Čišćenje klima uređaja
Shutterstock
Nije to jeftin uređaj, potrudite se da vam potraje

Shutterstock

Nije to jeftin uređaj, potrudite se da vam potraje, Foto: Shutterstock

Zbog naslaga prašine i duvanskog dima može se javiti i neprijatan miris u stanu tokom rada klime. U većim prodavnicama možete da nabavite specijalna sredstva, najčešće u vidu spreja, kojima se uređaj čisti od bakterija i gljivica, a ujedno i dezinfikuje. Takva sredstva treba koristiti pažljivo i tačno prema uputstvu, jer će samo tako biti efikasna.

Unutrašnji deo klima-uređaja ima u sebi filtere koje treba promeniti ili očistiti na način kako je predviđeno u uputstvu. Spoljne i lako pristupačne unutrašnje plastične delove možete pažljivo da operete mlakom vodom u kojoj ste rastvorili neko sredstvo za čišćenje. Mnogi u tu svrhu koriste deterdžent za sudove. Ako sami skidate filtere, budite jako pažljivi jer plastične žabice mogu lako da puknu. Zato, najpre proučite uputstvo kako ne biste napravili štetu. Time se najčešće i završavaju vaše mogućnosti da budete majstor.

Održavanje se odnosi i na spoljnu jedinicu uređaja, a tu je već potrebna stručnost. Zato je najbolje da pozovete neki servis, jer jedino majstor može da proveri stanje gasa, kompresor ili ventilator. Vaša intervencija neka ostane u domenu pranja spoljne kutije i provere odvodnog creva koje može da se zapuši ili presavije, pa kondenzovana voda ne može da otiče.

Većina proizvođača preporučuje da se čišćenje klima-uređaja uradi jednom godišnje. Saznali smo da za ovu uslugu majstori traže od dve do četiri hiljade dinara, a bilo bi dobro da od majstora dobijete neki račun ili bar njegovu vizitkartu.

Čišćenje klima uređaja

Shutterstock

Čišćenje klima uređaja, Foto: Shutterstock

 

Gde postaviti klima-uređaj?

Klima-uređaj najčešće se postavlja na zid, ali ne bi trebalo da bude okrenut tako da direktno duva prema ljudima jer će izazvati glavobolju, curenje nosa i suzenje očiju. Idealno bi bilo da se klima-uređaj postavi na nekom neutralnom mestu u dnevnoj sobi, ili nekoj drugoj sobi koja je svojim položajem u stanu dobro orijentisana ka ostalim prostorijama.