Hitna pomoć Beograd
P. Marković
Hitna pomoć Beograd

P. Marković

Bez rotacije nema šta da traže u žutoj traci, Foto: P. Marković

Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisano je da vozila Hitne pomoći, policija i vatrogasci smeju da voze žutom trakom samo s uključenim sirenama i rotacijom. Međutim, problem predstavlja to što kamere postavljene po ulicama nekada po danu, kada je jaka svetlost, ne mogu da zabeleže da je rotacija uključena, zbog čega na adresu Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć grada Beograda stižu prijave zbog kršenja propisa.

- Često se dešavalo da nam stignu prijave zbog vožnje u žutoj traci, što za nas predstavlja dodatni posao, jer moramo policiji da dokazujemo da je u pitanju bio hitan slučaj. Iz dokumentacije izvlačimo vreme kada smo primili poziv i razlog zašto smo išli na teren. Iako su do sada sve prijave odbačene, i nikad nismo platili kaznu, to za nas predstavlja dodatni posao i nikada se ne zna šta će se s tim prijavama desiti - kaže Goran Čolaković, direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Beograda. On ističe da se Hitna pomoć bavi izuzetno odgovornim poslom i da bi trebalo dozvloiti vozilima te ustanove da se slobodno kreću žutom trakom i kad nije uključen rotacija.

- Hitna pomoć je uvek na zadatku i za svakog pacijenta, pa makar i ne bio životno ugrožen, izuzetno je važno da što pre dobije pomoć. Kada taksisti imaju tu privilegiju, trebalo bi dozvoliti i Hitnoj pomoći, koja spasava živote i kojoj svaki sekund znači - zaključuje Čolaković.

Komentari (10)

Kvazimodo Sorabius

27.09.2016 23:28

Sramno, i od onoga ko je ovakvu odluku (zakon?) doneo, i od policije koja ne toleriše „kršenje“ idiotije. Ali, nije redak slučaj i još gorih nepoštovanja logike pretočene u zakon. Na pr: oni koji kažnjavaju druge za nevezivanje pojaseva sami ih ne vezuju, pa razgovor mobilnim, neispravna svetla, nepoštovanje semafora, pune linije, ograničenja, i td.

sever

28.09.2016 01:34

Stvar je jednostavna: u zakonu pise da vozila hitne pomoci MOGU da idu zutom trakom! ODMAH naci te koji su pisali prijave protiv hitne pomoci uruciti im otkaz! Bez milosti za samovolju, bahatost i kriminal u policijskim redovima!

Karlos

28.09.2016 07:03

@sever - Sluzba hitne pomoci se mora obratiti ministru zdravlja, koji bi trebalo da trazi izmenu zakona da sanitetska vozila mogu bez ogranicenja voziti zutom trakom.

SanjicaBre

28.09.2016 12:00

@sever - Od nase beogradske hitne pomoci 'leba nema, a njihovi vozaci zloupotrebljavaju rotaciju i kad su sami(bez pacijenta)u povratku iz privatnih poseta i kafenisanja u vreme radnog vremena,a policija ima to saznanje, zato im opravdano salju kazne!!!

komunista

28.09.2016 07:04

zemljo Srbijo,da li je ovo moguće???PA KOME JE POTREBAN ŠTO BRŽI PROLAZ,AKO TO NIJE HITNA POMOĆ!?

gedza

28.09.2016 07:50

mislim da gresite! mogu oni da idu zutom trakom al samo pod rotacijom!

Pedja

28.09.2016 08:13

Hitna pomoć je uvek na zadatku i za svakog pacijenta, pa makar i ne bio životno ugrožen, izuzetno je važno da što pre dobije pomoć. Kada taksisti imaju tu privilegiju, trebalo bi dozvoliti i Hitnoj pomoći, koja spasava živote i kojoj svaki sekund znači - zaključuje Čolaković. BRAVO, kraj price, sve receno...kada taksista moze zutom, a hitna ne moze???? SRBIJO...

Šumadinac

28.09.2016 08:15

Neman ništa protiv Hitne pomoći jer su tu da pomažu narodu, ali sam često svedok da se vozilo Hitne normalno kreće autoputem i kada nastane gužva, upale rotaciju i predju u žutu traku. To me ne pogadja ali me pogadja kada pored mene zaustavnom trakom projuri policijski automobil bez rotacije ili vozilo sa zatamljenim staklima koje uključi blinkere. Za njih zakoni ne važe tako da bi više trebali da pišete o tome a Hitnu ostavite da radi svoj humani posao!

Aleksandar

28.09.2016 09:10

Gospodo vi koji ste ostavili komentare i koji će te ostavljati komentare kako je to sramota, bezobrazluk, kazniti policiju. Samo malo razmislite da li je tačno što su gospoda iz Hitne napisali. Da usled sunca se ne vidi. Pa zar neki zdrav razum može da prihvati ovako nešto. Prvo ne vozi se 300km na sat, drugo rotacija na Hitnoj se jako brzo okreće, treće, jako je dug put gde kamere snimaju, tako da je ovo iz Hitne notorna laž, četrvrto pale on i rotacije i kad voze koleginice na posao koje kasne

Aleksandar

28.09.2016 09:11

A ako se samo malo vratite u nazad, pamćenje koje me služi dobro je da su hitnu koristili za prevoz droge, pljačke, ubistva, takođe sa sve rotacijom. A inače se uvek sklanjam da prođu sa rotacijom, ali imaju previše putera na glavi.