Sud Presuda Pravda Aukcija
Profimedia
Sud Presuda Pravda
Sud presudio u korist Novosađanke, Foto: Profimedia

Sanduče, dimenzija 30 puta 40 centimetara, koja više decenija stoji na istom stubu prilaznih stepenica zgrade, "nanela je fizičku bol i izazvala strah visokog inteziteta" kod ove Novosađanke, ocenio je Osnovni sud u Novom Sadu.

Naime, žuto poštansko sanduče našlo se Jasmini na putu do bankomata krajem maja ove godine. Ona je tog dana, kako je navedeno u dokumentima, u nameri da podigne novac došla do prilaznih stepenica zgrade gde se nalazio bankomat.

Razgovarala je sa prijateljicom, kojoj je ostavila bebu na čuvanje ispred zgrade. U momentu kada se okrenula i zakoračila na stepenice,

PROČITAJTE JOŠ:

udarila je glavom u metalno sanduče, postavljeno na visini oko 160 do 170 centimetara. Izgubila je ravnotežu i pala. Ona je potom vozilom Hitne pomoći prevezena u Urgentni centar gde su joj lekari konstatovali lakše povrede i ušili posekotinu na glavi i uz terapiju otpustili na kućno lečenje.

Tada je Jasmina rešili a da tuži preduzeće "Pošta Srbije" a na sudu je iznela svoje viđenje događaja, i govorila o strahu i bolu koji je pretrpila.

Sud je ocenio da je Jasminin iskaz jasan, logičan, ubedljiv, potpuno u skladu sa dokazima, i odgovara i "životnom toku događaja".

Veštačenjem je utvrđeno da je Jasmina #pretrpela primarni strah visokog intenziteta od sedam stepeni koji je trajao minut, a potom i dvosatni sekundarni strah u bolnici. Nakon toga u strahu je bila danima, samo što se stepen straha postepeno smanjivao. Međutim, strah od "ponovnog povređivanja" držao ju je bar još mesec dana.

Međutim, sud smatra da je i žrtva delimično odgovorna za nezgodu jer se kretala pognute glave i žureći, što je uticalo na pažnju.

"Odgovorna je zbog toga što je, okrenuvši se naglo i ne gledajući ispred sebe već u pod, udarila u poštansko sanduče. Morala je da bude opreznija i da se kreće pažljivije. Zbog toga je za nesreću odgovorna 30 odsto, a doprinos tuženog je 70 odsto" smatra sud.

Epilog ovog nesvakidašnjeg spora je prvostepena presuda u korist Novosađanke i eventualni "bonus" od 98.000 dinara na njenom računu na štetu "Pošta Srbije", ukoliko drugostešeni sud potvrdi ovu presudu.