Tomislav Nikolić
Zoran Lončarević
Tomislav Nikolić

Zoran Lončarević

Tomislav Nikolić, Foto: Zoran Lončarević

Prema saznanjima našeg lista, Tomislav Nikolić je odlučio da nakon odlaska sa funkcije predsednika Srbije iskoristi pojedine privilegije koje mu po zakonu i pripadaju. On je, naime, tražio da mu se obezbedi kancelarija u Palati „Srbija“, i to ni manje, ni više nego Titov kabinet, koji je on i do sada povremeno koristio.

Bivši se odrekli privilegija

Bivši predsednik Srbije Milan Milutinović prihvatio je beneficije koje mu omogućava zakon i njemu je, pored plate, bila dodeljena kancelarija u novobeogradskoj Palati "Srbija", ali je nije ni koristio jer nije u njoj imao zaposlenih. Od kancelarije u Palati "Srbija" odustao je i Zoran Lilić, dok je Vojislav Koštunica, Dobrica Ćosić i Svetozar Marović nisu ni tražili. Boris Tadić se takođe odrekao svih privilegija.

- Nikolić želi da se kancelarija nekadašnjeg doživotnog predsednika SFRJ preuredi u njegov kabinet, u kojem bi on radio narednih 5 godina. Nikolić će tako biti i „komšija” novoizabranom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, čiji bi radni prostor trebao da bude smešten u istom delu zdanja nekadašnje Palate „Federacija“. Odlazeći predsednik će najverovatnije ostvariti pravo i na korišćenje službenog automobila - kaže naš izvor iz Predsedništva.

Koliko ova kancelarija, koja se nalazi u centralnom delu velikog zdanja u Novom Beogradu, znači Nikoliću, najbolje govori i činjenica da nije dozvolio da se koristi prilikom održavanja Samita u Beogradu i dolaska kineskog premijera Li Kećijanga, uz izgovor da „predsednik Nikolić ne želi da deli ni sa kim”.

Palata Srbije

Ognjen Radošević

Palata Srbije, Foto: Ognjen Radošević

Ipak, voleo je Nikolić i da se šepuri tuđim perjem, pa je svojevremeno, prilikom posete Vladimira Putina Srbiji, u tom salonu pio kafu sa ruskim predsednikom iz šoljica koje su pripadale Josipu Brozu.

Tomi i plata 100.000 dinara

Pored privilegija koje odlazeći predsednik planira da koristi, a one su kancelarija, savetnik, sekretar i službeni automobil, Nikolić će narednih pet godina primati platu od 100.000 dinara, što je 80 odsto od njegovih sadašnjih primanja. Svi troškovi kancelarije i zaposlenih u njoj padaju na teret budžeta, finansiranje je u nadležnosti generalnog sekretara predsednika Srbije, a prostorije i automobil obezbeđuje Vlada Srbije.

Zanimljivo je i to da je predsednik Nikolić, oduševljen stvarima koje je koristio Broz, uspeo da sačuva ovaj kabinet u originalnom izdanju, pa on u potpunosti izgleda kao u doba maršala. Treba istaći i činjenicu da je taj kabinet upravo Josip Broz Tito najmanje koristio od svih.

Zakon propisuje da bivši predsednik, osim na naknadu od 80 odsto plate aktuelnog šefa države, ima pravo i na kancelariju, savetnika, sekretara i službeni automobil. Te povlastice može da koristi onoliko koliko mu je trajao mandat. Ukoliko se proceni da mu je ugrožena bezbednost, ima pravo i na obezbeđenje.

Politički analitičar Branko Radun kaže za „Alo!” da Tomislav Nikolić ima pravo na kancelariju, ali ne i na bahatost.

- On ima pravo na kancelariju, vozača, platu, ali njegov zahtev za određeni kabinet, pa još onaj Brozov, stvarno je oblik bahatosti. To je nedopustivo - smatra Radun.

Iz kabineta Tomislava Nikolića juče nije bilo moguće dobiti komentar i odgovor na pitanje da li se predsednik seli u Titov kabinet, jer niko nije odgovarao na pozive našeg lista. 

Služio vojnicima "tomovaču"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je na prijemu koji je organizovao za pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije svoje goste počastio svojom rakijom „tomovačom”, a ministar odbrane Zoran Đorđević je na prijemu predsedniku uručio oficirsku sablju, dok je načelnik Generalštaba Ljubiša Diković uručio predsedniku komplet monografiju Vojske Srbije. Nikolić je prokomentarisao da je sablju trebalo da mu uruče na početku predsedničkog mandata.

