Vesna Stanojević
Alo / Rajko Ristić
Vesna Stanojević

Alo / Rajko Ristić

Vesna Stanojević, Foto: Alo / Rajko Ristić

Ona je za naš list prvi put pričala i o porodici, ljubavi, prijateljima i otkrila malo poznate detalje iz privatnog života.

Kandidat ste na listi „Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd”, da li je to vaš ulazak u politiku?

- Podržavam listu SNS-a, ali ne smatram da je to moj ulazak u politiku. Ja hoću da pomognem, prvenstveno kada je reč o pitanjima povezanim sa nasiljem nad ženama i decom, ali i o položaju žena u društvu. Želim da se podigne svest žena, da shvate da su u potpunosti ravnopravne sa muškarcima.

Da li vam je neko od prijatelja ili poznanika zamerio što ste na listi SNS-a?

- Jesu. Pravo da vam kažem, u početku me je to mnogo potresalo, ali sam shvatila da svako ima pravo na svoje mišljenje. Nisam na listi iz bilo kojeg interesa, jer ja tu nemam nikakav interes. Dok mogu da radim, ja ću raditi sa ženama i decom koji su žrtve nasilja i kojima mogu da pomognem. Ne jurim ni političke funkcije, ni radna mesta. Treba mi da mogu da kažem ono što mislim i da mogu da promenim ono što je loše.

Ako budete izabrani, da li ćete redovno dolaziti na sednice u Skupštinu Beograda?

- Vrlo sam disciplinovana žena, ako me neko izabere i pokloni mi poverenje, trudiću se da to opravdam. Ipak, moram da naglasim da će mi posao koji sada radim uvek biti prioritet.

Kada smo kod posla koji sada obavljate, on je veoma zahtevan i odgovoran, da li vi uopšte imate slobodnog vremena i kako ga provodite?

- Imam vrlo malo slobodnog vremena, jer mi je telefon stalno uključen. Muž i ja živimo sami, ćerke su nam udate i ne žive sa nama, i moram priznati da se najbolje osećam kada se vratim kući. To je moja oaza i tek uveče imam vremena za odmor.

Kako provodite taj deo dana?

- Gledam serije, trenutno pratim seriju „Moj rođak sa sela”, koju nisam gledala kada je prvi put emitovana, a sviđa mi se i serija „Istine i laži”.

Suprug me često iznenadi ručkom

Da li imate vremena za kuvanje?

- Nekada sam, dok su deca živela sa nama, redovno kuvala. Međutim, sada imam sve manje vremena za to, ali me suprug često iznenadi, te on spremi ručak.

Viđate li se sa prijateljicama, imate li vremena za izlaske?

- Volim da odem u kafanu sa drugaricama, to me nekako leči i napuni me energijom. Svaki put se odlično provedem, jer ja to hoću, a mnoge stvari u životu zavise upravo od nas samih.

Vesna Stanojević

Alo / Rajko Ristić

Vesna Stanojević, Foto: Alo / Rajko Ristić

Vaš posao je veoma stresan, kako se izlazite na kraj sa tim stresom?

- U mom poslu ne postoji mogućnost da u pet sati kažem da je kraj radnog vremena i da sam završila za taj dan. Prosto, ja svoj posao nosim sa sobom, sve vreme saosećam sa tim ženama i tom decom i stalno razmišljam kako mogu da im pomognem.

Vozite se gradskim prevozom, prilaze li vam žene da vas nešto pitaju ili možda da vam se zahvale?

- Kako da ne, i to ne samo u prevozu. Pošto stanujem na Bulevaru, često pešačim, te mi žene prilaze na ulici sa pitanjima gde se nalazim, mogu li da dođu, traže mi broj telefona. Jednom prilikom kada sam bila u Kraljevu na svadbi kod sina mog školskog druga, stajali smo ispred crkve, prišla mi je žena i rekla mi: „Vi ste naša Sveta Petka.“ To je ono što ne zaboravljate, što vas podiže i tera da radite dalje.

Da li ste oduvek imali podršku supruga kada je reč o poslu kojim se bavite?

- Moj muž je lekar i kada sam 1992. godine počela da radim na SOS telefonu, on tada nije bio za to. Međutim, kako sam ja ovo godinama radila, priče donosila kući i često sa njim razgovarala o poslu, on je promenio svoj stav. Sada poštuje moj posao, često me i obaveštava kada nešto primeti.

Kada smo kod supruga, sećate li se čime vas je osvojio?

- Osvajala sam ja njega, bila sam strašno zaljubljena u njega, on je bio mnogo lep čovek. Moj muž je ličio na čuvenog doktora Kildera, koga je igrao Ričard Čemberlen.

Šta je tajna uspešnog braka?

- U braku sam 42 godine i mislim da je tajna uspešnog braka tolerancija i to da partneri međusobno razgovaraju. Mi smo zaboravili da razgovaramo, kod nas se sve rešava vikom i lupanjem vratima. Kada bi ljudi seli i popričali, ne bi se ovoliko loših stvari dešavalo. Možda zbog mog posla mnogi misle da sam ja protiv braka i protiv muškaraca, što uopšte nije tačno.

Ko vam najčešće izmami osmeh?

- Moje unuke. Starija unuka je pretprošle subote napunila 17 godina, ona ne živi u Srbiji i kada dođe, nekada se posvađamo oko garderobe i izlazaka. Znate, ja sam baka koja teško prihvata da je moja unuka, koje je do juče bila beba, postala devojka koja se šminka i izlazi. (smeh) Mlađa unuka ima pet godina i ona je centar mog interesovanja. Ona je vrlo emotivna, mnogo lepo peva i kada sam sa njom, ja sam apsolutno ispunjena.

Kakva je tašta Vesna Stanojević, da li vas se zetovi plaše?

- Moji stariji zet je Italijan, on je korektan i tolerantan. Pritom ne govorimo isti jezik, nismo često zajedno, te i nemamo priliku da se svađamo. (smeh) Što se tiče mlađeg zeta, i sa njim se divno slažem, on i moja ćerka su čitav život zajedno, u braku su deset godina, a pre toga su se oko deset godina zabavljali.

Oblačim se u skladu sa godinama

Koliko računa vodite o stajlingu?

- Tokom godina sam nagomilala hrpu garderobe i kada bih taj orman raščistila, videla bih koliko tu ima nepotrebnih stvari, ali tako je verovatno kod većine žena. Najčešće uveče razmislim šta ću sledećeg jutra obući. Vodim računa da li se boje slažu i da to bude pristojno, da garderoba bude u skladu sa mojim godinama.