Nikola Gruevski
Profimedia
Nikola Gruevski

Profimedia

Nikola Gruevski, Foto: Profimedia

Tužilac Fatime Fetai rekla je da su od 2009. do kraja 2015. godine na žiro račun partije uplaćena 301.531.662 denara gotovog novca ili gotovo 4,9 miliona evra.

Prema njenim rečima, u istrazi pod nazivom "Talir" osumnjičeno je 14 lica, od kojih 11 za krivično delo pranje novca. Fetai je na konferenciji za novinare u Skoplju rekla da je od 2009. do 2015. godine zaključen 71 ugovor o kupovini nekretnina plaćen ovim nezakonito stečenim parama.

"Deo imovine nije bio u funkciji ostvarivanja ciljeva stranke i nije korišćen u partijske svrhe", dodala je ona.

Specijalno tužilaštvo najavilo je da će danas zatražiti zamrzavanje dela imovine stranke, među kojom je zgrada u kojoj je smešten štab VMRO-DPMNE.

Tužilaštvo je danas otvorilo i istrage pod nazivom "Trajektorija" i "Travnjak".

U istrazi "Travnjak" postoji osnovana sumnja da su tri lica izgradila tri vikend-kuće u naselju Zelenikovo bez odobrenja za gradnju, za šta Tužilaštvo tvrdi da postoje dokazi, satelitski snimci i dokumentacija.

Istraga "Trajektorija" vodi se protiv četiri lica, bivših visokih vladinih funkcionera koji su u drugoj polovini 2012. i 2013. godine preuzeli radnje u izboru kompanije za izgradnju auto-puta Miladinovci-Štip i Tetovo-Ohrid, pri čime su oštetili budžet za oko 155 miliona evra.

Specijalno tužilaštvo Makedonije, na čijem je čelu Katica Janeva, formirano je da ispita prisluškivane razgovore koje je obelodanio lider SDSM-a Zoran Zaev i kriminalne radnje koje iz njih proističu.

Tužilaštvo kao deo dogovora iz Pržina o prevazilaženju političke krize formirano je u novembru 2015. godine, a mandat mu ističe za mesec dana.

Tužilaštvo je danas od nove parlamentarne većine tražilo da izbriše, izmeni ili ukine član 22. Zakona o specijalnom javnom tužilaštvu, koji predviđa rok od 18 meseci za istragu i podizanje optužnica.

Komentari (1)

Baba Ruza

22.05.2017 14:25

Kad ce kod nas da se vodi istraga oko lopovluka i muljana politicara