Mladi krompirići
Shutterstock
Mladi krompirići

Shutterstock

Mladi prženi krompirići, Foto: Shutterstock

1. Prženi krompirići
Masna, teška hrana je kalorična i masna, ali i teška za želudac pa joj treba duže vremena da se svari, zbog čega ujutru možete da se osetite umorno i tromo, odnosno nenaspavano. Ako ste tokom večeri gladni, umesto kalorične, masne hrane poput prženih krompirića izaberite manji sendvič od celoog zrna s ćuretinom.

2. Crveno meso
Kao i masna hrana, i crveno meso može da bude teško za želudac zbog čega biste mogli da imate problem da zaspite jer se crveno meso sporo vari. Crveno meso je najgori izbor za obrok posle 19 sati, ali i velika porcija piletine ili svinjetine imaće isto loš učinak. Ne morate u potpunosti da izbegavate belančevine, samo pazite da jedete krtinu u malim količinama, ćureća prsa ili jogurt.

3. Ljuta hrana
Uživanje u ljutoj hrani iza 19 sati može da vas košta dobrog sna. Osim toga, (pre)začinjena hrana stvara neki oblik korozije u želucu te često uzrokuje nadutost i probavne smetnje, naročito ako pola sata posle konzumiranja takve hrane mirujete, piše "Zadovoljna".

4. Testenina
Testenina je jedan od najkaloričnijih ugljenih hidrata. Kroz jednu porciju testenine možemo da unesemo čak 400 i više kalorija, a one se najviše skupljaju u predelu stomaka. Testenina će puno manju štetu napraviti ako je konzumirate ranije tokom dana, na primer, pre treninga, kada telo traži ugljene hidrate.

5. Čokolada
Ne samo da je čokolada puna kalorija i šećera, nego sadrži i kofein koji može da uzrokuje nemiran san. Čokolada nas ne čini sitijima, pa ako žudite za čokoladom, ne mora da znač da ste gladni, nego da jednostavno imate potrebu za slatkim. Bolji izbor biće topap čaj ili čaša čokoladnog mleka s niskim procentom masnoće. Ako vam treba nešto da vas zasiti pojedite kreker i kašičicu namaza od lešnika ili od nekog drugog orašastog voća uz pola šoljice mleka.