Nuklearni Atomski otpad napad Nuklearna Atomska opasnost
Profimedia
virus parainfluence

screenshot youtube

virus parainfluence, Foto: screenshot youtube

 „Clade X“, kao sintetisan od dve vrste virusa, može izazvati različite simptome, i napasti razne organe, i vrlo brzo i lako se širi vazduhom, a ubija, nekada, i u roku od par sati. Zbog sposobnosti, da se, kao i virus gripa, širi i vazduhom, on je prešao sa američkog na evropski kontinent za par dana, i krenuo u svoje razarajuće dejstvo.

Srećom, ovo je samo simulacija za zvaničnike američke vlade, u kojoj se testiralo kako bi svet reagovao u slučaju pandemije ovako smrtonosnog mikroorganizma, koji je stvoren i „pušten“ od strane bio-terorista. Kako prenosi ScienceAlert, za sada je „Clade X“ samo izmišljeni virus, ali je pretnja od takvih virusa veoma realna, i to u vrlo skoro vreme. 

Nekoliko holivudskih blokbastera je obradilo ovu temu, a to često do sada pokazalo kao taktika „vladara iz senke“ da pripreme javnosti za ovu mogućnost. Novo polje tvz. sintetičke biologije, u kojima se koriste najnovije tehnologije, kao što je CRISPR, naučnicima daju mogućnost da uređuju i „popravljaju“ gene, i samim tim da utiču na razne oblike života, ali je to potencijalno i smrtonosno, u slučaju zloupotrebe. Genetski kod bilo kog virusa koji napada sisare, pa tim i nas, sada se može pronaći na internetu, pa mogućnost rekonstrukcije izumrlih, ili kreiranje novih smrtonosnih virusa kao što je „Clade X“, predstavlja najveću pretnju.

Za to jeste potrebno određeni nivo stručnosti, ali to je nešto što je relativno lako učiniti u malo bolje opremljenoj laboratoriji i zato je opasnost veća i realnija. Pogotovo su opasna i istraživanja, u kojima postojeći patogeni mikroorganizmi postaju još opasniji, otporniji na lekove, toksičniji i otporniji na vakcine, a najskoriji primer je od prošle godine. Kanadski naučnici su ponovo „sastavili“ virus konjskih boginja, koji je izumro, i tako otvorili mogućnost za potencijalnu epidemiju virusa, na kog ljudi nisu imuni, a to je naišlo na gnev i osudu javnosti.

Iako je ovu simulaciju pandemije radilo Ministarstvo odbrane SAD-a, neki ističu daje baš američka vojska ta, koja je zapravo glavni nosilac ovakvih istraživanja, dok istovremeno u javnosti umanjuje opasnosti kao da to "nije glavna pretnja u ovom trenutku". Ovo nije prvi put da se kao izvor smrtonosnih virusa, navodi američka vojska, ali da li će se te pretpostavke uskoro i potvrditi, vreme će pokazati.