Operacija Hirurgija Hirurg Lekari Doktori
Shutterstock
Jelica Panić

privatna arhiva

Jelica Panić, Foto: privatna arhiva

Jelica Panić (25)

KOBNA RUTINSKA OPERACIJA NA MATERICI

Jelica Panić (25) iz Paraćina je 2010. trebalo da bude podvrgnuta rutinskoj operaciji laserskog uklanjanja ranice na grliću materice na „Beoklinici”, ali joj se stanje pogoršalo. Ubrzo je prebačena na VMA i nakon osam dana duboke kome je preminula. Predmet je na sud stigao tri godine nakon Jeličine smrti, za koju su osumnjičeni anesteziolog Bratislav Stamenković, ginekolog, osnivač i direktor „Beoklinike” Miodrag Stanić i internista Dragan Stanojević. Suđenje je tri puta odlagano. Pretres je počeo tek u martu 2014. i od tada traje.

Jelica Radović (19)

U smrt nakon operacije čukljeva

Jelica Radović (19) je 5. septembra 2006. operisala čukljeve na klinici „Decedra”, međutim, bilo joj je veoma loše. Hitno je prebačena u

Urgentni centar, gde su konstatovali da ima sepsu. Preminula je sutradan. Tokom devetogodišnjeg suđenja donete su dve prvostepene presude. Prvu je oborio Apelacioni sud 2013, dok je druga izrečena u avgustu prošle godine. Na po 15 meseci zatvora i dve godine zabrane rada u medicini osuđeni su hirurg Slavko Tomić i anesteziolozi Miodrag Stojanović i Olivera Jeremić. Direktorka klinike Svetlana Sremčević osuđena je na godinu dana uslovno sa rokom provere od četiri godine, kao i 10 godina zabrane upravljanja medicinskim ustanovama. Presude su i dalje nepravosnažne.

Katarina Miloradović (30)

Umrla nakon prekida trudnoće

Katarina Miloradović (30) je umrla u decembru 2007, nakon prekida trudnoće po savetu lekara, a policija i tužilaštvo u Požarevcu su pokrenuli postupak pred Osnovnim sudom u tom gradu protiv troje lekara. Postupak je okončan oslobađajućom presudom 2013. U izveštaju inspekcije Ministarstva zdravlja je konstatovano da u klinici „Medikus“, gde je operisana, „nisu uzeli zakonom predviđenu saglasnost pacijentkinje da prihvata rizik od intervencije, niti je u protokolu zapisano koju je terapiju i infuziju dobila”. Lekari su bili oslobođeni jer veštačenjem nije utvrđeno kako je dobila sepsu.

Teodora Jovanović

RAS

Teodora Jovanović , Foto: RAS

Teodora Jovanović (5)

Preminula nakon bolova u stomaku

Teodora Jovanović (5) je 30. septembra 2009. primljena na pedijatriju valjevske bolnice sa bolovima u stomaku, ali ju je lekar vratio kući bez analiza krvi i urina, samo joj je propisao terapiju i dijetu. Iste noći joj se stanje pogoršalo i sutradan je, nakon neuspešne reanimacije, preminula. Ni posle sedam godina roditelji ne znaju da li je smrt uzrokovala lekarska greška. Osumnjičeni pedijatar dr Vladimir Ranković je 2014. osuđen na minimalnu kaznu od godinu dana zatvora. U obrazloženju je navedeno da je „očigledno nesavesno postupio i time prouzrokovao pogoršanje njenog stanja“. Međutim, Apelacioni sud je ukinuo presudu, tražeći da se uskladi mišljenje sudskih veštaka i komisije Ministarstva zdravlja. Veštačenje u ponovljenom postupku se još čeka.

Komentari (5)

GLUMICA

11.10.2016 21:53

Definitivno kod nas SUDSTVO ne postoji ili postoji kao instrument u rukama mocnika. Naravno pored gresnih lekara postoje i vozaci ubice koje ne odgovaraju...mali Mitrovic,Petra..kantrimen ili S.D,...pa postoje dileri droga odavno poznati policiji koji se ne hapse ....pa sve do mesara mocnika koji nam uvaljuju meso koje odavno nije za ljudsku upotrebu. Trovanje i ubijanje ovog naroda odavno je legalizovano.

jelka

11.10.2016 22:08

Munira Mima Fazlagic, ginekolog, ubila je moju majku svojim neznanjem. Naravno, nikad nista nisno mogli da uradimo, a ona i dan danas slobodno seta.

GLUMICA

11.10.2016 22:35

@jelka - meni je otac umro od raka i ne krivim lekare,ali zato HVALA dr.Micicu -hematologu na Institutu za majku i dete sto mi je IZLECIO DETE...tj. postavio pravu dijagnozu

deki

12.10.2016 00:00

@jelka - mojoj zeni je Mima Fazlagić tri puta vodila trudnoću i sva tri puta vrhunski sve odradila! svaka čast Mimi! da joj Bog da sve najbolje!

Ackuur

12.10.2016 00:30

Ovakvim postupcima drzave i sudstva jasno nam stavljaju do znanja da je olos zastocen i salju nam poruku da moramo pravdu u svoje ruke da uzmemo! Dok god to ne shvatimo, oni ce da se ponasaju bahato, ubijaju narod i decu zbog nepaznje i da ne odgvaraju za to dok u medjuvremenu primaju platu iz budzeta. Dobro se zamislite!!!!!