Srbija Mapa Karta Srbije
Shutterstock
Gugl Logo

google.com

Gugl, Foto: google.com

"Nove" granice na satelitskoj mapi ovog internet pretraživača, u Podunavlju, u području od Bačke Palanke do granice sa Mađarskom, poprilično zalaze u srpsku teritoriju. Tako je veći deo opština Bačka Palanka, Apatin i Sombor - pripao Hrvatskoj!

Umesto da su ucrtane po sredini međunarodne plovne reke, kako nalaže međunarodno pravo, granice su označene onako kako se zalaže Hrvatska - na osnovu katastarskog premera iz vremena Austrougarske.

Sudeći po Guglu, teritorija koja je zbog izmenjenog rečnog korita Dunava ostala na levoj, srpskoj obali, pripala je Hrvatskoj - uključujući Šarengradsku adu i područje do Mladenova i Karađorđeva, Vukovarsku adu koja je uz srpsku obalu, područje prekoputa ušća Drave, Ćivutsku adu nizvodno od Apatina sve do Kupusine, veliki deo Gornjeg Podunavlja nizvodno i uzvodno od Apatina do Bezdana i prostor ograničen Dunavom, Velikim bačkim kanalom, kanalom Šugovica i Mađarskom.

U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije rekli su da su kompaniji "Gugl", u dopisima, više puta ukazali da Republika Srbija i Republika Hrvatska nisu međusobno ugovorom definisale zajedničku državnu granicu.

- U skladu sa zakonskim aktima bivše SFRJ, granica ove dve federalne jedinice proteže se sredinom Dunava, te je raspadom SFRJ postala državna granica i nije se menjala do danas - objašnjavaju u Ministartvu za "Novosti" i dodaju:

- Takođe smo kompaniji "Gugl" dostavili podatke o položaju granice i predložili da se navedeno stanje granice na Dunavu prikaže na način na koji ta kompanija inače prikazuje neutvrđene i sporne granice na svojim mapama.

Komentari (9)

Васке

11.06.2017 10:30

Граница између Србије и Хрватске је на линији Карлобаг- Огулин- Карловац- Вировитица.

1389

11.06.2017 10:33

Карлобаг- Огулин- Карловац- Вировитица то је граница.

Vlak u snijegu

11.06.2017 17:49

@1389 - Koliko karaula, graničara,carinika ima Srbija na tom potezu ? E,toliko je to srpska granica.A vi i dalje slušajte predavanja "dr." Vjekoslava,dobro ćete proći.

Mata

11.06.2017 11:01

Neutvrđene i sporne granice odavno Google prikazuje crvenom linijom ! Tako je sa Kosovom i Metohijom ! Sa Hrvatskom ne bi trebalo, jer je jasno da je sredina Dunava granica, nego podgrevaju situaciju ! Ako Hrvati misle da je preko Dunava nešto njihovo, pa nek dođu da grade, ili sade! Bila bi to nemoguća misija !

Feniks1

11.06.2017 11:30

@Mata - Vojvodina ce biti vracena Folksdojcerima , uz veliku odstetu a oni ce onda glasati da gornji dio pripadne Madjarskoj a ostalo Hrvatskoj . Srbija , zemlja koja ima vise osudjenih i optuzenih u Hagu , nego migova . Koja zeli da mijenja nesto sto i ne posjeduje , Kosovo , za entitet srpsku . I u Americi imaju na Menhetenu Mala Italy , Mala Kina itd ali nikom ne pada na pamet da se one prikljuce nekom .

Tamara

11.06.2017 12:28

@Mata - zagorje je MADJARSKO istra i dalmacija ITALIJANSKE Slavonija Baranja Kordun i Lika SRPSKA PONOS I DIKA ... zemlja bez naroda ... narod bez jezika ... bez teritorije ... vecito drzan POD STARATELJSTVOM Srba i Srbije ... to je tvoja ''domovina'' . NAMETNULI smo vam svoj SRPSKI jezik i prakticno obezvredili vase postojanje - govoris SRPSKI pises SRPSKI citas SRPSKI i vecito ste na SRPSKIM PORTALIMA - ti ne postojis - ti si JA SRBIIIIIIIN ... ha ha ha ha ha ha ... Nikad nas se necete osloboditi ...

Feniks1

11.06.2017 13:23

@Mata - Internet je Americki , tako kuda god surfam sve je to zapadno . Drago mi je da dobro citate i pisete latinicu , jer su i novine na njoj . Ko vama nametnu toliko Turskih serija na tv ? Po vasoj logici , kad Dunav poplavi i prelije obalu , sve je srpsko gdje je voda ?

Zlata

11.06.2017 11:37

Trebalo je da teritoriju Hrvatske jos prosire na ustrb Srbije, jer se sva vojvodjanska nacionalizovana zemlja, od 5. oktobra na ovamo, prodaje iskljucivo Hrvatima.

Perra

11.06.2017 14:42

Nepravda, pa granica je kod Zemuna..