Marina Ranković
Privatna arhiva
Marina Ranković

Privatna arhiva

Marina Ranković je ravnopravni član tima, Foto: Privatna arhiva

Marina Ranković, koja je 2013. postala prva žena Interventne jedinice koja svakodnevno brine o bezbednosti Beograđana i hvata se ukoštac sa kriminalcima, obeležila je četiri godine uspešnog rada. Marina kaže da je bilo i lepih i teških događaja, ali da joj je najupečatljiviji slučaj kada su pronašli dete koje je lopov odvezao zajedno sa ukradenim kolima.

- U sećanju mi je ostala smena kada je žena parkirala automobil da bi kupila nešto na trafici. Unutra je ostavila svoje trogodišnje dete i ključeve automobila. Naišao je lopov koji je seo u automobil i pobegao sa detetom! Angažovane su sve patrole u gradu i ubrzo smo pronašli dete koje je bilo uplašeno, ali živo i zdravo. Lep je osećaj pomoći nekome u takvoj situaciji- priseća se Marina.

Radni dan pripadnika Interventne jedinice počinje sastankom na kome svi saznaju o aktuelnim događajima i dobiju konkretne zadatke.

- Posle pregleda vozila i naoružanja, sa svojim timom izlazim na teren i intervenišemo preventivno ili represivno, zavisno od događaja. U akciji nema mesta za strah. Radim hladne glave, staloženo i odgovorno kako bih u svakom trenutku mogla da donesem najbolju odluku - tvrdi prva žena Interventne.

Ona kaže da joj se 2013. ostvario san, jer je oduvek želela da radi u Interventnoj jedinici 92.

- To je baš ono što sam želela da radim! Kolege su me od prvog dana lepo prihvatile. Ravnopravan sam deo tima. Radim sve što i ostale kolege i nema potrebe da kao žena budem privilegovana - kaže Marina.

Komentari (5)

ilija

13.08.2017 08:58

apsolutno za zene nema mesta u policiji sem sto popune sva mesta po kancelarijama koja su predvidjena za ljude pred penziju da zadnje godine provedu u miru zene prave nepotrebne probleme u intervencijama naprimer saob patrole kako bi nadoknadile nedostatak postovanja vise problema naprave nego koristi jos gora stvar po njih same moze da se desi u interventnoj u obracunu sa pijanim osobama ultra agresivnim posto su sad svi na proteinima i steroidima shvatice tek kad se teze povrede

LAKI

13.08.2017 09:52

@ilija - Potpuno si u pravu Ilija i sem toga u svakoj intervenciji uz svu muku moras da pazis i na nju da joj neko nebi oteo oruzje i eto nevolje a ako je ona sa 4 god staza vec vodja patrole a tamo ima mnogo stariji i iskusnijih plicajaca onda i nije cudo za ovakvo stanje sa policijom i kriminalom a to da se hvata u kostac sa krimosima vise mi lici na neki vic o malom perici

skvo

13.08.2017 10:41

ali zene moraju biti u sastavu zbog evrope, jednakosti, feminizma..

Doki

13.08.2017 11:22

U pravu ste,zenama nije tamo mesto.Mada ,uz izvinjenje doticnoj,ova mi je malo muskobanjasta

Ja

13.08.2017 14:44

@Doki - Ne znam sta ocekujes, da ce na ovakav postao da dolazi sa kosom do struka, stiklama od deset centimetara i tri kile sminke!Znas kome tamo nije mesto! Raznim tatinim sinovima koji su upali preko veze i citavoj gomili policajaca koji su u stvari kriminalci u policijskoj uniformi! O nepsimenima necu ni da govorim, bruka i sramota!