Dete nervoza grickanje noktiju
Shutterstock
Dete nervoza grickanje noktiju

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Grickanje noktiju jedna je od ružnijih dečjih navika, koju roditelji nikako ne vole. Iako to deca često rade iz dosade, kada nisu u centru pažnje, mame i tate se iz straha pitaju da li njihov mališan ima neki prikriveni psihički problem. Međutim, njihova briga nije bespotrebna, jer zaista postoji medicinsko objašnjenje za ovu ne tako lepu naviku koja se zove onikofagija i koja ukazuje na poremećaj kontrole impulsa i spada u emocionalne poremećaje. Saznajte kako da odviknete dete od grickanja noktiju i otkrijte zbog čega deca to rade.

Zašto?

Najmirniji smo kada mislimo da je razlog za „jedenje“ noktića samo dosada. Klinci to neretko rade kada su zanemareni ili kada nemaju obaveze i imaju previše slobodnog vremena. Drugi krivac za izgrižene nokte je umor. Iz tog razloga dete mora da ima svoj učvršćeni ritam koji se poštuje. Ono mora da zna kada je vreme za jelo, igru i spavanje i tako treba da funkcioniše. Svaki istup od pravila dovodi do toga da se mališan više umara nego obično i čini ga napetim, a u tom slučaju će svoju razdražljivost umiriti jedino ako stavi prste u usta. Manjak samopouzdanja takođe utiče na razvoj ove ružne navike. Trudite se da svoje klince uvek hvalite, a kada već morate da ih prekorite, kritikujte njihove postupke nikada njihovu ličnost. Izgrižene nokte primetićete uglavnom kod dece koja su stidljiva, plačljiva i plašljiva. Prikriveni emocionalni ili psihički problemi su najozbiljniji razlog grickanja noktića kod dece. Ukoliko primetite da vam je dete pod stresom i ne vadi prste iz usta, potrudite se da otkrijete šta ga tačno uznemirava. Deca školskog uzrasta znaju to da rade kada su preopterećena obavezama oko učenja.

Kako?

Vika, naredbe i udaranje preko prstića nisu rešenje u odvikavanju dece od ove nezdrave navike. Ljubav, strpljenje, nežnost i razgovori o tome šta ga muči su dobar put ka tome da ono prestane da gricka nokte. Za početak, kada uhvatite dete na delu, blago mu dodirnite ručicu kao podsetnik da treba da stane ili mu uputite neku posebnu reč koja će ga opomenuti, ali ne i uvrediti. Drugo rešenje je da mu date da drži nešto u rukama, što će mu odvratiti pažnju od grickanja noktića. Devojčicama možete nalakirati nokte u omiljenu boju i onda će im biti žao da pokvare lak.

Komentari (1)

Jasna

31.07.2017 14:31

Molim da ne govorte o onome o cemu ne snate bas nista. SZO je pre par godina rekla da grickanje nktiju NIJE poremecaj! Nemojte da ljude koji grickaju nokte, sto je ruzna navika, ali ne poremecaj, nagonitge da se ocesju bolesnima kada nisu.