Par gleda film Monitor Laptop Računar Kompjuter
Shutterstock
Par gleda film Monitor Laptop Računar Kompjuter

Shutterstock

Ilustracija Kompjuter, Foto: Shutterstock

Najnovije ažuriranje Google Chrome ponovno sadrži problem koji je nazvan „Download Bomba“. Verzija 67 poništila je rešenje istog problema, kojeg je donela verzija 65 iz marta 2018. godine. Šta to zapravo znači i šta možete učiniti?

Ova „Bomba“ uzrokuje da vaš brauzer istovremeno inicira stotine preuzimanja i na kraju se zamrzne i ne radi. Prethodno je blokirala stranice tako što bi ih hakeri zauzeli, a zatim od žrtava tražili otkup, tako što bi se na stranici pojavio samo telefonski broj koji su morali nazvati da otključaju stranicu, piše Tech Advisor.

„Malwarebytes“ je krajem 2017. godine otkrio ovaj bag, nakon čega je Google, u verziji 65.0.3325.70 rešiom, ali je to, na žalost, uklonjeno je u verziji 67, što znači da ko je preuzeo ovu verziju, opet ima taj bag. Napadima je izloženo više brauzera, a sem Chrome, opasni su Firefox, Vivaldi, Opera i Brave.

Nekoliko je načina na koji to možete zaštititi od „Download Bombe“, a prvi i najjednostavniji je blokiranje oglasa. „Malwarebytes“ tvrdi da je većina takvih bombi distribuirana putem zlonamjernog oglašavanja i kako takva upotreba aplikacija za blokiranje može pomoći u sprječavanju takvih napada. Možete besplatno preuzeti „AdBlock“ ili sa sajta ili iz prodavnica aplikacija za Chrome.

„Bleeping Computer“ smatra da Microsoft-ov preglednik Edž („Edge“) nije pogođen ovom bombom. Osim što je siguran, Edge sadrži različite mogućnosti, uključujući i regulaciju zvuka na pojedinačnim karticama, klikom na audio ikonu kartice. Takođe, ima mogućnost pregledanja knjiga, PDF-ova i čitanja stranica na celom ekranu, opcije automatskog popunjavanja obrazaca za plaćanje preko web-a, pa čak gramatičke alate.

Ako ste već naišli na ovaj užas, na Windows-u možete pokrenuti Upravitelj zadacima tako što u isto vreme kliknete Ctrl + Alt + Del i izaberite tu opciju.

Evo i ostalih korisnih prečica koje možete koristiti i u sličnim situacijama. Iako nije preporučljivo, jer nova verzija donosi popravke mnogih drugih nedostataka, možete vratiti Chrome na stariju verziju. Skinite trenutnu verziju i ponovo instalirajte stariju, između 65.0.3325.70 i 67.0.3396.87.

Obavezno, ali obavezno stavite antivirusni program. Ova „Download Bomba“ je najnovija, ali, svakako, ne i poslednja pretnja, pa zato morate imati pristojan antivirusni program. Obavezno ga ažurirajte i redovito skeniranje računalo. Evo prijedloga nekih od najboljih besplatnih softvera za zaštitu kompjutera:

· AVG Antivirus Free;

· BitDefender Antivirus Free Edition koji je anti-malware;

· Emergency Kit koji popravlja štetu koju je „malware“ već napravio, a što većina ovakvih softvera ne radi, a zgodan je zato što se može nositi na USB-u;

· Malwarebytes Anti-Malware je svakako jedan od najboljih, ali besplatna verzija, koja je probna, može da se koristi samo dve nedelje, posle toga mora da se plati. Na žalost, ni on ne brani  u realnom vremenu, nego morate ručno da pokrenete skeniranje;

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE