su odličan izvor važne alfalinolenske kiseline, blagotvorne omega 3 masne kiseline. Mlevene semenke lana su i odličan izvor fitoestrogena lignana, koji dokazano štiti žene od karcinoma dojke i jajnika, a ujedno ima pozitivan uticaj na ovulaciju, te produžava trajanje druge polovine ciklusa, u kojem dominira hormon progesteron. Koristi tog učinka su mnogostruki: za žene koje pokušavaju da zatrudne povećava šansu za začeće; za žene doba 35 do 55 godina doprinosi ravnoteži polnih hormona i umanjuje simptome PMS-a, dok starijim ženama pomaže u ublažavanju simptoma menopauze.

Kokosovo ulje

shutterstock

Kokosovo ulje, Foto: shutterstock

Kokosovo ulje

Telesne masti utiču na opuštanje hormona zaslužnih za regulaciju menstrualnog ciklusa, a samim tim i ovulacije. Smatra se da je minimalan udeo masnog tkiva koji je potreban organizmu za normalnu ovulaciju 18 odsto. Zato je važno da vaša prehrana sadrži dovoljno kvalitetnih masnoća. Orašasti plodovi i semenke obezbediće vam potrebne masnoće, ali pokušajte u svoju ishranu da uvedete i kokosovo ulje, koje će pružiti “materijal” potreban za proizvodnju hormona. Osim kokosovog ulja i avokado može da posluži kao vredan izvor masnoća.

Jaja

U samo 70 kalorija po komadu jaja sadrže više od 11 korisnih nutrijenata. Jadno jaje (zavisi od veličine) obezbeđuje između 4,5 do 6 grama proteina, polovina te količine nalazi se u belancu, dok je ostatak u žumancu. Jaja su dobar izvor kolina, luteina, gvožđa, vitamina B2, vitamina B6, folne kiseline, biotina, vitamina B12, vitamina D i vitamina E. Svi sastojci doprinose zdravom reprodukcijskom sistemu, posebno vitamin B6, koji ima ulogu u regulaciji aktivnosti hormona.