"Trebalo je sablju da mi date na početku mandata, sad je lako", rekao je Nikolić.

 

Komentari (31)

Pera Detlic

20.04.2017 14:17

Nema on diplomu za taj kabinet.

Дане С.

20.04.2017 15:46

@Pera Detlic - Ни предходник (ТИТО) није имао диплому, а овај има али није је чак ни КУПИО већ је ДОБИО с тим што не зна где се баш налази факултет. Они коју су њега хтели да гласају гласали би га и без ДИПЛОМЕ, а овако цео свет зна КАКВА је ТОМИНА ДИПЛОМА, мислим и да је ГРАДОНАЧЕЛНИК Крагујевца на исти начин добио ДИПЛОМУ, само не знам каквау ДИПЛОМУ има ДРАГИЦА?

KOKI

20.04.2017 16:25

@Pera Detlic - ZALOSNO. PET GODINA JE SA SAVETNIKOM PRAVIO RESENJE ZA FLASU I TOMOVACU.PUTOVAO SA SVITOM , ZENOM I SNAJKAMA O TROSKU DRZAVE I UZIVAO U LAGODNOSTIMA. I SADA HOCE TITOVU KANCELARIJU, SVE BENEFICIJE KAO DA JE PREPORODIO NASU DRZAVU.A ONA U DUBOKOJ BEDI. GOSPODINE U BAJCETINU 31.MAJA I NE VRACAJ SE VISE.HOCES I BENEFICIJE I PARE I PENZIJU. DA LI CE I DRZAVA DA BUDE OBAVEZNA DA IZ BUDZETA PUNI FONDACIJU. SRAMOTA.

marginalno

20.04.2017 20:08

@Pera Detlic - Dragica ima diplomu iz pomodarstva.

Srbijo

20.04.2017 14:17

na noge. Penzija i beži u svoje vile.

Penzioner

20.04.2017 14:40

@Srbijo - Tako je !!! Nek ide u svoju Majcetinu tj.Bajcetinu !!

zivot

20.04.2017 14:17

On voli luksuz ceremonije opasan igrac mislim da je omca SNS oko vrata totalno beskorisna licnost

Aman zaman

20.04.2017 14:19

Sta ce njemu kancelarija i plata od 100000 dinara ,kad vise nema nikakvu funkciju??? Eeej bre,a ovamo penzionerima kresu penzije.SRAMOTA BRE.

XXL

20.04.2017 14:26

Nek' mu postave trafiku ili kontejner ispred biv. SIV-a ili palate "Srbija" kako li je već sad zovu. Malo građani plaćaju poreza, akciza, taxi, nameta i muzičkog dinara za 'administraciju' pa sad i grejanje i struju za deo koji se ne koristi godinama u toj zgradi.

baradja

20.04.2017 14:41

...Dajte mu i čin maršala,neki plagijat,da mu se uklapa sa diplomom...Da nije nešto zaboravio,da nije iskoristio,ili nešto za Dragicu ???

Drita

20.04.2017 14:41

Dara je prevrsila meru. Ovo necemo trpeti.

Nenad

20.04.2017 14:55

ZBOG OVIH OLOSA SVI NA ULICE ,ISISACE VAM ZADNJU KAPLJICU KRVI

MOJSIJE

20.04.2017 15:10

NIKOLICU NIZ DRUM U PENZIJU, NE DIŽI TENZIJU I NE IZAZIVAJ SUKOBE. NAROD JE GLADAN, DECA NEŠKOLOVANA, RAČUNI ITD. ZEMLJA U KRIZI I SMANJENE PLATE I PENZIJE, ODLAZI. 5 GODINA SI PRESPAVAO I OBOGATIO SE.

Komunista

20.04.2017 15:14

Do juce ste pljuvali Tita i komuniste a šta sada? Ne u naše! Taj kabinet ostaje kao spomen kabinet u koji mogu uci strani državnici visokog ranga.

Boban

20.04.2017 15:28

A sta ce on tamo da radi?! Da osnuje novu fondaciju za Dragicu?! Da igra zmurke sa unucima?! Da prodaje tomovacu a mi da mu dajemo za grejanje kiriju i platu?! Ova rusevina od drzave nema pare za narodne kuhinje, otimaju penzije i plate.... Kancelariju u C.Z. - u!!!

Zoran - Tico - Tico

20.04.2017 15:29

Kakva bolest takav i imunitet. Oduvek bilo bez obzira na intelektualnu razinu.

policaj

20.04.2017 15:41

Samo on ima lepo misljemje o sebi. Covek je polupismeni seljak bez ikakvog znanja i zvanja. Nije Srbiji nista doprineo. Sprdnja, cak nije ni za grobara. Neka objasni i potom vrati bogatstbo ukradeno od naroda. U zatvor njega.

