Damira Ramadani
RAS

Zamislite kada bi vesti u Srbiji počele na ovaj način...
Naravno, ništa od ovoga se ne dešava ovde, doduše ni šire. Postoji samo jedan šef države koji je sve ovo uradio. Za svoju zemlju, za svoje građane, ponajviše za one najugroženije.

Hose Muhika, bivši predsednik Urugvaja. „Poslednji heroj“, kako ga mnogi nazivaju.
Najsiromašniji, a verovatno i najvoljeniji predsednik. Mnoge njegove kolege širom planete ne kriju divljene prema ovom čoveku, ali da li bi pošli njegovim stopama. Odgovor možemo naslutiti...

Dok se imovine funkcionera širom sveta uvećavaju dok su na vlasti, ovaj čovek je 90 odsto svoje plate davao u dobrotvorne svrhe. To je samo jedan deo svih divnih stvari koje je uradio za svoje građane. Dobra dela Hose Muhike ne mogu se nabrojati. Bila su stvarna, opipljiva. Bez demagogije, lažnih obećanja i nadanja. Za vreme svog mandata uspeo je da smanji korupciju i siromaštvo i uveća bruto društveni proizvod.

Svoju imovinu nije uvećao, čak je i odbio milion dolara koju mu je arapski šeik ponudio za njegov ostareli automobil „bubu“. Razlog je bio jednostavan. Nije želeo da uvredi prijatelje koji su mu pomogli da taj automobil kupi.
Da je makar malo više takvih šefova država... Svet bi zasigurno bio mnogo lepše mesto za život.