Ljubiša Diković
Vojska Srbije

 

Ljubiša Diković

Vojska Srbije

Ljubiša Diković, Foto: Vojska Srbije

Oni su ga u filmu koji je objavljen u utorak, a nosi naziv “General Diković i 37. brigada na Kosovu”, direktno optužili osim za učešće u ratnim zločinima na Kosovu i za operaciji prikrivanja tela žrtava. Diković je otvorio dušu, i otkrio šta se stvarno na Kosovu dešavalo u tom zloglasnom periodu.

- Žalim za svim nevinim žrtvama nastradalim tokom borbenih dejstava u odbrani otadžbine 1999. godine. Nevinih žrtava je bilo na strani Srba, Albanaca i ostalog stanovništva na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, ali i na celokupnoj teritoriji Savezne Republike Jugoslavije. Zločini su se dešavali, ali vojska i njeni pripadnici to nisu krili, već su za svaki zločin za koji su imali saznanja pokretali adekvatne postupke protiv njihovih počinilaca - kaže Diković na samom početku. Dodaje da je uveren da je novi dokumentarni film Fonda za humanitarno pravo u Beogradu, rađen u saradnji sa Fondom za humanitarno pravo tzv. „Kosova“, “koje ima za cilj da diskredituje odvažnu borbu svih pripadnika vojske i komandnog kadra u borbi protiv šiptarsko-terorističkih snaga i NATO agresije”.

FHP: Dokumentarac o Dikoviću govori sve

Dokumentarni film “General Diković i 37. brigada na Kosovu” traje 23 minuta i sadrži svedočenja žrtava i dokumenta iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. U ovom filmu FHP predočava dokaze koji otkrivaju ulogu VJ u masovnim ubistvima albanskih civila u Izbici, Ćirezu, Šavarinama, Rezali i drugim selima u oblasti Drenice. Prema FHP, 37. brigada je odgovorna za prikrivanje tela žrtava iz sela Rezala, Staro Čikatovo, Donji Zabelj i Gladno Selo, u pokušaju zataškavanja zločina.

 

- Tendenciozno, zlonamerno i bez ijednog dokaza pokušavaju me učiniti odgovornim za zločine, i to da sam naredio izvršenje zločina, podstrekivao na zločine ili ih lično počinio. U prikazanim dokumentima na filmu nije prezentovan deo koji se odnosi na postupanje vojske prema civilima i zaštiti njihovih života. Ta 37. motorizovana brigada se herojski borila protiv šiptarsko-terorističkih snaga i NATO agresije i u tim borbama podnela velike žrtve, 60 mrtvih i 260 ranjenih, koje Fond za humanitarno pravo u Beogradu ne pominje, niti ih interesuje ko je to uradio, kao da su se sami ranili i izvršili samoubistva. Podsećanja radi u Glogovcu i Srbici tada je boravilo više od 15.000 građana čiji su životi sačuvani - kaže Diković dodajući da ovaj film samo još jednom potvrđuje da je Fond za humanitarno pravo u Beogradu usmeren ka tendencioznom nametanju „njihove istine“ o zločinima počinjenim na teritoriji Kosova i Metohije.

- I ne pominjući i zaboravljajući zločine počinjene nad srpskim i ostalom nealbanskom stanovništvu. Poređenja radi, Fond za humanitarno pravo tzv. „Kosova“ se angažuje na istraživanju zločina prema Albancima, dok Fond za humanitarno pravo u Beogradu isključivo „istražuje“ zločine koje su navodno počinili Srbi - navodi general za “Alo!“.

Drecun: Sumnjam u sve što FHP radi

Komentarišući ovaj dokumentarni film Fonda za humanitarno pravo i navode iz njega predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun za “Alo!“ kaže da je uveren da u njemu nema ni malo istine. Dodaje da se tako nešto od Fonda za humanitarno pravo i moglo očekivati.

- Apsolutno sumnjam u sve što taj Fond radi i govori jer čitava njihova priča se svodi na to da pripadnike naše vojske i policije pretvore u nekavu zločinačku organizaciju, a da amnestriraju teroriste. Čak u par navrata bili smo svedoci da je Fond obezbeđivao lažne svedoke da svedoče protv ljudi srpske nacionalnosti koji su bili osuđivani, pa posle oslobođeni. Ja tom Fondu ništa ne verujem pogotovo imajući u vidu presudu po tužbi generala Dikovića protiv Nataše Kandić. Kada neko kaže da je neko ubio 1.400 civila, to je ozbiljna optužba i neralno je ubiti 1.400 ljudi. Fond opet kreće u najprljaviju kampanju protv Dikovića, a preko njega oni gađaju kompetnu vojsku i policiju koja se borila na Kosovu. Sada pokreću novu ofanzivu kakva je bila posle oktobra 2000. godine sa namerom da potpuno zataškaju i izokrenu istinu i da naše heroje pretvore u zločince, a njihove zločince u heroje. Taj fond je i suviše kompromitovan - ocenjuje Drecun.

 

Komentari (6)

petar

26.02.2017 09:54

Dikovicu...nastavi zapoceto...ocisti drzavu od izdajnika I neprijatelja. Ovo samo U Srbiji moze da se pljuje po drzavi I Institucijama ..STOP

rezervista 37. mtbr

26.02.2017 09:56

Srecom pa je tada 37.mtbr komandovao Dikovic i Orovic inace ne bi sa Kosova se vratilo ni pola brigade...

golas

26.02.2017 10:10

Drzava Srbija je kriva sto jos uvek nije zabranjen rad FHP,a dozvolila im je da pricaju neistine i sire dezinformacije u Srbiji!

Sasa

26.02.2017 10:10

.... vas fond , zabranite olosima da rade u Srbiji.

dasa

26.02.2017 11:29

Vidimo kako ovaj brani svoju vojsku i penzionere.Nemoj da ih braniš više nego idi sa funkcije.Sramota.

Saki

26.02.2017 12:08

I ovoga i ceo generalstab ocistite....cccc bruka i sramota. Sta bi sto su kriminalci vezbali u streljanama vojske a ? Nista naravno eeeeeee.