Ramuš Haradinaj i Milomir Marić
Profimedia, Screenshoot Youtube
Ramuš Haradinaj i Milomir Marić

Profimedia, Screenshoot Youtube

Ramuš Haradinaj i Milomir Marić, Foto: Profimedia, Screenshoot Youtube

Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj je u intervjuu sa Milomirem Marićem priznao da kosovsku spoljnu politiku vodi Amerika, a pričao je i o formiranju ZSO, kao i hapšenju Marka Đurića.

Marić je napomenuo da Haradinaj nije bio gost u emisiji, nego je otišao na Kosovo i odradio intervjuu sa njim, nakon čega je pustio video snimak.

Marić je upitao Haradinaja kako je moguće da nije pročitao Briselski sporazum, koji je napisan na jednoj stranici A4 formata, na šta mu je ovaj kratko odgovorio:

"To je sabotaža."

Formiranje Zajednice srpskih opština?

Na pitanje o formiranju ZSO Haradinaj je rekao da je to moguće ali u skladu sa Ustavom Kosova.

"Hajde da prvo ustanovimo o kakvoj ZSO je reč, pa tek onda kada će biti formirana", rekao je Haradinaj, na šta se nadovezao Milomir Marić rečima:

"Mi bi smo voleli da to bude Republika Srpska na Kosovu."

"Jedna varijanta je kao Briselski sporazum. To nije konačno jer Ustavni sud mora odlučiti o tome. Mi možemo sada formirati ZSO, ali je to pitanje Ustava Kosova."

Milomir Marić upitao je Haradinaja da li je tačno da se po tom ustavu samo ime može održati, a da sve tačke koje ga sadrže nisu po u skladu sa ustavom.

"Za mene je rano da sada sam interpretiram to, ali ono što sam uradio jeste da sam intenzivirao to pitanje, odnosno, uspostavio mehanizme njegove implementacije. Imamo i menadžment za implementaciju koji je sastavljen samo od Srba. Dvoje ih je sa severa Kosova, a dvoje iz južnog dela. Problem će nastupiti kasnije, da li će taj završni dokument biti u skladu sa ustavom."

Na konstataciju da se Srbi plaše da će ta ZSO biti formirana tako da bude pod potpunom kontrolom Prištine, Haradinaj je rekao:

"Ne mora se to zvati strahom, ali Kosovo postoji i izvor našeg postojanja je Ustav. Tako svi ovde funkcionišemo."

"Ovde se, dakle, govori o Ustavu Kosova, dok srpski ustav govori da je Kosovo deo Srbije. Da li se i Haradinaj s tim slaže?", upitao je Marić.

"Pa, nisam čitao Ustav Srbije, ali mislim da se tu ne radi o realnosti. Kosovo je nezavisno od 2008. godine i priznato je od strane zavidnog broja zemalja u svetu i institucija. Još nije realnost da ga i Srbija prizna."

Milomir Marić je konstatovao da Albance iz Srbije niko nije i ne proteruje, a da je 200.000 Srba proterano s kosova.

"Ako već govorimo o ciframa, onda moramo reći i da je 1999. godine million Albanaca moralo da napusti Kosovo. Mnogi su se vratili, ali ne svi", konstatovao je Haradinaj.

"Svi Albanci su se vratili, ali ne i Srbi", konstatovao je Marić.

"I neki Srbi su se vratili, ne znam tačan broj. Želim reći da nema prepreke živeti na Kosovu zbog nacionalnosti, zato što si Srbin na primer. Veliki broj živi ovde u Prištini, ne mogu da kažem koji je to broj. Evo na primer, drugi program naše televizije je na srpskom jeziku. Situacija Srba na Kosovu nije toliko teška kako se predstavlja u Beogradu."

"Zašto Srbima u ličnim kartama piše da su Kosovari", upitao je Marić.

"Ni meni ne piše da sam Albanac", odgovorio je Haradinaj.

Na pitanje koliko sada ima Srba u Prištini s obzirom da ih je devedesetih bilo nekoliko hiljada, Haradinaj se nevešto branio ponavljajući: "Ima Srba, ima ih dosta."

Hapšenje Đurića

Brutalno hapšenje Marka Đurića pre nekoliko nedelja izazvalo je veliku pažnju u svetu. Komentarišući hapšenje Đurića u severnom delu Kosovske Mitrovice, Haradinaj je kazao da je to bila "čudna i nezgodna situacija" u kojoj su kako je ocenio, grešku napravili Đurić i Srbija.

"To je jedna čudna situacija, baš čudna. Niko se zbog toga nije osećao dobro. Marku Đuriću je bio zabranjen ulazak do sutradan, i mi smo mislili da se neće pojaviti. Čak sam ga lično molio, preko svih kanala, da sačeka do sutra kada istekne zabrana ulaska. Da je samo sačekao dan kasnije i sve bi bilo u redu. Znate, da nismo reagovali opozicija bi reagovala. Bio je to nespretan splet okolnosti i moram reći da je i Srbija tu pogrešila."

