Draginja Vuković
Marko Metlaš
Draginja Vuković

Marko Metlaš

Draginja Vuković, Foto: Marko Metlaš

Naravno, put dotle je dugačak; prvo treba proći sve stepenike koji vode na tron, ali Draginja, iako je mlada, strpljiva je i uporna. Prošle nedelje je bila oko 900. mesta na rang-listi, ove nedelje je 750, a kako je krenula, vrlo je moguće da će do kraja godine biti i oko 500. mesta na svetu.

- To mi je i cilj. Ove godine da se probijem među 500 igračica, a onda dogodine da to bude još jači napredak - kaže Draginja na početku razgovora za „Alo!” .
Mnogi ljubitelji tenisa u Srbiji još je nisu upoznali, ali upoznaće je vrlo brzo. Draginja ima ubojiti forhend, odličan servis i igra vrlo agresivno.
- Uzor mi je Novak Đoković, naravno! Od žena Ana Ivanović, a što se tiče stila, volim Petru Kvitovu. Imamo sličan stil igre, doduše, ona igra levom, ja desnom rukom, ali mi se mnogo sviđa. Volim Anu, igram slično kao ona, idol mi je. Nekoliko puta smo se susrele, popričale... Slušala sam Novaka i na njegovim predavanjima za juniore. Dao nam je dosta dobrih saveta, bila sam jedno tri puta da ga slušam - dodaje ona.

Živeću u Beogradu, iako volim Njujork

Mnogi vodeći teniseri za mesto prebivališta biraju svetske metropole, ali Draginja kaže da to sa njom neće biti slučaj. - Ako bih postala broj jedan, ostala bih u Beogradu da živim! Uvek bih izabrala rodni grad, jer volim Srbiju, Beograd. Jedini grad od stranih u kojima sam bila, a gde bi mogla da živim, jeste Njujork. Naravno, putovala bih dosta, ali će za mene Beograd uvek biti broj jedan.

Prvu profesionalnu titulu Vukovićeva je osvojila nedavno u Libanu.

- Reč je o fjučersu, nagradnog fonda 15.000 dolara. Nisam igrala na mnogo profesionalnih turnira, igraću. Treba mi iskustva, susrećem se sa starijim devojkama. Treninzi sa starijim igračicama mi mnogo znače. U karijeri sam igrala dva juniorska grend slema - Rolan Garos i US Open. Baš u Njujorku mi se desio peh da odmah u prvom kolu naletim na igračicu koja je igrala finale... Nisam imala sreće.
Više voli beton, ali je odigrala znatno veći broj turnira na šljaci:
- Brza podloga mi odgovara zbog stila igre. Ako uđem među 500, ući ću na turnire od 25 i 50 hiljada dolara. Nadam se da ću sledeće godine ući na turnire iz 250.
Poznato je da je tenis veoma skup sport. Za teniserku poput Draginje godišnje treba izdvojiti između 40 i 70 hiljada evra.

Draginja Vuković sa trenerom Strahinjom Jovanovićem

Marko Metlaš

Draginja Vuković sa trenerom Strahinjom Jovanovićem, Foto: Marko Metlaš

- Nije lako finansijski, ali imam sponzora, koji mi finansira turnire i pomaže mi da igram, treniram. Četitri sata dnevno treniram sa reketom, dva sata kondiciju. Najteže mi pada, kao i većini, taj kondicioni deo, ali je jasno da bez snage nema tenisa - kaže Draginja.

Trener: Velika očekivanja

Strahinja Jovanović (32), Draginjin trener, kaže da odavno nije video da neko tako brzo napreduje kao njegova učenica.

- Možemo od nje očekivati ulazak u vrhunski profesionalni tenis. Dve godine sarađujem sa njom, ona pomera granice brže od očekivanog. Požrtvovana je, radi, talenat je, ima zlatnu ruku. Izuzetno puno možemo od nje očekivati. U Libanu je pobedila tri jake igračce, i to je pobeđivala u tri seta. Treba da radi još dosta, da napreduje, i to je dobro.

Mlada teniserka nema vremena za druženje, niti za opuštanje.

- Idem u privatnu školu, nemam vremena za društvo, ni u snu ne mogu da pomislim da uveče izađem. Imam jedan slobodan dan u nedelji, i to je to. Volim da čitam knjige, pogledam neki film, slušam stranu muziku, provuče se negde malo i poneka srpska pesma, i to je to. Sve ostalo je tenis. Kada sam imala sedam godina, gledala sam tenis po ceo dan na TV-u. Tada sam rekla roditeljima da me to zanima i oni su rešili da me odvedu. Nikada nisam pomišljala da odustanem, niti sam gubila samopouzdanje, naprotiv - zaključila je mlada Beograđanka, koja se trenutno nalazi na turniru u Nigeriji.

Komentari (1)

nedjo

20.10.2017 01:02

i ja sam hteo da .. vesnu zmijanac