Sirija, Alepo
Profimedia.rs
Sirija, alepo, rat

Profimedia.rs

Alepo, Foto: Profimedia.rs

Gubitak Alepa za takozvane "umerene pobunjenike" predstavlja najteži poraz od početka rata 2011. godine, ocenjuje agencija.

Sa druge strane, civili u Alepu suočavaju se s konstantnim vazdušnim napadima i uličnim borbama i posle četiri meseca opsade grada pokušavaju da prebegnu u bezbednije zone.

Po rečima portparola mirovnih snaga UN Ibrahima Abua Laita, stanovništvo Alepa nema ni hranu ni vodu, kao ni sredstava za prevoz, a mnogi ljudi spavaju na ulici.

Mnogi koji su napustili istočni Alep otišli su u njegov zapadni deo, koji kontrolišu sirijske snage, a neki su se povukli ka drugim četvrtima pod kontrolom pobunjenika, navodi Frans pres.

Kako je saopštila sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava, snage lojalne predsedniku Bašaru el Asadu preuzele su danas punu kontrolu nad severoistočnim delom Alepa.

Direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman rekao je da su pobunjenici gubitkom trećine istočnog Alepa pretrpeli "najteži udarac od 2012. godine".

Vodje pobunjeničkih grupa, medju kojima i Jaser al-Jusef, koji predvodi grupu Nuredin al-Zinki, kažu da je položaj pobunjenika oslabljen ofanzivama sirijske vojske u poslednjih godinu dana, ali i zajedničkim vazdušnim operacijama vojske, šiitskih jedinica uz podršku Irana i ruske avijacije, ponovo započetim 15. novembra.

Pobunjenici tvrde da je borba postala "suviše neravnopravna" uključivanjem Rusije i Irana, ali i jedinica "iz drugih delova sveta", jer opozicione snage nemaju dovoljno sredstava za protivvazdušnu odbranu.

Eksperti za Siriju sa Vašingtonskog instituta za mir smatraju da će pad Alepa pod kontrolu sirijske vojske biti "preokret" u petogodišnjem sirijskom ratu, jer će pokazati da "opozicija nije sposobna da postigne veći uspeh na vojnom planu" i nametne se kao alternativa vladi u Damasku.

Proterivanje pobunjenika iz istočnog Alepa biće, po oceni eksperata, i poraz saveznika opozicije, posebno Saudijske Arabije, Katara i Turske, kao i zapadnih zemalja, pošto će ojačati saveznike Damaska, na prvom mestu Rusiju, koja u Siriji interveniše od marta prošle godine.

Agencija Frans pres takodje ocenjuje da je izostala reakcija medjunarodne zajednice na razvoj sukoba u Siriji poslednjih dana, kao i da su SAD zanemarile Siriju zbog priprema novog predsednika Donalda Trampa za ulazak u Belu kuću.

Zbog pojačanih sukoba u poslednjih nekoliko dana, tokom vikenda je domove napustilo oko 10.000 civila, od čega je 6.000 otišlo u enklavu Šeik Maksud koju kontrolišu kurdske snage, a ostatak u zone pod kontrolom vlade, navela je Opservatorija.

U petogodišnjem ratu u Siriji poginulo je više od 300.000 ljudi, a nekoliko miliona je raseljeno.

Tagovi