Sastanak sa Vučićem "nije agenda"

Na pitanje kako to da se sa predsednikom Vučićem nikada nije sastao, Haradinaj kaže:

"Nije to bila agenda do sada. Suština je da se pregovori nastave, ne samo među političarima nego i među ljudima.

Na pitanje Milomira Marića na koga je mislio predsednik Vučić koji je rekao da je jedan poziv oslobodio Marka Đurića, Haradinaj kaže:

"Najverovatnije je predsednik Vučić zvao nekoga u Prištini i niko ovde nije želeo da se to oduži. Mene niko nije zvao, a bio sam za to da se ne dovodi u Prištinu, da se što pre to završi i da se čovek vrati svojoj kući", rekao je Haradinaj.

Odmah posle tog incidenta, desilo se hapšenje Gulenovih pristilica i ekspresno izručenje Turskoj. Tom prilikom predsednik Erdogan je govorio za Haradinaja da orgija, da se opija, da je čovek lakog morala.

"Pa, nešto od toga je i istina. Recimo, volim nekad da popijem čašicu rakije. Odakle je dolazim, to je deo ritual da gosta dočekate sa časicom. Nisu svi Albanci muslimani niti je nacionalnost isto što i vera. Albanci su dugo bili hrišćani. Poštujem Tursku i imamo dobre odnose. Ali ja zastupam Kosovo. Ja sam se odlučio da zbog tog izručenja, o kome nisam bio obavešten, zastupam ono što je moja dužnost. Direktor policije nije smenjen, već ministar i direktor obaveštajne službe", rekao je Haradinaj.

Govoreći o spekulacijama da se sukob sa Turskom dogodio zbog Amerike, Haradinaj je priznao da Kosovo vode Amerikanci.

"Mi smo deo Evrope i sarađujemo sa Briselom i Berlinom. Međutim, kada je spoljna politika u pitanju, mi smo deo kluba zemalja koji predvodi Amerika. Nama to nije problem da priznamo, nemamo ni vremena da se bavimo problemima u svetu", rekao je Haradinaj.

Milomir Marić postavio je konkretno pitanje kako je nastala legenda o crnom Haradinaju, zločincu odgovornim za stradanje Srba.

"Ja sam video to na vašoj televiziji i bilo mi je žao Srba što moraju da slušaju tu propagandu. Za mene je normalno da se to govori tokom rata, kada su dve strane u sukobu. Ali mi nije jasno zašto se to nastavilo posle sukoba", rekao je Haradinaj.

Kako ne bi izbegao konkretan odgovor, Milomir Marić je direktno pitao Haradinaja da li je nekoga ubio?

"Ne znam, verovatno, rat je rat. Ja sam obukao uniformu svestan posledica, prihvatio sam cenu rata. Izgubio sam dva brata u uniformi, a isto tako razmišlja i srpski vojnik kada krene u rat. Ako ne možeš to da podneseš, onda nemoj ulaziti u sukob. U hagu me je oslobodila istina", rekao je Haradinaj.

Na pitanje kako je uspeo da izbegne hašku robiju u dva navrata Haradinaj je rekao da protiv njega nema dokaza.

"Istinom. Odrastao sam u normalnoj porodici i živeli smo časno. Jedan od svedoka, koji se navodi da je bio svedok u mom suđenju, nastradao je u kafanskoj tuči od strane Srbina. Pitaj te ga, sada je u Crnoj Gori, da li sam ga ja angažovao da ubije tu osobu. I tužilac Serž Bramerc je rekao u Beogradu da protiv mene nema dokaza kako piše u optužnici", rekao je Haradinaj.

Na Kosovu raste "samo kukuruz"

Na, pomalo šaljivo, pitanje Milomira Marića kako to da droga svuda izaziva zavisnost, samo na Kosovu nezavisnost, Haradinaj kaže:

"Nema ovde droge, samo kukuruz i pasulj. Ovde droga ne raste", rekao je Haradinaj.

"Zar ni u kabinetu nemate", upitao je Marić.

"Ne znam, idite sami pa vidite ima li. Ovde se samo teško živi. Da vam kažem nešto, Srbi kad rade u Švajcarskoj oni žive kao Švajcarci. Ali albanac ne. Kao mala zajednica. Skoro sav novac mesečno ide kod glave familije, pa on raspoređuje. Ne troši novac tamo već kupuje ovde imanje i kuću pa posle 50 godina kaže evo ovo sam stvorio", rekao je premijer tzv. Kosova.

Marić je “pecnuo” Haradinaja kako to da u zatvoru može da se druži sa Srbima a ne i na slobodi.

