Ramuš Haradinaj
EPA/Valdrin Xhemaj
Imaju velike planove: Haradinaj i  Veselji

Tanjug/ap

Na udaru Turske i Albanije: Haradinaj i Veselji, Foto: Tanjug/ap

I dok je predsednik tzv. države Kosova našao saveznike u Erdoganu i Rami, Ramuš se pre svega oslanja na Vašington, ali i Brisel, tako da je realno očekivati da će se do kraja godine jedan od dvojice najmoćnijih ljudi u Prištini naći iza rešetaka ili gore.

U međuvremenu, mediji bliski turskom predsedniku Erdoganu opalili su po Haradinaju.

"Haradinaj pije alkohol, negira da je musliman i rasipnički troši novac. On je samo jedan od mnogih kosovskih političara čija deca idu u Gulenove škole, tako da pored njegovog sina, te škole pohađaju i deca Kadrija Veseljija i ministra ekonomije Besima Bekaja", navodi list „Ieni Akit“, koji je iz cele priče izostavio sina Hašima Tačija, koji je prošle godine završio Gulenovu školu.

Istovremeno se i navodi da je Haradinaj došao na Kosovo sa Zapada u i da je očigledno ko stoji iza njega. U celu priču se, naravno, uključio i albanski premijer Edi Rama, koji je pre dva dana ugostio Hašima Tačija. Poznato je koliko je Rama nezadovoljan odnosom EU prema Tirani, pa kako navodi naš izvor iz diplomatskih krugova, Rama će pokušati da u novonastaloj situaciji uceni Brisel, odnosno zajedno s Erdoganom stane uz Hašima Tačija protiv Haradinaja.

- Rama je otvoreno izrazio nezadovoljstvo odnosom Brisela prema Tirani i javno izjavio da je sramota što „Srbija i Crna Gora pregovaraju sa EU, a ne Albanija“. Poznato je da je Rama blizak s Erdoganom, a o njegovom uticaju na Kosovu ne treba trošiti reči. Ukoliko Rama stane iza Tačija, dani Ramuša Haradinaja kao premijera su zaista odbrojani, što bi ugrozilo pre svega uticaj koji SAD imaju na Kosmetu. S druge strane, sigurno da Amerika neće pustiti Haradinaja niz vodu, pa bi uskoro trebalo očekivati da konačno proradi Specijalni sud za zločine OVK, a na optužnicama bi onda trebalo da se nađu kosovski političari bliski Erdoganu, kao što je Hašim Tači, dok bi Ramuš i Daut Haradinaj bili pošteđeni - navodi naš izvor.

U međuvremenu i berlinski dnevnik „Tagesšpigel“ povodom pretnji Erdogana Haradinaju piše:

- Izgleda da su Haradinaju dani na premijerskoj funkciji zaista odbrojani s obzirom na zategnutu situaciju - nakon što su pripadnici srpske manjine izašli iz te vlade, njegov uzdrmani kabinet više nema većinu u parlamentu. Zahtev za održavanje novih izbora nije toliko pojačao Erdoganov gnev koliko su ih podstakla izručenja koja su kritikovana kao protivzakonite otmice. To što je posle Haradinaja i Erdoganov prijatelj Tači rekao da nije bio obavešten o tome navelo je opoziciju, i ne samo nju, da se zapita: ko stvarno vlada Kosovom?

Komentari (5)

jerko

06.04.2018 20:13

Eto, čak ni na Kosovu nije autokratija... A u Srbiji?

NENA CH.

06.04.2018 23:34

@jerko - SKINISE VISE COVECE OD SRBIJE I KOSOVA, KOSOVO JE SRBIJA BILA BICE I OSTACE A DECES TI JERKO ODLUCI SIROKO TI ISPOD NEBA.

Srba

07.04.2018 00:07

Koga više interesuju ovi teroristi i navodno prepucavanje sa Nato državama, kada će uskoro biti zauvek izbrisani - 'do svidanie'

Цицка

07.04.2018 08:08

Да ли се и Харадинај бавио,или је знао а ћутао ,трговином органима Срба , зашто се не напише ко се све бавио том врстом криминала вадећи полуживим људима органе , ко је све о томе знао и ћутао исти је криминалац као и они који су убијали и вадили органе . Ердоган треба да да листу таквих људи ако они сами нису способни да се сете свих Срба полуживих људи који су умирали без органа у жутој кући у Албанији . Имајте у виду да је био рат и док је рат беснео ловили су људе за тако нешто , Ердоган т

Сараџогла

07.04.2018 11:28

@Цицка - ГУМИЦЕ,ел видиш лепоту од коментара писан српском ћирилицом.Браво Цицка а сутра ћу да ти напишем ХРИСТОС ВАСКРСЕ!