Spomenici srpskim  žrtvama u Bratuncu
Associated Press
Spomenici srpskim  žrtvama u Bratuncu

Associated Press

Spomenici srpskim žrtvama u Bratuncu, Foto: Associated Press

Do sada je u Memorijalnom centru u Potočarima sahranjeno 6.377 bošnjačkih žrtava. Komemoraciji u Potočarima prisustvovaće porodice srebreničkih žrtava, najviši bošnjački zvaničnici, poglavar Islamske zajednice u BIH Husein Kavazović, kao i predstavnici diplomatskog kora u BiH.

Ove godine komemoraciji, međutim, neće prisustvovati zvaničnici Srbije i Republike Srpske zbog insistiranja bošnjačke strane da Srbi priznaju da je u Srebrenici počinjen genocid, ali i njihovog upornog odbijanja da priznaju da je na ovom području i sa srpske strane bilo skoro 4.000 žrtava kojima je tokom proteklog vikenda počast odalo rukovodstvo RS-a i Srbije.

Groblje streljanih  muslimana u  Potočarima

Associated Press

Groblje streljanih muslimana u Potočarima, Foto: Associated Press

Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je da je predlagao Bakiru Izetbegoviću da zajedno odu na stratišta i Srba i Bošnjaka i time pokažu da saučestvuju u bolu s porodicama svih žrtava, ali da on to nije prihvatio.

- Predlagao sam Izetbegovću, koji to nikada nije prihvatio, da zajedno odemo i na stratište spskom narodu i stratište Bošnjaka da pokažemo da saučestvujemo u bolu i jednih i drugih... Ne možete da saučestvujete samo u bolu svog naroda, onda ste jednostran čovek - rekao je Nikolić. On je rekao da je neprihvatljivo donošenje rezolucija kojima bi se samo jedan narod istakao kao žrtva. Nikolić je podsetio i da je svoj stav o rezolucijama o Srebrenici iskazao i u UN prilikom pokušaja usvajanja rezolucije o Srebrenici.

Tomislav Nikolić

Vesna Lalić

Tomislav Nikolić, Foto: Vesna Lalić

- Donositi rezolucije kojima bi se samo neki zločinac osudio i samo jedan narod istakao kao žrtva ne ide. Moramo da pokažemo da odbacujemo zločince iz svojih redova - rekao je Nikolić.

Predsednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da je sramna i uvredljiva instalacija, koja je postavljena u Sarajevu na kojoj se Srpska prikazuje kao masovna grobnica, samo još jedan u nizu dokaza da je BiH apsolutno neodrživa zemlja.

- Uraditi nešto tako, i to na dan kada mi u RS odajemo poštu za 3.500 Srba ubijenih u okolini Srebrenice i Bratunca, strašno je, sramno i skandalozno - istakao je Dodik.

Komentari (5)

saj

11.07.2016 07:10

ha ha al ce da slavimo ........ma briga nas za srebrenicu

Кутузов

11.07.2016 07:35

Сребреница је надувана прича да би се укинула Република Српска.

Srboljub

11.07.2016 08:02

3500 hiljade pobijenih Srba od strane Nasera Orica niko i ne spominje i zato je posle vojnicke pobede trebalo pobiti sve mudzahedine (nije bilo ni zena ni dece) .Ratko je nas heroj.

Душан

12.07.2016 02:51

@Srboljub - Е ЗА ТО ЈЕ КРИВА И РЕПУБЛИКА СРПСКА И СРБИЈА ,јер како видим они уопште не поштују наше невино настрадале жртве које се мере такође хиљадама,Важно је да су изручили наше хероје у хашки казамат а њихове злочинце нико не тражи и не кажњава . По том питању где су жене у црном ,кандићка векарић ,вучковић бисерко ,милић и остали идиоти зашто ништа не предузимају а где је нестало наших 3000 жртава , то је неважно ,а можда су у СРЕБРЕНИЦИ !

ana

11.07.2016 09:30

Prvo je bio Bratunac pa Srebrenica.Nije cudo da ni domaci sudovi ne postuju TAJMING kad ga ne postuju nadredjeni. Dokaz Avansni sindikalni imunitet.