"Ko je to rekao? Pa, viđam se sa Srbima i družim. Evo čestitao sam im Božić i Uskrs, ne slažemo se uvek ali se slažemo", rekao je Haradinaj i dodao da Albanci nisu muslimani po identitetu i da se ne ponosi onim snimcima rušenja srpskih crkava i manastira u pogrom.

"Bio sam sa srpskim porodicama, posećivao sam srpske manastire, ali neću reći koje, neka oni kažu. Imamo mi i pravoslavne, albanske, crkve", rekao je Haradinaj.

Kosovski premijer je i negirao da su članovi Al Kaide i kasnije ISIS-a boravili na Kosovu.

"Nikada ovde nisu boravili, ni Arapi ni niko sa strane", poručio je Haradinaj.

Za kraj razgovora, Haradinaj je “otkrio” jednu istinu iz prošlosti.

"Ne znam da li ovo znate, ali kada govorimo o Kosovskom boju, treba reći da su albanske jedinice učestvovale i da ni njima nije bilo drago da im dođe neko izdaleka na njihovu teritoriju", rekao je Haradinaj aludirajući kako su se Srbi i Albanci zajedno borili protiv Otomanskog carstva.

"Srbi ne znaju istinu ovde sa Kosova, da ima više od 200 lokacija gde su ubijeni deca i starci", rekao je on i dodao da je oslobođen u Hagu.

"Ne znam da li bih bio uhapšen da sam došao u Beograd, ne znam", zaključio je Haradinaj na kraju intervjua.

 

Komentari (13)

deda

16.04.2018 22:01

Tako nam i treba kad smo glupaci zatupljeni

ana

16.04.2018 22:22

e moji srbi mi smo sami sebi najveci neprijatelj srasno i tuzno i bolno

Pera Detlic

17.04.2018 18:00

@ana - Bravo Ana, dodao bih samo da je Beograd rak rana srba i Srbije.

Deda Đoka

17.04.2018 00:37

Žuti su bili tada na vlasti. Svilanović i društvo

cesti komentator

17.04.2018 06:57

Sta ste vas troje komentatora hteli kasti? Jasno je otkud sad ovaj interjvju, ovaj sto kaze da mu sole pamet (a ko mu to soli) nas priprema na priznavanje realnosti, tj uvazavanje svih kosovskih drzavnih institucija. Na neki nacin vec su priznate, jer su Srbi ukljuceni u sve te institucije. A zasto se stalno spominju zuti, ONI SU NAJMANJE KRIVI ZA SLUCAJ KIM, NAPROTIV!

Цицка policiju da poveze ako hoce besnilo osobe koja pokusava da

17.04.2018 09:06

@cesti komentator - cesti komentator je gospodja Draga koja je sve uradila , zbog svoje ljubomore , da me sklone sa Politike , uradila je to da neko ko je radio u jutranjoj smeni nije htela da pusta komentare potpisane kao Cicka, Goca tehnoloski visak niti Goca slikarka sto sam sve bila ja pa je toliko daleko isla da sam mogla samo da citam komnetare a ne i da saljem ,obratila sam se Ljiljani Smajlovic pa su odmah skinuli tu opciju ali doticna iz pre podnevne smene ni dalje nije htela da ih pusta, toliko za poli

MrDr

17.04.2018 08:03

Intervju je bio vrhunski,bravo za sagovornike.Marić je bio direktan a Ramuš veoma prijatan sagovornik.

Deda

17.04.2018 08:38

Amerikanci su stvorili Republiku Kosovo da bi mogli imati vojnu bazu Bonstil. Tu se priča završava .Svi ostali komentari su besmisleni.

borac

17.04.2018 09:53

Ovaj mali cupavi strani agent ne zna da je sabesednik obican terorista i da je nosio uniformu teroristicke organizacije. Spretan izdajnik i strani placenik. Treba mu lova da hrani sinove i kceri.

sara

17.04.2018 12:09

Haradinaj mora da pita dedu, babu ako ima, da mu kažu kako su 60-ih godina bežali iz Albanije od Envera Hodže u Srbiju, na Kosovo i da bude zahvalan što ih je Srbija u Titovo vreme primala, Svaki dan smo na radiju slušali kako u velikim grupama prelaze granicu. Tako se Kosovo napunilo albanaca.

gojko

17.04.2018 12:33

I sta je on priznao kad je ovako zvucan naslov, nista, ko je god bio u ratu postoji mogucnost da je nekog ubio, nista sporno osim sto je on kriminalac i ubio je sigurno, i to neduzne ljude, ali lopovi koji su ga stvorili ne daju dokazati, docice on na red.

Gospođa Draga

17.04.2018 17:54

Pohvale za gospodina Haradinaja!

voja

17.04.2018 19:49

Steta kad smo neslozni