VAČARAC

20.04.2017 19:08

@policaj - TI DA SI PISMEN,TI BI BIO PREDSEDNIK A NE POLICAJ...!

sole

20.04.2017 15:49

ima kuce na Svi,nisu srusene u noci fantomki,tamo se preseli.lep vidik i pogled na Bgd na vodi.

rale

20.04.2017 16:39

@sole - Ja imam bolji predlog. Da mu kancelarija bude u Bajčetini, em je medju svojim seljacima, em čist vazduh, em kazanče za tomovaču na dohvat ruke. A gradjanima Srbije će laknuti, jer neće morati da njega i ženu mu gledaju kao sada.

smm

20.04.2017 18:24

@sole - ... a može u svojoj kancelariji neometano da cepa i drva kada dodje zima.

Mirjana

20.04.2017 16:06

Samo mi jedna stvar nije jasna. Koga pre da kudim vas koji ste glasali za njega i tako mu omogucili da pet godina uziva sve blagodeti, ili njega licno. Malo je reci da je ovo sramno. Ali vidim da ovaj narod nije u stanju da se prizove pameti, i da redovno glasa za gluplje od sebe. Valjda je narodu tako lakse. Ogromna vecina ima komplekse da prihvati bilo koga ko nesto vredi. Najbolji primer pokojni Djindjic

Dule

20.04.2017 16:10

ON CE USKORO DA SE PRIDRUZI MIRI MARKOVIC ,PUTIN VOLI OD TAKVIH D ASKUPLJA REKET

Gojko

20.04.2017 17:24

Ako pogledate gore navedene predsednike koji su bili svi fakultetski obrazovani a neki bili i predavaci na fakultetima, oni su se odrekli te privilegije a ova polupismena osoba sa dobijenom diplomom to trazi. Da je ovo pravna drzava zavrsio bi kao Sanader jer je sam rekao na pocetku mandata da ce on biti srpski Sanader.

Dana

20.04.2017 17:40

Reci sramno, skandalozno, bahato, bezskrupulozno i sl. su adekvatne za ponasanje Nikolica ali i za ponasanje premijera-predsednika. Jer Vucic stalno ponavlja kako sam placa kiselu vodu koju pije, kako je posten i kako nista nije uzeo. Ali zato nenormalno zaduzuje Srbiju za krvopije oko sebe koji se bogate i trose pare gradjana Srbije za zivot na visokoj nozi. Nema mesta da se nabroje sva imena i svi skandali njegovih saradnika. Toliko se izdigao iznad obicnog naroda da je to za osudu.

marginalno

20.04.2017 17:51

Pitam se, šta će Tomi kabinet, sekretarica i radni pribor, šta će on to veliko da radi sledećih godina? Da očuva Dragicin fond . Možda će u Titovom kabinetu da izloži sadržaj Titovog sefa, ako je išta od tog sadržaja sačuvano? Ako mu se odobri Titov kabinet, možda bi mu trebalo obnoviti i dodeliti Titovu rezidenciju u Užičkoj? Možda će se Toma jednog dana osećati Titom? Malo morgen...

Nemojte da

20.04.2017 18:39

se igrate sa nervima naroda. Kakav Nikolic i kakvi kabineti? Ne pravite haos veci od ovoga! Ukinuti sve privilegije. Nije bio u NOB-u i ostao bez ruke ili noge. Nikolicu ne pali Srbiju jer je narod u bedi. Država je zadužena i prezadužena i bio bi red da se skloniš.

Alison

20.04.2017 20:31

Jadan,samo 80% da ima primanje,evo rasplakah se.Radnici rade po 10ak sati za minimalac(i to ako se posreci da je toliko),koliko poslodavaca ne prijavljuje radnike,a gospoda nas redovno informise sa kojom sumom koju mi gradjani obezbedimo se sluzi gospoda.

Teodora

21.04.2017 02:37

Kakav kabinet za nepismenog primitivca sa kupljenom lažnom diplomom i graditelja ilegalnih vikendica na Savi!? Za njega je Titova zatvorska ćelija! I za njega i za njewgovu ženu i za njegove sinove!!!!!

Zika

21.04.2017 05:32

@Teodora - Bravo Teodora za njih je GOLI OTOK

gavrilovic

21.04.2017 10:51

Srpski narod je slep kod ociju i gluv kod usiju.Tako mu i treba.