Pas kućni ljubimac čovek maženje
Shutterstock
Pas sa krilima anđela

Profimedia

Foto: Profimedia

Kada uđete u kuću, niko se više ne obraduje od vašeg ljubimca. Nakon trčanja, skakanja i obaveznog maženja neretko pas ima običaj da se izvrne na leđa i da vam otkrije svoj stomak. To je način da vam pas pokaže da vam veruje, ali mi uvek napravimo potez zbog kojeg se pas pokaje.

Naime, kada se pas izvrne na leđa ne bi trebalo da ga češkate po stomaku. Kako kažu stručnjaci za životinje - psi to ne vole, ali trpe naše "golicanje" po stomaku jer vidi da se to nama sviđa.

Ekspresije lica koje vi pravite i mili zvuci koje ispuštate dok svom psu govorite da je "dobar pas", psu je znak da vi uživate dok ga češkate po stomaku, i on vas zato pušta da to činite, iako njemu uopšte to ne prija.

"Često psi legnu na leđa i otkriju stomak. Pogotovo u prisustvu drugih kučića kojima veruju. Međutim, nikad nećete videti drugog psa da naskače na otkriveni stomak. Naprotiv, na neki drugi način će pokazati svoju privrženost", kažu stručnjaci.

Dr Mekej sa Fakulteta za veterinu u Edinburgu ističe da to nije jedina greška koju pravimo sa našim psima. Ona kaže i daje pogrešno vikati na psa kad laje.

"Bolje rešenje jeste da i vi, a i onaj ko vam je na vratima ignorišete to što pas laje. Oni ne vole da ih ignorišete i to će ih ućutkati. Jer ukoliko se derete na njih, mogu da pomisle da vas raduje to što on laje, pa nastavlja da laje. Može i da pomisli da vas nervira ta osoba koja je na vratima pa će lajati sve jače, ne bi li je oterao", kaže doktorka.

Komentari (2)

File

06.04.2018 09:54

Veću glupost nisam pročitao! Ovaj moj je u stanju da se mazi pola sata po stomaku i grudima a kada ustanem hvata me za nogavicu i ne pušta je dok ga još malo ne pomazim.

zika

06.04.2018 11:26

"Apsolutno" tacan svaki navod u tekstu. Ha ha ha ha Imam psa koji na spavanje ide tako sto izlozi stomak i trazi da se ceska i jedino tako zaspi. I verujte uopste mu ne prija od silne "muke" prevrce ocima Ima ona narodna - Besposlen pop jarice krsti