Planeta sa tri sunca
Printscreen Youtube
Orbita patuljaste planete RR245

Profimedia

Orbita patuljaste planete RR245, Foto: Profimedia

Na osnovu neobičnog kretanja nebeskih tela u Kajperovom pojasu, astronomi ne isključuju mogućnost da, daleko iza Neptuna, može postojati još jedna planeta. Sada su istraživači iz Mičigena proučavali čudnu orbitu objekta, nazvanog 2015 BP519.

Kajperov pojas („Kuiper Belt“) je oblast koja se prostire od planete Neptun i sadrži veliki broj malih nebeskih tela, sastavljenih uglavnom od leda. Iza Kajperovog pojasa se prostire Ortov oblak, u kom se nalaze tvz. patuljaste planete - Pluton, Cerera, Haumea, Makemake i Erida. Prema nekim teorijama, potencijalna deveta planeta utiče na ove patuljaste planete, pa se čini da se one kreću pod različitim uglom u odnosu na Sunce.

Kako piše sciencealert, ukoliko postoji, ova deveta planeta bi mogla da obilazi oko Sunca na udaljenosti 20 puta većoj od Neptunove i sa još ekstremnijim nagibnim uglom, koji se razlikuje od uglova drugih planeta u Sunčevom sistemu. Ona bi mogla biti i do 10 puta veće mase od Zemlje, a čini se da se ovome najviše raduju zagovornici teorije zavere i postojanja planete X, ili Nibiru.

Proučavajući čudne orbite različitih nebeskih tela iz Kajperovog pojasa, do sada su različita istraživanja, istakla mogućnost postojanja velike devete planete, koja ima čudnu orbitu oko Sunca i zato ne može biti lako uočena. Naučnici iz Mičigena, koji prate objekat 2015 BP519, ne insistiraju da imaju dokaz, samo ističu da ta anomalija kretanja, može dati zamah teoriji postojanja devete planete. U simulaciji, jedini način da se objasni ovakvo kretanje nebeskog objekta je uticaj, baš te, devete planete.

Sami istraživači ističu da je potrebno mnogo više istraživanja i proučavanja objekata kao što je 2015 BP519, da bi se dokazalo postojanje devete planete u Sunčevom sistemu. A ukoliko je stvarno tu, verovatno je hladni, ledeni gigant.