hrana ručak
Shutterstock
hrana ručak

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Koristite nemasna mesa, pre svega piletinu i ribu, manje masne mlečne proizvode i razno povrće. Hranu treba pripremati sa što manje ulja i kraćim vremenom kuvanja. Ovo je najbolje vreme da skinete koji kilogram.

Jelovnik:

- Salata od boranije

- Hladna pileća čorba

- Sataraš sa piletinom

- Krastavac salata na mediteranski način

- Voćna salata u kori od lubenice

Salata od boranije (Kalorijska vrednost po porciji 171 kcal)

hrana ručak

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

- 1/2 kg mlade boranije (olovka)
- 4 krompira
- 3 čena belog luka
- limun
- 2 kafene kašičice maslinovog ulja

Priprema: Stavite vodu da prokuva. Boraniju isecite na komade, kao i krompir. Posolite vodu i stavite ih da se kuvaju. U činiju sipajte iseckan beli luk i nacedite limun. Obareno povrće vadite rešetkom i toplo stavljajte u činiju. Sipajte ulje i posolite po ukusu.

Hladna pileća čorba (Kalorijska vrednost po porciji 265 kcal)

hrana ručak

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

- 2 bataka i karabataka
- 1 zelen za supu
- manji koren celera
- 2 supene kašike pirinča
- manji crni luk
- 6 zrna bibera
- žumance
- kiselo mleko
- limun sok
- so, suvi začin
- seckani peršun
- kockice leda

Priprema: Stavite meso u sud, pa prelijte hladom vodom. Kada proključa voda, smanjite temperaturu. Zelen očistite, luk prepecite i stavite da se kuva sa mesom. Kada sve omekša, izvadite meso i povrće da se prohlade, pa ih sitno iseckajte. Vratite u supu, dodajte pirinač i kuvajte na umerenoj temperaturi još petnaest minuta. Najbolje je da supu skuvate uveče i dobro ohladite. Pred serviranje umutite žumance, kiselo mleko i narendanu koricu limuna, pa ubacite u supu. Promešajte i dodajte kocke leda, pa pospite sitno seckanim peršun listom.

Sataraš sa piletinom (Kalorijska vrednost po porciji 448 kcal)

hrana ručak

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

- 2 pileća filea
- 2 glavice crnog luka
- 4 zelene paprike šilje
- 5 paradajza
- 1 dl maslinovog ulja
- so
- mešavina suvog začina
- ljuta paprika po želji

Priprema: Belo meso isecite na kocke, crni luk sitno, a papriku i paradajz na kockice. Ulje ugrejte do srednje temperature i prepecite kockice belog mesa. Izvadite ih, stavite na tanjir i prekrijte folijom. U sudu izdinstajte crni luk, posolite ga i dodajte suvi začin. Dodajte papriku i dinstajte da omekša. Na kraju, dodajte paradajz. Dinstajte i ostavite da se redukuje do polovine količine. Stavite meso i nastavite sa krčkanjem. Kada se sataraš zgusne, dodajte začine po ukusu, a ako volite ljuto, možete da dodate ljutu papričicu.

Krastavac na mediteranski način (Kalorijska vrednost po porciji 108 kcal)

hrana ručak

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

- 4 krastavca
- 2 čena belog luka
- vinsko sirće
- maslinovo ulje
- so

Priprema: Krastavac ogulite i isecite na kolutove i posolite. Beli luk isecite istno i dodajte ga u salatu. Prelijte sirćetom i uljem po ukusu.

Voćna salata u kori od lubenice (Kalorijska vrednost po porciji 211 kcal)

hrana ručak

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

- lubenica
- 250 g bresaka
- 250 g kajsija
- 250 g višanja
- 250 g malina
- belo vino proseko

Priprema: Lubenicu isecite kao da otvarate poklopac. Kašikom izvadite sadržaj i očistite od semenki. Isecite lubenicu na kockice, kao i kajsije i breskve. Vratite sve u koru, dodajte višnje, maline i neko drugo voće po želji. Nalijte vinom proseko ili nekim drugim, a odlično se slaže i vino ružica. Vratite poklopac. Po želji voćnu salatu možete zasladiti. Dobro ohladite i tako iznesite na sto sa kutlačom kako bi svako mogao sam da se posluži.